Flere dør av usunn livsstil enn av sult

Fire av fem dødsfall skyldes hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil.

DÅRLIG LIVSSTIL TAR FLERE LIV ENN SULT: Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult og overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix / Colourbox
DÅRLIG LIVSSTIL TAR FLERE LIV ENN SULT: Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult og overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix / Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult, skriver NTB.

I Norge skyldes nesten fire av fem dødsfall hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil, skriver Vårt Land.

De fire folkesykdommene NTB skriver videre at det årlig dør 36 millioner på verdensbasis på grunn av dårlige livsstilsvaner og usunt kosthold. En av fire av disse rekker ikke å fylle 60 år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Norge har Helsedirektoratet satt ned en ekspertgruppe som skal finne ut av hvordan Norge kan nå WHOs mål om en 25 prosents reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer innen 2025.

Lederen av ekspertgruppen, professor Grethe Tell ved Universitetet i Bergen, mener norske myndigheter må trå til og kutte momsen på frukt og grønt for å gjøre det lettere for folk å spise sunt.

- Overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. 60 prosent av alle tidlige dødsfall skyldes livsstilsykdommer, sier Tell.Kjente faktorer øker risikoen for å få en av de fire folkesykdommene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer