Eksplosjon i Kabul:

Flere drept i bombeangrep

Minst 60 personer skal være drept i et mistenkt bombeangrep ved flyplassen i Kabul, melder flere medier. 12 amerikanske soldater er blant de drepte.

Dagbladet TV gir deg siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag norsk tid ble flyplassen i Kabul i Afghanistan rystet av en eksplosjon.

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at det fant sted en eksplosjon utenfor selve flyplassen, og flere medier, deriblant Sky News, melder at eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av en selvmordsbombe.

Minst 60 personer, blant dem barn, skal være drept i det som ser ut til å ha vært to selvmordsangrep. Det melder flere medier, blant dem BBC som har snakket med en høytstående helsekilde i Kabul.

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter videre at flere amerikanske soldater og afghanske sivile er blant de skadde og drepte.

Minst 12 amerikanske soldater skal være drept i bombeangrepet, ifølge AP News. Mediet har fått dette bekreftet av to amerikanske tjenestemenn.

STERKE INNTRYKK: Nå etterforsker det amerikanske luftforsvaret hendelsene på flyplassen i Kabul basert på flere videoer som florerer på sosiale medier. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter. Vis mer

Nordmenn gjort rede for

Alle nordmenn på flyplassen i Kabul er gjort rede for, og ingen er fysisk skadd, ifølge UD og Forsvaret.

Det norske feltsykehuset, som ligger inne på flyplassen, og alt tilgjengelig sanitetspersonell er mobilisert for å ta imot skadde, opplyser UD i en uttalelse til NTB.

- Alle nordmenn er gjort rede for, og ingen er fysisk skadd. Utover det har jeg ingen kommentar, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

TALIBAN: Søndag inntok Taliban-styrker presidentpalasset i Kabul, Aghanistan. Video: Al-Jazeera / AP Vis mer

- Flere eksplosjoner

Pressetalspersonen for det amerikanske forsvarsdepartementet, John Kirby, bekrefter på Twitter at eksplosjonen ved flyplassen fant sted ved Abbey Gate, én av inngangene til flyplassen.

Her har man blant annet prosessert de evakuerte, deriblant vestlige borgere og afghanske stedlige ansatte.

Også Utenriksdepartementet (UD) har fått meldinger om at eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av ei bombe.

Det er også kommet rapporter om ytterligere én eksplosjon. Pressetalspersonen Kirby bekrefter også at denne eksplosjonen fant sted ved eller i nærheten av Baron Hotel, som ligger like ved flyplassen i Kabul.

Abbey Gate er nær Baron Hotel, og det er foreløpig uklart om det kan være snakk om samme eksplosjonen.

RØMMER: Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer de dramatiske bildene fra flyplassen i Kabul, hvor flere tusen mennesker prøver å forlate landet. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Twitter, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Advarer mot nye eksplosjoner

Frankrikes ambassadør til Afghanistan, David Martinon, advarer på Twitter om muligheten for ytterligere eksplosjoner ved flyplassen.

«Til alle våre afghanske venner: Hvis dere er nær flyplass-portene, kom dere unna umiddelbart og søk dekning. En ny eksplosjon er sannsynlig», skriver ambassadøren på Twitter.

Advarte nordmenn

Tidligere torsdag ba UD alle norske borgere om å holde seg unna flyplassen i Kabul. Det samme gjorde andre vestlige land overfor sine borgere.

- UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter, skrev UD.

Årsaken til bekymringen har et navn:

ISIS-K.

Det er en afghansk terrororganisasjon, som sverger troskap til IS, ifølge CNN. Gruppa er blant Talibans erkefiender, og antas å ha om lag 2000 krigere i sine rekker, ifølge den kanadiske kringkasteren CBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer