Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere drept i kamper i Ukraina i dag. Her kneler regjeringssoldatene for opprørslederen

En blodig dag i Øst-Ukraina.

KNELER: De ukrainske regjeringssoldatene tapte kampen om flyplassen i Donetsk, før de ble tatt som krigsfanger og dratt gjennom gatene i Donetsk. Her kneler de foran den selverklærte lederen i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, Alexander Zakharchenko. Foto: AFP PHOTO/ ALEKSANDER GAYUK/NTB Scanpix
KNELER: De ukrainske regjeringssoldatene tapte kampen om flyplassen i Donetsk, før de ble tatt som krigsfanger og dratt gjennom gatene i Donetsk. Her kneler de foran den selverklærte lederen i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, Alexander Zakharchenko. Foto: AFP PHOTO/ ALEKSANDER GAYUK/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ni måneder har det pågått en intens kamp i Øst-Ukraina. Prorussiske opprørsstyrker har hevdet sin rett i området i den pågående konflikten.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kom i dag med tall om at 5000 mennesker har mistet livet siden april i fjor, da myndighetene i Kiev innledet militæroperasjonen mot de prorussiske separatistene som hadde tatt kontroll over Donetsk og Lugansk i Øst-Ukraina. I tillegg er over 10 000 personer skadd og 1 million drevet på flukt, ifølge organisasjonen.

I dag har blitt en av de blodigste dagene i kampene. I dag tidlig ble 13 sivile drept etter granatangrep mot en buss i Donetsk.

I tillegg ble minst ti ukrainske soldater drept, ifølge Reuters.
 

Mistet symbolsk flyplass I dag måtte de ukrainske regjeringsstyrkene gi fra seg grepet om den symbolsk viktige flyplassen i Donetsk, skriver Guardian.

Flyplassen ble bygget i forbindelse med fotball-EM som ble holdt i landet for bare to og et halvt år siden. Flyplassen vært gjenstand for harde kamper og en rekke angrep fra separatistene, og har blitt mer og mer falleferdig.

I går innrømmet ukrainske regjeringsstyrker nederlaget. Seks ukrainske soldater og åtte separatister ble drept i sammenstøtene på flyplassen. Flere av de ukrainske soldatene døde da taket på terminalbygningen kollapset.

- De skyter på oss med granater og stridsvogner, sier Vlad Chorny, en kommandant i den nasjonalistiske militantgruppa Høyresektor, som kjemper med de ukrainske styrkene, til Guardian.

Tok fanger Over 20 mennesker skal ha blitt drept i Øst-Ukraina i løpet av det siste døgnet, det gjør i så fall dagen i dag til en av de blodigste i separatistkrigen.

20 ukrainske krigsfanger ble i dag ført gjennom gatene i Donetsk av separatistene i dag. Krigsfangene ble tvunget til å knele foran «Folkerepublikkens Donetsks» selverklærte leder Alexander Zakharenko.

Der kastet rasende lokalfolk snøballer og glass på de fangede soldatene. Ifølge BBC ble også krigsfangene banket med løse gjenstander etter busseksplosjonen.

I RUINER: Den nyeste terminalen på flyplassen i Donetsk, som ble bygget til fotball-EM i 2012, er nå i ruiner. Dette bildet er fra 17. januar, og angrepene har vært kraftige siden da. Foto: REUTERS/Army.SOS/NTB Scanpix
I RUINER: Den nyeste terminalen på flyplassen i Donetsk, som ble bygget til fotball-EM i 2012, er nå i ruiner. Dette bildet er fra 17. januar, og angrepene har vært kraftige siden da. Foto: REUTERS/Army.SOS/NTB Scanpix Vis mer

Både separatistene og regjeringsstyrkene har skyldt på hverandre etter busseksplosjonen, og det er bare ni dager siden en annen busseksplosjon drepte 13 andre i Buhas rundt 35 kilometer fra Donetsk.

Fredssamtaler I går satt de to landenes utenriksministre i møte med sine franske og tyske kolleger i Berlin.

I en felles uttalelse ba de fire utenriksministrene om at kamphandlingene stanses og at partene trekker sine tunge våpen tilbake fra delelinjen det ble enighet om i september.

Men våpenhvilen som ble inngått i september, ser foreløpig ikke ut til å ha noen effekt.

- Situasjonen nå er farlig. La oss trekke sløret bort fra Putins fredsplan og kalle den ved dens rette navn: En russisk okkupasjonsplan, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power under et møte i FNs sikkerhetsråd i går.

BARNEHAGE: Dette bildet viser en barnehage i Donetsk, og kampene melom separatister og ukrainske styrker i gatene har vært harde. Det har ført til tap av mange sivile menneskeliv. EPA/ANASTASIA VLASOVA/NTB Scanpix
BARNEHAGE: Dette bildet viser en barnehage i Donetsk, og kampene melom separatister og ukrainske styrker i gatene har vært harde. Det har ført til tap av mange sivile menneskeliv. EPA/ANASTASIA VLASOVA/NTB Scanpix Vis mer