Flere døde av coronaviruset enn Sars i Kina

Fortsetter å ta liv.

FOLKETOMT: Virusfrykten gjør at folk holder seg inne. Foto: REUTERS/Thomas Peter
FOLKETOMT: Virusfrykten gjør at folk holder seg inne. Foto: REUTERS/Thomas Peter Vis mer
Publisert

Dødstallene fortsetter å stige. Nå er 425 mennesker bekreftet døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Drøyt 20 000 mennesker er til sammen bekreftet smittet av sykdommen, som er registrert i mer enn 25 land.

Det gjør at coronaviruset har tatt livet av flere mennesker i Kina enn hva det fryktede Sars-viruset gjorde da det herjet på starten av 2000-tallet. Det melder blant andre CNN.

I 2003 mistet nemlig 349 mennesker i Kina livet over en periode på ni måneder.

INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer

79 prosent likt

Coronaviruset er sammenlignet med Sars, da 79 prosent av viruset faktisk er helt genetisk likt med sykdommen som krevde 774 liv på verdensbasis på starten av 2000-tallet.

SARS startet sannsynligvis i Guangdong-provinsen i Sør-Kina i november 2002, ifølge det norske Folkehelseinstituttet. Men kinesiske myndigheter informerte ikke Verdens helseorganisasjon (WHO).

I 2002 var kinesiske myndigheter i fornektelse og skjulte SARS' eksistens - ikke bare for omverdenen, men også for sitt eget folk, skriver Thomas Abraham, forfatter av boka «Pesten i det tjueførste århundre: Historien om SARS», i et innlegg i The Guardian.

Først i februar 2003 ble det klart at dette var en alvorlig epidemi. Nyheter om den mystiske sykdommen spredte seg raskt. Det samme gjorde sykdommen. Den gang måtte kinesiske myndigheter unnskylde for at de ikke gjorde en bedre jobb med å informere om den dødelige sykdommen som spredte seg som ild i tørt gress.

Mulig kur?

Samtidig innrømmer kinesiske myndigheter flere feil og mangler i forsøket på å stoppe sykdommen. Det melder BBC.

Det er beordret å sette en stopper for markeder der det selges ville dyr. Det var nemlig på et slikt viruset oppsto, i millionbyen Wuhan sentralt i Kina.

I Thailand er det imidlertid håp om at de har funnet en kur for viruset. Det med en kombinasjon av en medisin mot hiv og influensa.

Ifølge Bloomberg viste en pasient som hadde fått påvist smitte betydelig bedring i løpet av 48 timer etter at vedkommende hadde mottatt kombinasjonen av de to medikamentene.

Coronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange coronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer