Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere dødsfall etter psykiatrireform

Antall dødsfall blant psykiatrisk syke menn har økt med 62 prosent etter at de psykiatriske institusjonene ble bygget ned på 1980- og 90 tallet, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien er utført av tre forskere ved Universitetet i Tromsø. Den viser at det ble en stor økning i antall dødsfall blant de syke etter at psykiatriinstitusjoner ble bygget ned i Finnmark og Troms. Seniorrådgiver Arild Gjertsen i Helsetilsynet mener at det kan skyldes at det ikke skjedde en tilsvarende oppbygging av tilbudet utenfor institusjonene, melder Dagens Medisin.

Studien, som publiseres i British Journal of Psychiatrys utgave 179, er en sammenligning av dødstall fra perioden 1960-70-tallet til 1980-90-tallet i de to nordligste fylkene. En av forskerne bak undersøkelsen, førsteamanuensis og spesialist i psykiatri Vidje Hansen ved Universitetet i Tromsø, mener likevel den er representativ for hele landet.

- Når det gjelder selvmord og ulykker, er overdødeligheten i forhold til befolkningen for øvrig blitt dobbelt så høy hos kvinner og tre ganger så høy hos menn etter nedbyggingen av de psykiatriske institusjonene. Blant mannlige pasienter økte den totale dødsrisikoen med 62 prosent, sier Vidje Hansen.

I Troms og Finnmark falt antall sengeplasser i psykiatrien brått med 50 prosent i 1980. Nedbyggingen av institusjonene førte til mindre beskyttelse og mer frihet for pasientene, sier Hansen.

- Det er et paradoks at et mer humant helsetilbud i praksis fører til at flere dør, sier Hansen.

Gjertsen i Helsetilsynet håper at opptrappingsplanen for psykisk helsevern 1999-2006 gjør at tilbudene utenfor institusjonene blir styrket.

(NTB)

Hele Norges coronakart