BEKYMRET: Kripos ser stadig flere tilfeller av at videoer og bilder fra alvorlige voldshendelser og drap blir delt. De frykter konsekvensene og avdarer mot spredning. Mandag ble en kvinne drept på Strømmen i Akershus, og også her skal de ha sirkulert en drapsvideo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Kripos ser stadig flere tilfeller av at videoer og bilder fra alvorlige voldshendelser og drap blir delt. De frykter konsekvensene og avdarer mot spredning. Mandag ble en kvinne drept på Strømmen i Akershus, og også her skal de ha sirkulert en drapsvideo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Flere drapsvideoer spredd. Kripos slår alarm

Draps- og voldsvideoer sirkuleres på sosiale medier. - Mange tenker seg ikke om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandagens drap på Strømmen utenfor Oslo er bare ett av flere nylige eksempler.

En kvinne i 30-åra ble funnet drept, og eksmannen er siktet for drap. Ifølge politiet skal et vitne ha filmet deler av drapshandlingen. Denne videoen skal så være delt på internett.

- Vi ber om at alle som kommer over denne videoen ikke ser på den, sletter den og ikke deler den videre, oppfordrer politiadvokat i Øst politidistrikt, Guro Holm Hansen.

I løpet av de siste månedene har problemstillingen med alvorlige voldshandlinger eller drap som blir dokumentert på video eller film og delt på internett, blitt stadig problematisert.

- Mange tenker ikke

Hos Nasjonalt Cyberkrimsenter (NC3) på Kripos, ser de flere tilfeller av draps- og voldsvideoer som blir delt.

- Altfor ofte ser vi at videoer som viser grov vold deles på internett. Det virker som mange ikke tenker over konsekvensene av det de gjør, sier seksjonsleder i NC3, Lone Pettersen, til Dagbladet.

Etter dobbeltdrapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen i Marokko i desember, ble en video som viste den brutale drapshandlingen omfattende spredd på internett og sosiale medier. I Danmark er 14 personer siktet for å ha delt videoen, og statsminister Erna Solberg gikk ut og advarte folk mot å laste ned og se videoen.

Da en 27-åring drepte sin far i Sandnes natt til lille julaften i fjor, beskrev han først drapshandlingen på nettforumet 4chan. Etter at han hadde slått faren i hjel i søvne, la han ut bilde av liket på nettforumet.

27-åringen har erkjent drapet, og politiet undersøker nå om dem som heiet ham fram og oppfordret til drap kan ha gjort noe straffbart.

Terrorangrepet i Christchurch på New Zealand 15. mars i år er et annet skremmende eksempel. Da 28-åringen Brenton Tarrant tok seg inn i to moskeer og drepte 50 mennesker, sendte han direkte fra et hjelmkamera i 17 minutter. Det så ut som et videospill, men var grusom virkelighet da australieren plaffet ned hjelpeløse mennesker.

- Uansett ikke greit

Politiet opplyser at det i tilfeller kan være straffbart å dele voldsvideoer. Delingen kan for eksempel oppfattes som trusler, oppfordring til nye straffbare handlinger eller som en krenkelse av noens privatliv.

- Det er uansett ikke greit å oppsøke, laste ned eller spre denne type filmer, sier Pettersen.

I dagens medievirkelighet er det heller ikke slik at du at du aktivt må oppsøke slike videoer for å se dem. Plutselig kan de dukke opp i Facebook-feeden eller ramle inn på Snapchat.

- Vi vet at slike videoer lett havner hos barn. Vi kontaktes av folk som er preget av det de har sett og som trenger hjelp. Deling kan føre til en smitteeffekt og dermed nye voldshandlinger, sier Pettersen.

- Deling gir de som har filmet voldshandlingen kanskje nettopp den oppmerksomheten de har ønsket seg, sier hun.

- Meld fra

Kripos har en klar oppfordring til de som måtte oppdage slike videoer på internett.

- Når du kommer over voldsvideoer, meld fra til siden eller tjenesten og be om at videoen fjernes. Si gjerne også fra til de som deler om at slik deling ikke er greit, sier NC3-lederen.

Også sosiale medier-gigantene har mottatt refs etter videodelinger.

Facebook og Mark Zuckerberg har blitt kraftig kritisert etter livestrømmingen av terrorangrepet på New Zealand, og har blitt presset på om de må legge inn forsinkelse i direktesendinger.

Men å iverksette et system med tidsforsinkelse på direktesendinger vil være et «fundamentalt brudd» med folks oppfatning av hva strømming er, uttalte Zuckerberg i et intervju med ABCs «Good Morning America» torsdag.

- Flesteparten av dem som strømmer, filmer bursdagsfester eller er sammen med venner, sa han.

- En av tingene som er magisk ved strømming er at det er toveis, ikke sant? Så du kringkaster ikke. Du kommuniserer. Og folk gir kommentarer tilbake. Hvis det var forsinkelser på strømming, ville ikke dette fungere, sa Zuckerberg.

Facebook har imidlertid strammet inn regelverket for strømming, og har også tatt i bruk programvare som raskt skal identifisere redigerte versjoner av voldelige videoer eller bilder, og å hindre dem fra å bli delt eller lagt ut på nytt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer