Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjoner på Gaza:

Flere døde og mer enn 1000 skadd på Gaza: - Palestinerne er svake nå og Israel er så sterkt

- Det som er interessant er om dette kan være starten på et tredje intifada, sier norsk ekspert.

DEMONSTRASJON: Forrige fredag kostet den første demonstrasjonen 17 menneskeliv. Under dagens demonstrasjon skal sju personer ha mistet livet. Foto: REUTERS/Mohammed Salem
DEMONSTRASJON: Forrige fredag kostet den første demonstrasjonen 17 menneskeliv. Under dagens demonstrasjon skal sju personer ha mistet livet. Foto: REUTERS/Mohammed Salem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag fant den første av en rekke varslede demonstrasjoner i løpet av en seksukersperiode, sted. Minst 17 palestinere ble drept og over 1 400 såret.

I dag har nok en demonstrasjon skapt kaos. Om lag 20 000 palestinere deltar i fredagens demonstrasjoner, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Sju mistet livet
Det er varierende rapporter om antall skadde og døde. Ifølge Jerusalem Post har sju personer blitt drept. Avisa skriver også at 922 personer skal ha blitt skadet. Dette skal være bekreftet av en talsperson for helsedepartementet.

SKADET: Demonstranter evakuerer en skadet mann etter demonstrasjonen fredag. Foto: AP/Adel Hana
SKADET: Demonstranter evakuerer en skadet mann etter demonstrasjonen fredag. Foto: AP/Adel Hana Vis mer

Den humanitære organisasjonen The Palestina Red Crescent informerer om 446 skadde, ifølge avisa.

Nyhetsbyrået AP skriver at 1070 personer såret. 12 av disse er kvinner, og 48 er mindreårige. 25 personer skal være alvorlig skadet, ifølge Gazas helsedepartement.

- Et skikkelig brennpunkt
- Dette er en begynnende mobilisering fram mot markeringen av 70 års dagen for staten Israels grunnleggelse. Det er samtidig en markering av det palestinerne kaller Nakba, «katastrofen», da rundt 750 000 palestinere ble drevet på flukt som følge av opprettelsen av staten Israel og krigen som fulgte, forteller Nils Butenschøn, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved UiO.

Han mener dette også har en forbindelse med president Donald Trumps beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem, og anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad.

- Ingen andre stater har anerkjent byen som hovedstad i Israel, selv om noen stater har signalisert at de kan tenke seg å gjøre det. Dette er et skikkelig brennpunkt for konflikten, sier han til Dagbladet.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer

Et tredje intifada
Demonstrantene i Gaza sier at «vi skal slå oss gjennom sperringene, komme oss til Jerusalem og be ved al-Aqsa-moskeen». Det er et mobiliserende slagord, mener Butenschøn.

- Det som er interessant er om dette kan være starten på et tredje intifada. Det første palestinske opprøret brøt ut i 1987, og startet også i Gaza. Det spredte seg til Vestbredden. I Vestbredden er det en egen utvikling på gang, og med oppmerksomheten situasjonen rundt demonstrasjonene nå får, er spørsmålet om Vestbredden slutter seg til eller starter et eget tog mot grensene.

I mange år har mange palestinere sagt at de til sjuende og sist må marsjere mot grensene og ikke akseptere at de ikke får anledning til å komme tilbake til hjemlandet.

- Det er vanskelig å vite om situasjonen er moden for et omfattende opprør. Det blir interessant å se om dette sprer seg til andre deler av det palestinske samfunnet. Palestinske flyktninger i Libanon og Jordan kan slutte seg til en slik bølge, sier Butenschøn.

Saken fortsetter under bildene.

KASTET STEINER: En palestinsk demonstrant kaster steiner mot israelske soldater. Foto: AP/Adel Hana.
KASTET STEINER: En palestinsk demonstrant kaster steiner mot israelske soldater. Foto: AP/Adel Hana. Vis mer
DEMONSTRASJON: Den andre av seks demonstrasjoner mellom Gazastripa og Israel førte til at fem personer mistet livet. (AP Photo/Adel Hana)
DEMONSTRASJON: Den andre av seks demonstrasjoner mellom Gazastripa og Israel førte til at fem personer mistet livet. (AP Photo/Adel Hana) Vis mer
TENTE PÅ BILDEKK: Palestinske demonstranter satte fyr på dekk for å skape røyk under dagens demonstrasjon. Dette skulle hemme israelske skarpskyttere. Foto: AP/Adel Hana
TENTE PÅ BILDEKK: Palestinske demonstranter satte fyr på dekk for å skape røyk under dagens demonstrasjon. Dette skulle hemme israelske skarpskyttere. Foto: AP/Adel Hana Vis mer

- Gaza er en trykkoker
I påvente av demonstrasjonene hadde israelske skarpskyttere og stridsvogner inntatt stillinger langs grensen. Samtidig hadde palestinere satt fyr på bildekk for å skape svart røyk og dermed hindre sikten for skarpskyttere.

Israel har på sin side advart om at taktikken med å skyte mot demonstranter som nærmer seg grensegjerdet, ikke kommer til å bli endret. Israelske myndigheter forsvarer sin rett til å bruke makt ved at landets soldater settes inn for å besvare opprør og for å ramme det som omtales som ledere for demonstrasjonene.

Israelske myndigheter hevder også at Hamas, som styrer Gazastripen, forsøker å utføre angrep over grensen under dekke av å arrangere demonstrasjoner.

- Gaza er som en trykkoker som må slippe ut stim med jevne mellomrom og det er all grunn til å tro at dette følger de vanlige mønstrene. Først kommer det en reaksjon fra palestinerne i form av demonstrasjoner, knivstikking eller utskyting av raketter. Og så følger det alltid en motreaksjon fra Israel, sier Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og prosessor ved UiO.

- Men den israelske reaksjonen er alltid hardere. Flere blir drept og den er mer brutal. Israel gjør dette bevisst for å vise styrke og markere at palestinerne ikke kommer noen vei, legger hun til.

Opptøyer ute av kontroll
Ved flere anledninger har opptøyer som dette kommet ut av kontroll. I 2008/2009 og 2014 utviklet opptøyene seg til kriger på Gaza. Hvorvidt den nåværende situasjonen kommer ut av kontroll, er ikke lett å si, mener Waage.

- Det er ikke godt å si hvor mange liv palestinerne lar det gå tapt før de slutter å demonstrere. Det kommer an på hvor sinte og desperate de er, sier hun og fortsetter:

- Palestinerne er svake nå og Israel er så sterkt. Nå som de har fått Trump med på laget vet de at de ikke engang får en FN-resolusjon mot seg. I denne konflikten har den sterke parten blitt sterkere, og de svake svakere.

Waage forklarer at det med ett blir med alvorlig hvis demonstrasjonene sprer seg til Jerusalem og Vestbredden.

-På Gaza har Israel full kontroll. Men i Jerusalem lever befolkningen sammen, og hvis det skjer noe der har israelerne større problem med å få kontroll.

Mulig utgangspunkt
Til tross for antallet døde og sårede, tror Butenschøn at de resterende fire demonstrasjonene blir gjennomført.

- Det er ingenting som ikke tyder på det. Det store spørsmålet er om dette eskalerer og bidrar til ytterligere mobilisering, eller om folk sier nok er nok.

- Vi kan i hvert fall ikke utelukke at dette er utgangspunktet for en ny palestinsk mobilisering, legger han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling