Jordskjelv i Middelhavet:

Flere døde og skadde

Et kraftig jordskjelv nordøst for den greske øya Samos har fått bygninger til å rase sammen både i Tyrkia og Hellas.

KOLLAPSER: Et kraftig jordskjelv nordøst for den greske øya Samos har fått bygninger til å rase sammen i Tyrkia. Her fra byen Izmir. Video: IntelDoge / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt er 14 personer bekreftet omkommet og 400 personer skadd i Tyrkia og Hellas etter et kraftig jodskjelv nordøst for den greske øya Samos.

- Vi står sammen med innbyggerne i Izmir og kondolerer, sier Tyrkias helseminister Fahrettin Koca på Twitter.

Jordskjelvet ble målt til 6,6 av det greske seismologiske instituttet, og det hadde sitt senter 16,5 kilometer under Egeerhavet. Skjelvet ble registrert ved seismiske målestasjoner tidlig fredag ettermiddag.

I sosiale medier meldes det blant annet om kraftige rystelser i Izmir vest i Tyrkia. Tyrkiske krisemyndigheter bekrefter meldingen om et jordskjelv med senter 16,5 kilometer under Egeerhavet.

JORDSKJELV: Hellas ble fredag rammet av et jordskjelv med en styrke på 6,6. Det hadde senter ved Samos i Egeerhavet. Vis mer

Leter i ruinene

Så langt er skadeomfanget uklart, men flere videoer viser at bygninger har kollapset. Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået AA sier ordfører Tunç Soyer i Izmir at minst 20 bygninger har kollapset.

De materielle ødeleggelsene ser foreløpig ut til å være størst i distriktene Bayrakli og Bornoa i Izmir-provinsen, der flere boligblokker har rast sammen og redningsmannskaper nå leter i ruinene, skriver NTB.

Videoer på Twitter viser også store vannmasser som har skylt innover gatene, og at vannet trekker seg tilbake, og drar store skip med seg utover på sjøen.

KOLLAPSET: Mange bygninger har kollapset etter at et stort jordskjelv rammet Izmir fredag ettermiddag. Foto: Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency/ ABACAPRESS.COM / NTB
KOLLAPSET: Mange bygninger har kollapset etter at et stort jordskjelv rammet Izmir fredag ettermiddag. Foto: Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency/ ABACAPRESS.COM / NTB Vis mer

Ifølge NTB opplyser gresk TV at øya Samos har blitt rammet av en mini-tsunami etter skjelvet.

- Folk har panikk og løper ut i gatene, forteller viseordfører Giorgos Dionysiou på øya Samos til den greske avisa Kathimerini.

Ifølge jordskjelvvarsleren USGS hadde skjelvet en styrke på 7. Episenteret var ifølge samme kilde 14 kilometer fra den greske byen Néon.

VARSEL: Det er sendt ut tsunamivarsel etter at Hellas og Tyrkia rammet av jordskjelv. Vis mer

- Veldig sterkt

Viseborgermester Michalis Misos på Øst-Samos sier til den greske avisa ANT1 at jordskjelvet var «veldig sterkt», og at det allerede er rapportert om kollapsede bygninger. Han sier skjelvet føltes sterkere enn det som rammet øya i 1991.

Det skal også ha vært etterskjelv i minuttene etter det første, store skjelvet. European-Mediterreanean Seismological Centre (EMSC) melder om en rekke etterskjelv, blant annet et på 4,6 i styrke.

En innbygger på øya forteller til kanalen at "alle bygningene danset".

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer