Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere drept i angrep mot moské i Quebec

- Hvorfor skjer dette her? Dette er barbarisk. 

DREPT: Seks personer ble drept og åtte personer er skadet etter en terrorhandling i Canada. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks personer er drept og ytterligere åtte personer er skadet etter at flere væpnede personer tok seg inn i moskeen Centre Culturel Islamique de Québec og løsnet skudd.

Det bekrefter politiet i den kanadiske byen Quebec, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Om lag 40 personer var samlet til kveldsbønn da skytingen begynte rundt klokka 20.00 lokal tid, natt norsk tid. Ofrene er i alderen fra 35 til 70, ifølge CBC.

To personer er pågrepet i forbindelse med skytingen. Den ene ble pågrepet rett i nærheten av åstedet, den andre rundt 40 kilometer unna, ifølge Montreal Gazette. Politiet tror ikke det er flere gjerningspersoner på rømmen, skriver BBC.

Canadas statsminister Justin Trudeau beskriver skytingen som et terrorangrep, og sender «ektefølte kondolanser til ofrenes familier og venner».

- Vi fordømmer dette terrorangrepet mot muslimer, sier Trudeau i en offisiell uttalelse.

Fikk desperate telefonoppringninger

Moské-leder Mohamed Yangui gikk i natt hardt ut mot ugjerningen overfor Reuters.

- Hvorfor skjer dette her? Det er barbarisk, sier Yangui.

Han var ikke selv inne i moskéen, men forteller at han fikk desperate telefonoppringninger fra folk som var samlet til kveldsbønn da skytingen startet. Han opplyser at minst 40 personer var samlet i moskeen søndag kveld.

ANGREP MOSKÉ: Fem personer ble drept da væpnede menn begynte å skyte i en moske i byen Quebec i Canada, opplyser moskeens leder. Foto: Mathieu Belanger / Reuters
ANGREP MOSKÉ: Fem personer ble drept da væpnede menn begynte å skyte i en moske i byen Quebec i Canada, opplyser moskeens leder. Foto: Mathieu Belanger / Reuters Vis mer

Det var et klart flertall av menn som var samlet i moskeen da skytingen startet, opplyser politibetjent Étienne Doyon til CBC.

- De begynte å skyte. Mens de skjøt så ropte de «Allahu akbar!». Kulene traff folk som var samlet til bønn. Folk som ba mistet livet sitt. En kule gikk rett over hodet mitt, sier et vitne til CBC .

- Det var barn til stede. Det var til og med en treåring som var der med faren sin, sier personen videre.

Motivet for skytingen er ikke kjent.

- Barbarisk vold

Provinsens førsteminister Philippe Couillard beskriver angrepet som «barbarisk vold».

- Dette er en terrorhandling som jeg mener er et resultat av år med demonisering av muslimer. Det er nok nå! Ord har konsekvenser, skriver Greg Fergus , som sitter i provinsforsamlingen i Quebec.

La grisehode på trappa
Motivet for skytingen er ikke kjent, men de siste årene har det vært en økning i islamofobe handlinger i provinsen, ifølge Reuters.

I 2013 ble det som antas å være griseblod smurt på en moske i regionen Saguenay, og i fjor sommer ble et grisehode lagt på trappen til moskeen som var åsted for søndagens skyting, skriver NTB.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling