Flere drept av tornadoer i USA. Frykter at folk kan ligge igjen i ruinene

Ny tornado nærmer seg storby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21 personer har omkommet de siste to dagene som følge av tornadoer som har rammet de amerikanske sørstatene, men amerikanske myndigheter frykter at antallet døde kan stige. Det fryktes at folk kan ligge fastklemt i ruinene, melder nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg meldes det som et tornadovarsel for byen Birmingham i Alabama, som har rundt 200 000 innbyggere.

Jevner byer med jorda I natt raste en ny tornado gjennom Tupeolo og jevnet deler av byen med jorda. Minst én person mistet livet i Tupelo, en by på rundt 35 000 innbyggere i det nordøstlige Mississippi, som var fødestedet til Elvis Presley.

Dagens tornado i Tupelo, en av flere som rammet Mississippi, ødela hundrevis av hus og forretninger, rev ned kraftlinjer og dro trær opp med røttene.

- Det var virkelig ille. Vi prøver å dra fram folk nå, sa politisjef Bart Aguirre mens redningsmannskaper gikk fra hus til hus og gjennomsøkte ødelagte bygninger.

Portforbud Strømmen var gått i mesteparten av byen, og det ble innført portforbud fra klokka 20 om kvelden. Noen nabolag var helt avsperret mens mannskapene sjekket kraftledninger som var nede og gasslekkasjer.

- Det er en svært alvorlig situasjon. Jeg ber alle holde seg inne og være oppmerksom på dårlig vær. Det er fortsatt fare for flere tornadoer, sa borgermester Jason Shelton.

JEVNET NABOLAGET MED JORDA: På dette flyfotoet fra Vilonia i Arkansas ligger et helt nabolag i ruiner. Foto: Reuters/Carlo Allegri/NTB Scanpix
JEVNET NABOLAGET MED JORDA: På dette flyfotoet fra Vilonia i Arkansas ligger et helt nabolag i ruiner. Foto: Reuters/Carlo Allegri/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hørte trær som knakk og ba alle legge seg på gulvet, sier Moe Kirk Bristow og legger til at han ikke har sett ett eneste hus som ikke har et tre boret gjennom det eller veltet over taket.

Stormsystemet fortsatte videre inn i nabostaten Alabama, der det er opplyst at to mennesker mistet livet i en trailerpark nær byen Athens. Det er også risiko for tornadoer i deler av Georgia og Tennessee.

I flere av delstatene er det innført unntakstilstand.

Har gjennomsøkt ruiner I den hardest rammede delstaten Arkansas har redningsmannskaper siden søndag gjennomsøkt ruinene på leting etter overlevende i Faulkner County.

Guvernøren i Arkansas, Mike Beebe, sier at minst 15 mennesker omkom i hele delstaten da tornadoen rammet søndag og dermed innledet årets tornadosesong.

Ni av de omkomne bodde på den samme gata i den lille byen Vilonia, der den nye ungdomsskolen ble kraftig ødelagt av en trailer som ble blåst inn i taket.

MISTET HJEMMET: Her sitter Destiny Simmons i ruinene av sitt eget hjem etter at en tornado herjet i Vilonia i Arkansas. Foto:AP Photo/Eric Gay/NTB Scanpix
MISTET HJEMMET: Her sitter Destiny Simmons i ruinene av sitt eget hjem etter at en tornado herjet i Vilonia i Arkansas. Foto:AP Photo/Eric Gay/NTB Scanpix Vis mer

Ett menneske døde i Oklahoma, ett i Iowa og ett i Kansas da tornadoer rammet også disse statene.

I Kansas ble 70 hjem og 25 forretninger ødelagt, og 34 mennesker ble skadd, hvorav ni alvorlig.

Meteorologene sier at det er stor fare for nye tornadoer i dagene som kommer på grunn av et kraftig værsystem som kolliderer med et stort område med ustabil luft over det sentrale og sørlige USA.

KASTET BILER SOM LEKETØY: Biler ble kastet opp i lufta av tornadoene. Foto: Reuters/Lauren Wood/NTB Scanpix
KASTET BILER SOM LEKETØY: Biler ble kastet opp i lufta av tornadoene. Foto: Reuters/Lauren Wood/NTB Scanpix Vis mer