FLERE DREPTE: Ukrainske styrker led store tap mot de prorussiske soldater i nærheten av Slavjansk i dag. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
FLERE DREPTE: Ukrainske styrker led store tap mot de prorussiske soldater i nærheten av Slavjansk i dag. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Flere drept i kampen om Slavjansk

Uroen fortsetter mens EU og FN håper at diplomatisk innsats skal hindre borgerkrig i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas militære led tunge tap i sin opptrappede aksjon mot prorussiske opprørere mandag da minst fire ukrainske soldater ble drept og 30 såret i kamper med tungt bevæpnende opprørere rundt byen Slavjansk øst i landet.

Menneskelige skjold Innenriksdepartementet i landet uttalte mandag at de væpnede prorusserne som kontroller byen, brukte sivile som menneskelige skjold og at de skjøt fra hus. Noen av bygningene skal ha blitt satt i brann.

- De kriger mot oss på vårt eget territorium. Mitt oppdrag er å fjerne terroristene. Den eneste taktikken vi har, er å rykke fram litt etter litt mot sentrum av Slavjansk, sa innenriksminister Arsen Avakov til journalister.

Han var da ved en kontrollpost rundt seks kilometer fra der kampene pågikk og fulgte hendelsene.

- Vi har stengt dem inne i sentrum av byen, sa sjefen for Ukrainas nasjonalgarde, Stepan Poltorak, om separatistene.

- Vår motstander er godt trent og godt utstyrt, la han til.

- Freden i fare Sammenstøtene mandag skjer idet ukrainske sikkerhetsstyrker har gjenopptatt sin såkalte antiterroraksjon i et forsøk på å drive de prorussiske separatistene vekk fra de mer enn ti byene de har tatt kontroll over.

Myndighetene klarte å ta tilbake kontrollen over et TV-tårn nær Slavjansk, men fikk et av sine helikoptre skutt ned. Pilotene i helikopteret overlevde.

Alvorlige konsekvenser Samtidig som kampene pågikk, advarte Russland om at volden setter freden i Europa i fare. I en rapport fra det russiske utenriksdepartementet advares det om at en opptrapping av urolighetene i Ukraina vil få alvorlige konsekvenser for freden og stabiliteten i Europa.

Det heter også i den omfattende rapporten at ultranasjonalister, nynazister og ekstremister har tatt monopol på protestbevegelsen i Ukraina og at de har krenket den russisktalende befolkningens rettigheter.

- Har brakt krig til landet Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sier imidlertid at det er Russlands innblanding som har brakt krig til hans land. I tillegg advarte Turtsjynov om at prorussiske provokatører kunne komme til å forårsake vold i hovedstaden Kiev fredag i forbindelse med et arrangement i byen.

- Det blir i realiteten ført krig mot oss, og vi må være klare for å slå tilbake denne aggresjonen, sa Turtsjynov.

Han har satt ukrainske styrker i stridsberedskap og gjeninnført verneplikt i frykt for en russisk invasjon.

Det hersker også bekymring for havnebyen Odessa i den sørlige delen av landet, hvor 42 personer ble drept i harde sammenstøt og en bygningsbrann fredag.

Ban tilbyr mekling FNs generalsekretær Ban Ki-moon tilbød seg mandag å mekle mellom partene.

Ban sier han vil involvere seg før krisen «spinner ut av kontroll og medfører enorme konsekvenser utenfor noens kontroll».

Europeiske ledere oppfordret samtidig Ukraina og Russland om å forhandle seg fram til en løsning.

Lederen for Organisasjonen for fred og samarbeid i Europa (OSSE), Didier Burkhalter, besøker onsdag Russlands hovedstad Moskva for å snakke om krisen i Ukraina etter oppfordringen om at organisasjonen skal megle mellom regimet i Kiev og separatistene. Besøket ble avtalt sent søndag i en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Vil ha nytt Genève-møte Søndag ble det også kjent at Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vil ha et nytt Genève-møte for å forsøke å få en slutt på urolighetene i Ukraina.

Steinmeier har vært i kontakt med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, EUs utenrikssjef Catherine Ashton, USAs utenriksminister John Kerry og OSSE.

Den første Genève-avtalen ble signert den 17. april, men Russland erklærte avtalen død sist uke etter at Kiev trappet opp sine militære operasjoner.

NTB

CHECKPOINT: Ukraininske styrker holder vakt utenfor Slavjansk mandag. Minst fire ukrainske soldater er drept og rundt 30 skal være skadet. Foto: AFP/NTB Scanpix.
CHECKPOINT: Ukraininske styrker holder vakt utenfor Slavjansk mandag. Minst fire ukrainske soldater er drept og rundt 30 skal være skadet. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer