Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig jordskjelv og tsunamifare i Mexico:

Flere døde etter jordskjelv med styrke på 8,2 rammet Mexico. - Det største i landet på hundre år

Et kraftig jordskjelv har rammet sørkysten av Mexico. Minst 26 skal være døde etter skjelvet, som også har skapt mindre tsunamier.

JORDSKJELV: I havet utenfor Mexico gikk det i morgentimene et jordskjelv målt med en styrke på 8,2. Jordskjelvet skapte også mindre tsunamier, og i delstaten Oaxaca er flere bygninger rast sammen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er du på stedet? Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 2400@dagbladet.no eller 24 00 00 00.

(Dagbladet): Mexico ble i dag tidlig rammet av et kraftig jordskjelv, som er målt til styrke på 8,2. Skjelvet inntraff i Stillehavet sør for landets sørkyst. Mexicos jordskjelvsenter har tidligere målt jordskjelvet til en styrke på 8,4.

Rett etter klokka 14 opplyser BBC at minst 26 mennesker er døde etter jordskjelvet. Flere av dem er barn.

JORDSKJELV: Brannvesen i Mexico City rydder i en undergang som er rast sammen etter et jordskjelv i havet utenfor Mexico. Video: CNN/ Policía Ciudad de México. Vis mer

Det har vært 62 etterskjelv, og det er mulig at et skjelv med styrke på 7,2 kan inntreffe.

Det advares om mulige tsunamibølger i Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador, melder Reuters.

Tsunamivarselet i Stillehavet mener imidlertid bare det er fare i Mexico for at tsunamibølgene kan nå tre meter eller høyere.

I storbyen Salina Cruz er det observert én meter høye høye tsunamibølger, melder den amerikanske tsunamivarslinga. Flere andre steder er det meldt om mindre tsunamibølger.

Mexicos innenriksminister sier de venter fire meter høye tsunamibølger i det sørlige Mexico.

- Jordskjelvet er det største i landet på hundre år. Det har ført til store skader og en million mennesker var uten strøm etter skjelvet, sier Mexicos president Enrique Peña Nieto i en uttalelse.

Tre meter høye bølger

Det er varslet tsunamibølger på tre meter eller høyre enn tidevannsnivå rundt deler av Mexicos kyst. De første tsunamibølgene var ventet å treffe allerede 07.48 norsk tid, melder den amerikanske tsunamivarseltjenesten. De oppgir at skjelvet har en styrke på 8,2.

TSUNAMIVARSEL: Det er sendt ut tsunamivarsel for nærmest hele Mexicos sørkyst, fra Puerto Madero i sør til Acapulco i nord. Skjermdump: Google Maps
TSUNAMIVARSEL: Det er sendt ut tsunamivarsel for nærmest hele Mexicos sørkyst, fra Puerto Madero i sør til Acapulco i nord. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet til 8,1, mens de første meldingene oppga en styrke på 8,0.

De har en såkalt rød varsel for jordskjelvet noe som betyr at et stort antall skadde og store skader er sannsynlige og at katastrofen får et stort omfang.

RASTE: Bilder fra delstaten Oaxaco viser en hotellbygning som har delvis rast sammen. Foto: Punto y Aparte Oaxaca
RASTE: Bilder fra delstaten Oaxaco viser en hotellbygning som har delvis rast sammen. Foto: Punto y Aparte Oaxaca Vis mer

Skjelvet har en dybde på 35 kilometer og inntraff 05.49 norsk tid, ifølge USGS.

- Huset var som tyggegummi. Lyset forsvant øyeblikkelig, sier Rodrigo Soberanes, en beboer av San Cristobal de las Casas i delstaten Chiapas, til Associated Press.

Bilder fra Chiapas, som er den sørligste regionen i landet, viser at mange steder er kraftig rammet og at murvegger har rast.

Det er meldt om store skader på bygninger i det sørlige Mexico og i Guatemala.

Det kraftigste dette århundret

Skjelvet skjedde 87 kilometer sørvest for byen Pijijiapan i delstaten Chiapas og kunne også merkes kraftig i hovedstaden Mexico City, der bygninger ristet og folk strømmet ut i gata, skriver BBC. Bilder fra hovedstaden viser at strømmen har gått en rekke steder.

Skjelvet er det kraftigste i verden så langt i 2017. Papua New Guinea ble rammet av et med 7,9 i januar, mens Russland ble rammet av et 7,7-jordskjelv i juli, ifølge USGS.

Ifølge meksikanske myndigheter er skjelvet det kraftigste i landet siden 1985 da bygninger raste og tusenvis ble drept, skriver Reuters. Over 10 000 døde som følge av skjelvet, mens over 30 000 ble skadd, ifølge BBC.

- Senga begynte å riste

Dagbladet har snakket med den meksikanske studenten Javier Martinez, som befinner seg i Mexico by.

BEREDSKAP: Det er varslet tsunami langs store deler av Mexicos sørlige kyst og i hele Mellom-Amerika. Her utenfor et sykehus sør i landet i dag tidlig norsk tid. Foto: REUTERS/Imelda Medina/NTB Scanpix
BEREDSKAP: Det er varslet tsunami langs store deler av Mexicos sørlige kyst og i hele Mellom-Amerika. Her utenfor et sykehus sør i landet i dag tidlig norsk tid. Foto: REUTERS/Imelda Medina/NTB Scanpix Vis mer

- Det var nok sterkest i Oaxaca i sør, men vi kjente det ganske godt her i Mexico by også.

Mexico by ligger cirka 400-500 km fra Oaxaca

- Vi slappet av, og klokken var 23:50. Jeg merket at senga startet å riste, så jeg tok telefonen og gikk til familien min. De var allerede i gangen ved heisen, for vi bor i femte etasje. Faren min ville først at vi skulle vente, men så hørte vi at bygget knakte og vi løp ned trappene. Da vi kom ut på gaten stod alle naboene der også i pysjamas og undertøy. To biler stoppet i veien, og vi var alle veldig redde.

- Vi har ikke hatt et jordskjelv som dette siden 1985, sier Martinez.

Kartlegger nordmenn

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet om jordskjelvet.

- Ambassaden jobber med å kartlegge hvorvidt nordmenn er rammet. Foreløpig er det lite som tyder på det. Vi ber nordmenn som er i området om å melde fra til de hjemme om at de er trygge, og å registrere seg på reiseregistrering.no. På den måten er det lettere for oss å komme i kontakt med dem, sier Ane Lunde, pressekontakt i UD, til Dagbladet.

Forbereder tsunami

Røde Kors er allerede i gang med redningsarbeid i Mexico, og forbereder seg på tsunami.

- Det er et voldsomt kraftig jordskjelv som har rammet Mexico. Våre folk på bakken er i full gang med å skaffe seg oversikt over omfanget og hva slags nødhjelpsrespons som kreves. Samtidig forbereder Røde Kors i hele regionen seg på den mulige tsunamien som er varslet, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland.

- Jeg har på morgenen i dag vært i kontakt med generalsekretæren i Røde Kors i Mexico. Han melder om at byen og landet ser ut til å ha håndtert den dramatiske situasjonen godt. Alle alarmer og varslinger fungerte etter planen og Røde Kors er nå i full gang med en stor førstehjelpsinnsats og en vurdering av skadeomfanget, sier Apeland.

- Kan gi dramatiske bølger

Carl Bonnevie Harbitz tsunami-ekspert ved NGI (Norges Geotekniske Institutt) har ikke fått med seg at det har skjedd et jordskjelv i Mexico i dag, når Dagbladet ringer.

- Men skjelv i den styrken kan gi bølger. Hvor store de blir mot land avhenger av hvor dypt det er og avstanden fra land, sier han. Jordskjelvet har en dybde på 35 kilometer, noe tsunami-eksperten sier er grunt, og i samme område av jordskorpa som tidligere tsunamikatastrofer.

MØRKELAGT: Folk strømmet ut i Mexico bys mørklagte gater. Foto: REUTERS/Claudia Daut/NTB Scanpix
MØRKELAGT: Folk strømmet ut i Mexico bys mørklagte gater. Foto: REUTERS/Claudia Daut/NTB Scanpix Vis mer

- Basert så det du forteller meg nå om en styrke på 8,2 og en dybde på 35 kilometer, tenker jeg at det kan være en tsunamicase med dramatiske bølger, sier Habitz.

Skjelvet er registrert 87 kilometer fra land. Eksperten sier at det ikke nødvendigvis er positivt at et skjelv skjer langt ute.

- Etter hvert som det blir grunnere vil bølgen vokse. Hvis jordskjelvet skjer nært land, får ikke bølgen vokst seg så mye høyere, forklarer han. Hvor dypt havet er i området er avgjørende for hvor stor tsunamien eventuelt blir.

- Viktig å sende ut alarm

Seismolog i NORSAR, Tormod Kværna, sier til Dagbladet at jordskjelv med en styrke som dette registreres over hele verden, også i Norge ble det registrert store utslag.

-Skjelvet er lokalisert vest for sørlige del av Mexico, ute i havet mellom stillehavsplaten og den nordamerikanske platen, sier han.

NORSAR har ansvar for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner.

TSUNAMIVARSEL: Det er sendt ut varsel for følgende steder fra myndighetene.
TSUNAMIVARSEL: Det er sendt ut varsel for følgende steder fra myndighetene. Vis mer

Han forteller videre at Fukushima-ulykken i Japan var en del mindre enn dette skjelvet.

- Vi kan ikke utelukke at det kommer en tsunami. Det har med hvordan selve jordskjelvmekanismen var, og selve bevegelsen der. Det får vi ikke vite før vi får sett på dataen og analysert i ettertid. Slik det er nå er det viktig å sende ut alarm, tilfelle det kommer. Kværna sier videre at det vil komme etterskjelv.

- Etterskjelv er helt vanlig. De er vanligvis en del mindre, og da er potensiale for ødeleggelser mindre, sier han.

Dagbladet kommer med mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!