SOS Rasisme:

Flere dømt til fengsel i SOS Rasisme-saken

Dommen har falt i straffsaken mot ledelsen og ansatte i SOS Rasisme. Alle ble dømt for ett eller flere av forholdene i tiltalene mot dem.

DOM FALT: Rettssaken mot tidligere ansatte og ledere i Sos Rasisme gikk i Haugesund, i Haugaland tingrett, i vår. Her er tidligere ansatt og tillitsvalgt Jan Erik Skretteberg (t.v.) og tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DOM FALT: Rettssaken mot tidligere ansatte og ledere i Sos Rasisme gikk i Haugesund, i Haugaland tingrett, i vår. Her er tidligere ansatt og tillitsvalgt Jan Erik Skretteberg (t.v.) og tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag falt dommen mot åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme, tiltalt for medlemsjuks og bedragerier av flere støttegivere over en årrekke på 2000-tallet.

Politiet åpnet etterforskning mot personer i ledelsen for organisasjonen allerede i 2011. Etter hvert ble ti tidligere ledere og ansatte tiltalt.

To personer ble dømt til bøter i januar i år.

Ytterliggere åtte personer ble deretter tiltalt i en rettssak som gikk over flere måneder i vår.

Med unntak av én sa alle seg ikke skyldig i henhold til tiltalene om bedragerier av støttesystemer til frivillige organisasjoner og kursvirksomhet for millioner av kroner.

TIDLIGERE DOMMER:

Organisasjonen SOS Rasisme er tidligere dømt for omfattende medlemsjuks i to sivile søksmål fra støttegivere.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner vant fram med et søksmål på 9,7 millioner kroner.

Staten vant fram med et søksmål på 6,8 millioner kroner.

Dommene er rettskraftige.

Da rettssaken gikk mot slutten i mai, la påtalemyndigheten ned påstand om ubetinget fengsel for sju av de åtte tiltalte.

Dommene

Dommen fra Haugaland tingrett er på 340 sider. Alle de åtte er dømt, flere til ubetinget fengsel:

Kjell Gunnar Larsen (60) dømmes til fengsel i to år, hvorav ett år og seks måneder gjøres betinget, med en prøvetid på to år. Til fratrekk kommer 58 dagers varetekt.

DØMT TIL FENGSEL: Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h), med forsvarer Erik Lea og forsvarer John Christian Elden (bakerst)
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
DØMT TIL FENGSEL: Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen (t.h), med forsvarer Erik Lea og forsvarer John Christian Elden (bakerst) Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
 • Larsen dømmes også til å betale NAV 387 280 kroner.
 • Larsen dømmes til inndragning av 560 000 kroner til fordel for Haugesund SOS Rasisme.
 • Larsen var daglig leder, leder av økonomiutvalget, styreleder og styremedlem i flere lokal- og fylkeslag i en årrekke fram til konkursen i 2013.

Trond Thorbjørnsen (39): Dømmes til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav et år og seksti dager gjøres betinget. Thorbjørnsen fikk to års prøvetid.

 • Thorbjørnsen var leder av SOS Rasisme fra 2004 til 2012 og hadde flere lokale verv og roller i organisasjonen.
 • Trond Thorbjørnsen domfelles for bedrageri og forsøk på bedrageri, ettersom han anses av retten for å være hovedmann i medlemsjukset sammen med Larsen. Thorbjørnsen var ifølge retten sentral når det gjelder medlemsjukset, og domfelles for bedrageri av studieforbundet Populus for 322 065 kroner.
DØMT: Tidligere ansatt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØMT: Tidligere ansatt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Henrik Ormåsen (42): dømmes til seks måneders betinget fengsel med prøvetid på to år.

 • Ormåsen var i flere år organisasjonssekretær, styreleder og styremedlem i lokallag fram til 2012. Han var sentral i prosessen med å søke om offentlig støtte for studier og kurs i organisasjonen.
 • Ormåsen domfelles for bedrageri av studieforbundet Populus for 341 865 kroner. Han organiserte og koordinerte feilrapporteringen om kursaktivitet og førte seg selv opp som deltaker og lærer på kurs som ikke var reelle, ifølge retten.
 • Retten skriver at forholdene i utgangspunktet kvalifiserer til ubetinget fengsel, men at dommen blir betinget på grunn av tiden som har gått.

Bjarne Stokke (63): dømmes til ett år og seks måneders fengsel, hvor ett år og 90 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

 • Stokke var ansatt med ansvar for medlemsregisteret, medlem av økonomiutvalget i flere år og styreleder og styremedlem i flere lokallag i en årrekke.
 • Bjarne Stokke domfelles for bedrageri og forsøk på bedrageri av Barne- og likestillingsdepartementet og Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner. Retten fant at han hadde en sentral medvirkerrolle når det gjelder medlemsjukset og innrapporteringen av de uriktige medlemstallene.
 • Stokke er også dømt for bedrageri av studiestøtte av 289 785 kroner. Her mente retten han også hadde en sentral medvirkerrolle.
DØMT: Tidligere nestleder og med flere verv i lokallag i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØMT: Tidligere nestleder og med flere verv i lokallag i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Kenneth Fuglemsmo (33): dømmes til seks måneders betinget fengsel med prøvetid på to år.

 • Fuglemsmo var i flere år nestleder i SOS Rasisme og styreleder i flere lokal- og fylkeslag, fram til 2012.
 • Kenneth Fuglemsmo domfelles for medvirkning til bedrageri av Populus av 332 065 kroner.
 • Retten la i skjerpende retning vekt på at det her er tale om omfattende og systematisk feilrapportering over atskillig tid som påførte Populus et stort økonomisk tap.
 • Fuglemsmo var en av initiativtakerne til kursjukset, og medvirket til at søknadene om ikke-relle kurs ble inngitt Populus, ifølge retten.
 • Retten skriver at forholdene i utgangspunktet kvalifiserer til ubetinget fengsel, men at dommen blir betinget på grunn av tiden som har gått.

Jan Erik Skretteberg (35): seks måneder betinget fengsel med en prøvetid på to år.

 • Skretteberg var mangeårig ansatt og styreleder og styremedlem i flere lokallag.
 • Skretteberg domfelles for medvirkning til bedrageri av studieforbundet Populus av 332 065 kroner.
 • Retten la vekt på at det er tale om omfattende og systematisk feilrapportering over atskillig tid, og at dette påførte Populus et betydelig økonomisk tap.

Anne Elisabeth Hansen (49): dømmes til 120 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år.

 • Hansen var leder på 90-tallet og styreleder og styremedlem i flere lokallag senere. Fratrekk for to dager i varetekt.
 • Hansen domfelles for bedrageri av Populus for 250 258 kroner.
 • Retten har i skjerpende retning lagt vekt på at det er tale om omfattende og systematisk feilrapportering over atskillig tid, og at dette påførte Populus store økonomiske tap.
 • Hansen var tidligere leder i SOS Rasisme, og hadde dermed en sentral rolle i organisasjonen, men retten fant at hun i denne saken har hatt en mindre sentral rolle enn de øvrige tiltalte.

Bård Eskild Frantzen (37): dømmes til 75 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år.

 • Frantzen var tidligere ansatt og styreleder og styremedlem i flere lokallag. Politiet har understreket at Frantzen selv tok kontakt med politiet for å bidra til å oppklare saken, har påtatt seg straffskyld og at etterforskningen har vært lettere på grunn av hans bidrag.
 • Frantzen anses av retten for å hatt en sentral rolle i kursjukset, selv om han ikke var en av initiativtakerne. Retten mener han medvirket til bedrageriet av Populus.

Politiet: - Omfattende og komplisert

POLITI: Aktor Halvard Gardshol Bjørndal (t.h.) og hans medarbeidere. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
POLITI: Aktor Halvard Gardshol Bjørndal (t.h.) og hans medarbeidere. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

- Saken har gått over flere år, rettssaken var lang. Og vi mener vi har medholdet i medlemsjukset mot LNU og jukset mot studieforbundet Populus. Og vi mener vi har fått medhold i trygdebedragerisaken mot NAV som omfatter tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen, sier politijurist Hallvard Gardshol Bjørndal til Dagbladet.

Straffeutmålingene er lavere enn det politiet la ned påstand om. Det skyldes delvis frifinnelse på noen punkter, og delvis at etterforskningen har tatt mange år.

- Vi visste at dette var en omfattende og komplisert sak, med mye dokumentasjon, et omfattende persongalleri og mye informasjon for retten å ta stilling til. Ca 70 000 sider. Vi har fremlagt de bevis vi mener var gode nok til domfellelse, og tatt til etteretning at tingretten på enkelte punkter har frifunnet enkelte tiltalte for enkelte poster, sier Bjørndal.

- Nå vil påtalemyndigheten gjennomgå dommen og vurdere om det er grunnlag for å anke på et eller flere punkter. Vi vil oversende saken til statsadvokaten innen to uker med vår innstilling, sier Bjørndal.

Et av ofrene for medlemsjukset er Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner.

- Vi er fornøyde med dommen. Men jeg har ikke lest hele ennå, sier generalsekretær Martin Østerdal i LNU til Dagbladet.

Vurderer anke

FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

Forsvarer for hovedtiltalte Kjell Gunnar Larsen sier følgende om dommen til Dagbladet:

- Det er bra at retten er svært kritisk til politiets etterforskning i saken, og at vi nå er nede i en sak med en totalramme på 2,8 millioner i bedragerier og forsøk på 2 millioner for Larsens vedkommende, sier Elden.

- Han er ikke enig i rettens tolkning av «familiemedlemskap», og vi vil se videre på de rettslige sidene av dommen opp mot en anke, sier Elden.

- Det er gledelig at retten slo fast at organisasjonen faktisk hadde over tyve tusen reelle medlemmer, sier Elden.

Støttegivere anslått at SOS Rasisme hadde 5 000 støtteberettigede medlemmer, av over 30 000 innrapporterte medlemmer.

- At retten mener Larsen må sitte ytterligere 60 dager i fengsel mener vi er unødvendig reaksjon. Det viktigste for Larsen er at det slås fast at han ikke har hatt noen personlig vinning i saken, sier Elden.

Thorbjørnsen advokat sier hans klient nå vil vurdere dommen.

- Vi har fått mehold på noen av våre viktige punkter, men retten har tydeligvis ikke fulgt våre argumenter på andre, sier Bendik Falch-Koslung til Dagbladet.

Kenneth Fuglemsmo advokat Arve Opdahl har ikke fått snakket med sin klient ennå.

- Vi konstaterer at dommen er langt unna aktoratets påstand, og vil komme tilbake til en eventuell anke, sier Opdahl til Dagbladet.

- Ormåsen er fornøyd med å bli frifunnet for påstanden medlemsjuks, men ikke med at hans medtiltalte er dømt for det. Hvorvidt han skal anke har han ikke tatt stilling til ennå, sier advokat Odd Eirik Osmundsen til Dagbladet.

Barne Stokkes advokat, Håkon Velde Nordstrøm har ingen kommentar til dommen ennå.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Anne Elisabeth Hansens advokat, Jan Erik Skrettebergs advokat, Bjørn Ole Vikse eller Bård Eskild Frantzens advokat Espen Solberg.

Dommen og Larsens rolle:

Larsen anses av retten for å være den som tok initiativ til feilrapporteringene i forhold til medlemsjukset.

Retten omtaler virksomheten som omfattende og systematiske feilrapporteringer over atskillig tid, med store økonomiske gevinster i form av store uberettigede tilskuddsbetalinger.

Retten mente at det framstår som klart at lite ble gjort i organisasjonen uten at Larsen hadde gitt sin tilslutning.

Retten skriver videre at organisasjonen SOS Rasisme besto i stor grad av svært unge medlemmer og aktivister som i liten grad stilte spørsmål ved Larsens beslutninger, noe som gjorde det mulig å begå medlemsjukset systematisk i hele organisasjonen over så lang tid.

I straffeutmålingen la retten vekt på at Larsens ledende rolle og hans handlinger medførte store økonomiske tap for staten, og at det er skjerpende at Larsen har trukket med seg andre i de straffbare forholdene. Retten mente også det var skjerpende at Larsen forsøkte at dekke til de straffbare forholdene.

Han nektet også å bidra til opplysning av saken under granskningen. Retten skriver også at Larsen var en pådriver for å makulere medlemslistene for 2005 og endre medlemslistene i 2006 under den sivile rettsaken og såledels skjule straffbare forhold. Retten fant også at Larsen var delaktig i det såkalte kursjukset, hvor han ga Ormåsen direktiv om "registrere så mye som mulig av det vi gjør som studievirksomhet. Kursene ble aldri reelt gjennomført.

Retten la også vekt på i straffeutmålingen at Larsen har kontaktet vitner i saken.

Larsen, som ble dømt for økonomisk utroskap ved at han tok ut 60 00 kroner kontant. Han dømmes også forsikringsbedrageri, noe retten anså som skjerpende for straffen og som meget samfunnsskadelig kriminalitet, og at det som følge av dette måtte reagerers med en ikke ubetydelig fengselsstraff.

Han ble også dømt trygdebedrageri, som retten mente det måtte reageres sterkt på.

BAKGRUNN:

SOS Rasisme ble dannet på 80-tallet for å kjempe mot rasisme og nazisme i Norge. Arbeidernes kommunistiske parti (AKP) kuppet organisasjonen i 1993, og krefter med bakgrunn fra AKP har dominerte organisasjonen siden den gang.

Til tross for det kjempet medlemmer fra en rekke politiske miljøer mot rasisme under SOS Rasismes faner utover 90-tallet og 2000-tallet.

Les alt om SOS Rasisme her

AKP vokste det på slutten av 90-tallet fram en gruppe maoister og stalinister dominert av SOS Rasismes daglige leder Kjell Gunnar Larsen. Gruppen stiftet partiet Tjen Folket.

Det samme miljøet festet grepet om SOS Rasisme, noe som illustreres av Dagbladets avsløring i 2010: Tjen Folket-aktivister fikk alle de høyeste lønnsutbetalingene og besatt flertallet av de viktigste vervene i SOS Rasisme.

Organisasjonen hevdet da å ha over 30 000 medlemmer, mens Tjen Folkets medlemstall ikke har vært høyere enn rundt et par hundre personer.

Tjen Folket brukte også organisasjonen til aktivt å verve ungdommer til sin sak og Dagbladet avslørte i 2011 hvordan tillitsvalgte med Tjen Folket-bakgrunn brukte SOS Rasismes midler til å dekke politisk aktivitet og reiser for Tjen Folket.

Dagbladet kartla hvordan Tjen Folket styrte SOS Rasisme og avslørte medlemsjukset i organisasjonen i 2010 og 2011.

Et miljø med bakgrunn fra Tjen Folket og SOS Rasisme har startet Nye SOS Rasisme, som håper å komme inn igjen i de økonomiske støtteordningene som SOS Rasisme har nytt godt av opp gjennom årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer