<strong>ETTERFØLGER:</strong> President Barack Obama fra USA møter Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen i Brussel i Belgia. Obama kommer mens NATO må håndtere krisa i Ukraina og han ber europeerne tar en større del av de økonomiske byrdene i alliansen. Og så er spørsmålet hvem som skal etterfølge Fogh Rasmussen. Foto: AP / Scanpix / Pablo Martinez Monsivais
ETTERFØLGER: President Barack Obama fra USA møter Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen i Brussel i Belgia. Obama kommer mens NATO må håndtere krisa i Ukraina og han ber europeerne tar en større del av de økonomiske byrdene i alliansen. Og så er spørsmålet hvem som skal etterfølge Fogh Rasmussen. Foto: AP / Scanpix / Pablo Martinez Monsivais Vis mer

Flere deltakere i Nato-spillet

På grunn av gjenopptatt spenning i forholdet til Russland er valget av ny generalsekretær i Nato «ikke lenger en enkel diplomatisk formalitet», skriver den franske avisa Le Monde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har oppstått spenninger mellom medlemslandene i Nato når det gjelder hvem som skal etterfølge Anders Fogh Rasmussen, skriver Le Monde.

Pieter De Krem fra Belgia, Franco Frattini fra Italia, Enrico Letta fra Italia, Radoslaw Sikorski fra Polen og Jens Stoltenberg fra Norge er de navnene som trekkes inn i den store gjetteleken.

Ikke bekrefte Norges tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, kom inn i dette spillet seint og omtales som en «svært seriøs» kandidat i Natos hovedkvarter, skriver avisa.

Men avisas amerikanske kilder vil ikke bekrefte at Stoltenberg har fått støtte fra USA og president Barack Obama, idet Obama er på besøk i Nato-hovedkvarteret.

Stoltenberg ser ut til å lede på den belgiske forsvarsministeren, Pieter De Crem. Det er de mindre EU-landene i Vest-Europa som ønsker belgieren. Stoltenberg møter ingen innvendinger fra Paris og London, og den britiske statsministeren, David Cameron, har attpåtil uttrykt støtte til Stoltenberg i Parlamentet i London. Han har også støtte fra de baltiske landene, Romania og Kroatia, skriver Le Monde.

Sterk leder Det er, ifølge tallrike kilder, forbundskansler Angela Merkel i Tyskland som ønsker en tidligere regjeringssjef som ny generalsekretær. Og hun har foreslått Stoltenberg.

President Obama ønsker en sterk politisk leder i Nato på grunn av spenningene i forholdet til Russland og president Vladimir Putin, som har gitt Nato akutte utfordringer i sitt nærområde østover med den pågående krisa i Ukraina.

USA vil også ha en generalsekretær som kan overtale de europeiske medlemslandene til å bruke mer penger på sitt eget forsvar. Europeerne tar nå bare en tredel av utgiftene i Nato og snart bare en firedel.

«Ultra-atlantist» Ønskene fra USA kunne gjenopplive mulighetene for den polske utenriksministeren, Radoslaw Sikorski, ifølge noen kilder, skrive Le Monde, som kaller ham en «ultra-atlantist». Han har vært sterkt innblandet i krisa i Ukraina, både på EUs og Polens vegne.

Men i Berlin, Paris og London synes man han er for mye av et brushode.

Franco Frattini, tidligere italiensk utenriksminister og EU-kommissær, var det opprinnelige forslaget fra Italia, som har fått støtte fra Tyrkia og noen Middelhavsland. Frattini, som har tatt avstand fra tidligere statsminister Silvio Berlusconi, som han tjente, har eller har hatt støtte fra presidenten i Italia, Giorgio Napolitano.

Middelhavet Tyrkia og flere land ved Middelhavet, som ser mot Syria, Midtøsten og uroen i flere nordafrikanske land, vil ha Nato mer opptatt av sørgrensa, som går i Middelhavet.

I sør mener man det er deres tur nå til å lede alliansen. Fra spanske Javier Solana gikk av som generalsekretær i 1999 har posten bare gått til nordeuropeere. To skandinaver på rad blir litt for mye, synes de.

Nå ser Italias statsminister, Matteo Renzi, ut til å foreslå sin forgjenger, Enrico Letta, som generalsekretær. Kan det være til trøst og erstatning? Renzi felte som kjent, Letta, på styggeste vis i februar. Eller kanskje Renzi har oppfattet kravet fra Merkel om å sette en tidligere statsminister i spissen for Nato?

Det er den italienske avisa La Repubblica som skriver om dette.

Inntrenger Bare et eneste land som setter seg på tverke kan være nok til å hindre en person fra å bli valgt, fordi valget skal skje enstemmig. Et land kan også stritte imot for å få innfridd krav som ikke har noe med valget å gjøre.

Ingen er derfor valgt før de er valgt.

En norsk inntrenger, utenfra, i et vanskelig domino-spill i EU gjør spillet enda vanskeligere, skriver Le Monde. EU skal etter valget til Europaparlamentet i mai velge presidenter i EU-rådet, EU-kommisjonen og Europaparlamentet. En del hadde tenkt å bruke jobben som generalsekretær i Nato som et plaster på såret eller et byttemiddel mot et annet gode. For dem kom valget i Nato brått og for tidlig på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer