Flere dårlige betalere enn under finanskrisen

Flere slet med betalingsanmerkninger i fjerde kvartal i fjor enn på det verste under finanskrisen.

ØKONOMI: Adm. direktør Lindorff, flankert av (fra venstre i bildet) kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo, analytiker Kjetil André Welde Knudsen og analysesjef Nils Staib. Foto: Jone Frafjord / Finansavisen
ØKONOMI: Adm. direktør Lindorff, flankert av (fra venstre i bildet) kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo, analytiker Kjetil André Welde Knudsen og analysesjef Nils Staib. Foto: Jone Frafjord / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Antallet betalingsanmerkninger stiger i nesten alle fylker og bransjer mot slutten av fjoråret. Innen Overnatting og serveringsvirksomhet var en av fem å betrakte som dårlige betalere på tampen av fjoråret.

- Vi ser at misligholdet øker, bekrefter adm. direktør Anette Willumsen i Lindorff i Norge overfor Finansavisen i dag.

Antall konkurser blant aksjeselskapene steg også med hele 15,3 prosent fra 2012 til 2013. Det er noe lavere enn veksten på 17 prosent som Lindorff spådde i oktober, noe som blant annet kan forklares med en svakere krone.

- Aksjeselskapene fikk litt hjelp av svekket krone, bekrefter analysesjef Nils Staib overfor avisen.

Flere konkurser og anmerkninger Skogbrukfylket Hedmark opplevde en vekst i konkursene på 45 prosent i fjor. I Finnmark, som var det eneste fylket med nedgang i antallet konkurser, sank tallet imidlertid med 20 prosent.

Lindorff venter at konkurstallene vil stige også i 2014, men at økningen ikke vil være like stor som i fjor.

Andelen aksjeselskaper med betalingsanmerkning steg til 8,6 prosent i fjor. Det er til og med litt høyere enn under finanskrisen i 2009, da andelen var 8,55 prosent.

- Misligholdet utgjorde 4,56 milliarder kroner ved utgangen av 2013, en økning på 10,1 prosent det siste året. Utviklingen er verdt å merke seg, gitt at makroøkonomien er så god som den er, mener Willumsen.

Gjennomsnittlig misligholdt beløp sank dessuten fra 46.600 kroner i tredje kvartal til 41.300 kroner ved utgangen av året.

Nye selskaper sliter Lindorff anbefaler kreditorer å sjekke når et AS er etablert. To av fem konkursbedrifter er under fem år, påpeker Willumsen.

- Men det er store variasjoner mellom bransjer. Innen overnatting og servering er 57 prosent av bedriftene som går konkurs under fem år, sier Willumsen til Finansavisen.

Flere nyheter Millionselger blant hundrevis av menn
Spetalen torpederte Myrseths aksjetips
Finansfiffen feirer Christian Ringnes