Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere dager unna budsjettavklaring

Og Venstre-lederen fleiper om jul.

 PRATET OM JUL:  De parlamentariske lederne på borgelig side møttes mandag morgen til nye budsjettdrøftelser. Leder i Venstre Trine Skei Grande ankommer - seint mandag kveld  fleipet om om "jul" som et mulig tidspunkt.
Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
PRATET OM JUL: De parlamentariske lederne på borgelig side møttes mandag morgen til nye budsjettdrøftelser. Leder i Venstre Trine Skei Grande ankommer - seint mandag kveld fleipet om om "jul" som et mulig tidspunkt. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Representantene for regjeringspartiene strøk rett på dør, og forhandlerne til de de to støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti la heller ingen stor innsats i å opplyse om hvordan budsjettdrakampen går i lys av finanskomiteens frist 20. november og Stortingets behandling av statsbudsjettet 27. november.

- Vi er flere dager unna et mål, og jeg tror dessverre jeg får rett i at vi fortsatt er langt unna et mål, svarte Venstre-leder Trinde Skei Grande på spørsmål om framdriften.

Hun svarte også «jul» på konkrete spørsmål om de to datoene for finanskomiteen og Stortingets behandling.

- I riktig retning
KrF-leder Knut Arild Hareide presenterte noe mer innhold i sin tidsforklaring mot kalenderen:

- Det går i riktig retning, og vi møtes igjen tirsdag, var Hareides svar ved møtteslutt klokka 23 - uten å røpe en setning om realitetsinnholdet i drøftingene.

Tidligere på dagen antydet Hareide «to-tre dager».

Mange dagers jobb
Da Venstre-leder Trine Skei Grande ankom formiddagens forhandlingsmøte, ble hun spurt om partene nå i det minste var i nærheten av å komme til enighet:

- Nei, vi har mange dagers jobb foran oss, lød svaret til det oppmøtte pressekorpset.

- Det er fortsatt mye arbeid igjen, men det går riktige veien, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

- Håper er at vi får en løsning de neste dagene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

På spørsmål om han er optimistisk i forkant av dagens møte, svarte han:

- Ja, vi er jo her fordi vi har tro på en løsning.

- Ikke på KrF- og Venstre-nivå
Han svarte likevel avvisende på om partene hadde kommet betydelig nærere hverandre, og han vil fortsatt ikke utelukke brudd med regjeringen.

- Som jeg sa i går, avstanden er fortsatt stor, sa han.

Og selv om regjeringspartiene har lagt mer penger på bordet de siste dagene, er altså Venstre og KrF fremdeles langt fra fornøyd:

- Den summen som ligger på bordet er ikke på det nivået KrF og Venstre mener det bør være, sa Hareide før han gikk inn i møtet.

Klima-argumenter
En av de store konfliktlinjene går mellom Frp og Venstre - der regjeringspartiet på den ene sida kjemper for blant annet lettelser i bilavgiftene, mens Venstre på den andre sida har et alternativt budsjett der et såkalt grønt skatteskifte er tallfestet til over 13 milliarder kroner.

Tidligere i dag avbrøt Frp forhandlingene for å møte Bellona-Hauge for å skaffe argumenter for at det kan gjennomføres klimatiltak «uten å piske folk». Det ble satt av en time til møtet for forhandlingene startet opp igjen.

- For Frp er det alltid viktig å innhente kunnskap, om alle fagområder. Nå møter vi med Bellona, og skal høre på hva de har å si. Og så tar vi det med oss i det videre arbeidet, sa parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik til Dagbladet.

To uker forhandlinger
Regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF, har forhandlet om budsjettet siden tirsdag 4. november - og har for lengst sprengt finanskomiteen interne frist.

Etter en knapp uke uten framgang ble forhandlingene løftet opp til parlamentarisk leder-nivå - og for sentrumspartiene betød det at partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande tok plass ved forhandlingsbordet i statssrådssalen på Stortinget. 
Det skal ha løsnet litt på den fastlåste stemingen, men avstanden er fortsatt svært stor.  


På vei inn til forhandlingsbordet i statsrådssalen på Stortinget ble det i går understreket fra begge leire at partene fortsatt har en lang vei å gå.

- Fortsatt er det stor avstand, men vi er villige til å samtale og være konstruktive. Jeg ser fram til morgendagen, men vi trenger betydelig tid for å komme gjennom den helheten som vi nå ser, sa KrF-leder Knut Arild Hareide, som understreket at KrF fortsatt var villige til å få til en løsning.

Men på spørsmål om det fortsatt var fare for brudd, svarte han:

- Det er alltid fare for det, når vi sier at det er krevende forhandlinger og stor avstand. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media