Flere dør av usunn livsstil enn av sult

Fire av fem dødsfall skyldes hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil.

DÅRLIG LIVSSTIL TAR FLERE LIV ENN SULT: Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult og overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix / Colourbox
DÅRLIG LIVSSTIL TAR FLERE LIV ENN SULT: Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult og overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix / Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Det er flere som dør av livsstilssykdommer enn av sult, skriver NTB.

I Norge skyldes nesten fire av fem dødsfall hjerte- og karsykdommer og kreft, som stort sett kan relateres til livsstil, skriver Vårt Land.

De fire folkesykdommene NTB skriver videre at det årlig dør 36 millioner på verdensbasis på grunn av dårlige livsstilsvaner og usunt kosthold. En av fire av disse rekker ikke å fylle 60 år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Norge har Helsedirektoratet satt ned en ekspertgruppe som skal finne ut av hvordan Norge kan nå WHOs mål om en 25 prosents reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer innen 2025.

Lederen av ekspertgruppen, professor Grethe Tell ved Universitetet i Bergen, mener norske myndigheter må trå til og kutte momsen på frukt og grønt for å gjøre det lettere for folk å spise sunt.

- Overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. 60 prosent av alle tidlige dødsfall skyldes livsstilsykdommer, sier Tell.

Kjente faktorer øker risikoen for å få en av de fire folkesykdommene.

- Røyking, fysisk inaktivitet, usunt kosthold og høyt alkoholinntak. Sukker er også altfor billig i Norge, og avgiftene bør økes kraftig på dette. Vi spiser også for mye kjøtt i forhold til fisk, sier Tell videre.

Ikke bare i rike land Ifølge Tell er det en myte at det er i rike, vestlige land at mortalitetenav disse sykdommene er høyest. Fedme, alkoholinntak og røyking er ikke lenger velstandslidelser, skriver uib.no.

80 prosent av de som dør av såkalte ikke-smittsomme sykdommer bor i land der folk tjener dårlig eller middels dårlig, viser en rapport fra WHO. Det er ikke bare i vestlige land at folk dør av måten de lever på.

USUNN LIVSSTIL: Røyking, fysisk inaktivitet, usunt kosthold og høyt alkoholinntak er kjente faktorer som kan føre til en av de fire folkesykdommene. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
USUNN LIVSSTIL: Røyking, fysisk inaktivitet, usunt kosthold og høyt alkoholinntak er kjente faktorer som kan føre til en av de fire folkesykdommene. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

I Kina røyker nesten 80 prosent av mennene. India er et fattig land, men med et enormt fedmeproblem.

Bedre helse i Norge? Til tross for at media daglig gir råd om supermat og slanking, er ikke Grethe Tell enig i av at vi har en sunnhetsbølge i Norge.

- I Norge har vi aldri vært friskere enn det vi er i dag. Men det er en veldig stor forskjell på folket. I enkelte bydeler i Oslo har folk en forventet levealder som er ti år lavere enn i andre bydeler. Det er enorme sosiale forskjeller når det kommer til helse, sier Tell.

Hun mener at mange av tiltakene er gammelt nytt.

-  Noe av det vi vil komme fram til er råd vi har hørt i åresvis. Jeg tror det er bra at rådene kommer fra en uavhengig ekspertgruppe og ikke fra styresmaktene, sier hun.

FEDME: - Overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. 60 prosent av alle tidlige dødsfall skyldes livsstilsykdommer, sier Grethe Tell, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FEDME: - Overvekt og fedme er et like stort problem som underernæring. 60 prosent av alle tidlige dødsfall skyldes livsstilsykdommer, sier Grethe Tell, professor ved Universitetet i Bergen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer