Flere døde av skrekkviruset som ikke kan behandles. Nå slår indiske myndigheter alarm

Verdens helseorganisasjon advarer mot viruset som det ikke finnes noe vaksine mot. Nå har indiske myndigheter slått alarm etter minst ni dødsfall.

UTBRUDD: Indiske helsemyndigheter har slått alarm etter et bekreftet dødelig utbrudd av det fryktede nipahviruset. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
UTBRUDD: Indiske helsemyndigheter har slått alarm etter et bekreftet dødelig utbrudd av det fryktede nipahviruset. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ni personer har så langt mistet livet i India, i det landets helsemyndigheter frykter er et utbrudd av det fryktede nipahviruset. I tillegg er minst 25 andre innlagt på sykehus med symptomer på det samme i Kozhikode.

Helsedepartementet i Kerala har slått full alarm etter det som kan være starten på et utbrudd av det dødelige viruset. Myndighetene har påvist viruset hos tre av de omkomne. I tillegg fryktes det at ytterligere seks personer har mistet livet som følge av et nipahutbrudd.

Den indiske regjeringen har også opprettet en egen arbeidsgruppe bestående av eksperter som skal overvåke utviklingen, samt begrense spredningen av det potensielt hurtigspredende viruset, skriver Times of India.

Det finnes ingen kjent vaksine for viruset, og opp mot 70 prosent av alle smittede dør av viruset. De som overlever risikerer å måtte leve med alvorlige nevrologiske skader, som følge av sykdommen.

Flere bekreftede tilfeller

Helsedirektør i Kerala, Rajeev Sadanandan, sier til BBC at en sykepleier som har behandlet pasientene som har blitt smittet de siste ukene også har mistet livet.

- Vi har sendt prøver blod- og kroppsvæskeprøver av alle de mistenkte tilfellene, for å få en bekreftelse fra National Institute of Virology. Så langt har vi fått bekreftet at tre av dødsfallene kom som følge av nipah, sier han til kanalen.

Han sier det er lite de kan gjøre for dem som allerede er smittet.

- Vi konsentrerer oss nå om å ta forholdsregler, slik at vi kan forhindre spredning av sykdommen, med tanke på at behandlingen begrenser seg til lindrende (palliativ, red.anm.) behandling.

Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet, mener det er liten fare for at smitten sprer seg fra menneske til menneske.

- Smitten kommer først og fremst til mennesker som har vært eksponert for syke dyr. BBC viser til en sykepleier som behandlet syke i India som har mistet livet. Det er som regel en risiko for de som behandler og er tett oppi kroppsvæskene til de som er smittet, sier hun til Dagbladet.

FRYKTER SPREDNING: Indere avbildet med ansiktsmasker utenfor et sykehus i Kozhikode i Kerala i dag. Det dødlige nipahviruset har krevd minst tre menneskeliv. Det er i tillegg sterk mistanke om at ytterligere seks personer har omkommet som følge av viruset. Foto: AP / NTB Scanpix
FRYKTER SPREDNING: Indere avbildet med ansiktsmasker utenfor et sykehus i Kozhikode i Kerala i dag. Det dødlige nipahviruset har krevd minst tre menneskeliv. Det er i tillegg sterk mistanke om at ytterligere seks personer har omkommet som følge av viruset. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Flaggermus-smitte

Nipah er en virussykdom som kan overføres fra dyr til mennesker. I de best kjente tilfellene er mennesker smittet av griser, som i sin tur ble smittet av flaggermus. Flygehunder, en type flaggermus som blant annet har tilhold i India, er bærer av viruset.

- Det er ikke uventet at det oppstår i India, da flaggermusen som er bærer av dette viruset har tilhold der, sier Hauge.

- Vi har sett større og mindre utbrudd i årene som har gått siden nipah først ble påvist. Det har sikkert også vært noen utbrudd som man ikke har fått påvist på grunn av dårlig overvåkning eller dårlige helsetjenester og manglende diagnostikk. Det har stort sett vært snakk om mindre utbrudd.

Det er tidligere påvist smitte hos mennesker som har spist frukt som har blitt forsøkt konsumert av smittede flaggermus.

Representanter for indiske helsemyndigheter opplyser ifølge BBC at det er gjort funn av mango med flaggermusbitt, i et hjem der tre personer døde som følge av det de mistenker er viruset.

Griser er en annen vanlig smittekilde. Dyr som rammes av viruset får bare en mild sykdom, men mennesker kan dø eller få alvorlige varige men som følge av sykdommen.

Hauge mener det er liten grunn til å bekymre seg for at et nipah-utbrudd skal utvikle seg til en global pandemi.

- Det vil jeg anse som veldig usannsynlig. Men det er nødvendig å begrense utbruddene som kommer, på grunn av den høye dødeligheten, sier hun og legger til:

- Det har aldri vært noen tilfeller i Norge. Dette er først og fremst et virus som befinner seg lokalt i Asia, og som gir utbrudd der.

Rapportert dødelighet ved viruset varierer fra 50-70 prosent.

- Tallene er nok litt usikre. Det kommer an på i hvilken grad man har tilgang på god helsehjelp. Det finnes ingen gode medikamenter for å behandle dette i dag. Behandlingen vil derfor først og fremst være rettet mot symptomene, sier Hauge.

SMITTEBÆRER: Forskere har sporet viruset tilbake til flaggermus av typen flygerhunder, som hovedsakelig livnærer seg av frukt. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix
SMITTEBÆRER: Forskere har sporet viruset tilbake til flaggermus av typen flygerhunder, som hovedsakelig livnærer seg av frukt. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Blant verdens ti verste

I kjølvannet av ebolautbruddet, som drepte mer enn 11 000 mennesker i Vest-Afrika mellom 2013 og 2016, satte Verdens helseorganisasjon (WHO) opp en liste over elleve viktige og nedprioriterte infeksjonssykdommer som kan ramme verden i nær framtid - og som det ikke finnes medisiner mot.

- Alle sykdommene på lista kan forårsake utbrudd, har høy dødelighet eller fører til svært alvorlige tilstander. Eksempel på dette er nipahvirus, lassafeber og ikke minst høyaktuelle zika. Vi har ikke spesifikke mottiltak for disse, og det er en alvorlig mangel, sa daværende smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB i 2016.

Nå handler alt om å oppdage nye tilfeller så raskt som mulig.

- Det viktigste nå er å raskt oppdage nye tilfeller og at syke får rask behandling. Det er avgjørende å opplyse folk om hva som kan sette dem i risiko, samt at helsepersonell er oppmerksom på mulige smittetilfeller. Da kan de både beskytte seg selv, samt starte behandlingen og stanse utbruddet, sier Hauge ved FHI.

Over 600 tilfeller

Nipahviruset ble identifisert første gang i Malaysia i 1999, etter et utbrudd i Malaysia og Singapore som startet året før. For å begrense infeksjonen og smitten, ble det den gang slaktet over én million griser. Siden har det ikke vært nipah-utbrudd i de to landene, ifølge Store norske leksikon.

MASSESLAKT: Over én million griser ble drept under nipahutbruddet i Malaysia i 1999. Bildet viser arbeidere som sparker griser ned i en stor massegrav i 1999 i byen Nipah - som har gitt navn til viruset. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix
MASSESLAKT: Over én million griser ble drept under nipahutbruddet i Malaysia i 1999. Bildet viser arbeidere som sparker griser ned i en stor massegrav i 1999 i byen Nipah - som har gitt navn til viruset. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix Vis mer

Den gang kom overføringen etter direkte kontakt med infiserte griser, etter at viruset hadde smittet fra flaggermus til griser. Det bli ikke rapportert ett eneste tilfelle av smitteoverføring mellom mennesker i dette utbruddet.

I India og Bangladesh har imidlertid smitte mellom mennesker vært vanlig. Mennesker har også blitt smittet ved å spise sevje fra daddelpalmer som far vært forurenset med avføring fra flaggermus, skriver SNL.

Ved et utbrudd i India i 2001 døde 45 av 66 smittede. I 2007 døde samtlige fem personer som ble smittet under et utbrudd i Nadia i India.

Totalt er det registrert over 600 tilfeller av smitte siden 1998, ifølge WHO.

Norge med storsatsing

Norge, Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust gikk i 2017 sammen om etableringen av Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

Norge ga én milliard kroner til jobben med å utvikle vaksiner mot livsfarlige virussykdommer som legemiddelindustrien ikke bryr seg om.

Det ble bestemt at hovedsetet skulle ligge i Oslo, og i første omgang jobber man med å utvikle vaksiner mot mers, lassafeber og nettopp nipahvirus, tre virussykdommer som alle har potensial til å bli store epidemier, ifølge NTB.

- Det vi ønsker, er å ligge i forkant, slik at vi har vaksiner utviklet mot noen av epidemiene som kan oppstå, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB den gang.

Fakta om nipahvirus

 • Nipahvirusinfeksjon gir mild sykdom hos griser og alvorlig sykdom hos mennesker.
 • Viruset kan smitte fra dyr til mennesker, og flaggermus er reservoaret for viruset.
 • Viruset ble identifsert første gang i Malaysia i 1999 og betegnes av WHO som en sykdom på frammarsj.
 • WHO har også listet opp viruset blant elleve viktige og nedprioriterte infeksjonssykdommer som kan ramme verden i nær framtid - og som det ikke finnes medisiner mot.
 • Fram til 2016 har nipahvirus vært årsak til utbrudd i Malayasia, Singapore, Bangladesh og India.
 • Nipahvirus kan gi et spekter av kliniske symptomer og sykdomstegn, fra infeksjon uten symptomer, til dødelig hjernebetennelse.
 • Gir et influensaliknende sykdomsbilde, som gjerne starter med feber og tretthet, og hos noen, symptomer fra luftveiene. Så følger hos mange tegn til hjerneaffeksjon med desorientering og nevrologiske symptomer.
 • Symptomene kan utvikle seg til bevisstløshet i løpet av kort tid.
 • Under utbruddet i Malaysia/Singapore døde 40% av pasientene med alvorlig nevrologisk sykdom. Blant de som overlevde var langvarige følgetilstander, som kramper og personlighetsforandringer vanlig.
 • Det har også vært rapportert at viruset kan reaktiveres måneder eller år etter eksponering.
 • I områder hvor nipahvirus har forekommet, bør man unngå kontakt med flaggermus og syke griser, og ikke drikke fersk daddelpalmesevje.
 • Det finnes ingen vaksine hverken til mennesker eller dyr.

Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO, SNL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer