PROTESTERTE:  En stor gruppe palestinere var på vei mot kontrollpunktet Erez på Gazastripen da israelske soldater åpnet ild. Her er gruppen på vei mot kontrollpunktet. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
PROTESTERTE: En stor gruppe palestinere var på vei mot kontrollpunktet Erez på Gazastripen da israelske soldater åpnet ild. Her er gruppen på vei mot kontrollpunktet. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMSVis mer

Flere drept i «Nakba-uro»

Demonstranter på Gazastripen og Golanhøyden møtt med kuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelske myndigheter er i høyeste beredskap i dag, i forbindelse med markeringen av opprettelsen av staten Israel. Palestinere kaller dagen «Nakba» (katastrofen) og det har vært uro en rekke steder.

På Gazastripen åpnet israelske soldater ild mot en stor gruppe palestinere som marsjerte mot grenseposten Erez.

Uro ved Libanon-grensen Palestinerne deltok i en demonstrasjon mot opprettelsen av staten Israel. Mellom 40 og 60 palestinere - for det meste unge - ble såret, melder nyhetsbyråene Reuters og AP.

Også på grensen mot Libanon var det uro i dag. Ifølge Reuters ble fire demonstranter drept og elleve såret i en skyteepisode. Både israelske og libanesiske styrker avfyrte varselskudd i luften for å stoppe palestinske demonstranter som var på vei mot grensen.

Det er ikke kjent hvor skuddene som drepte de fire demonstrantene stammet fra.

Fire drept på Golanhøyden En lignende episode skjedde på Golanhøyden ved grensen til Syria. Flere titalls palestinere tok seg inn på den okkuperte høyden for å gjennomføre en demonstrasjon, melder israelske medier.

Dolan Abu Salah, ordfører i byen Majdal Shams, sier til israelsk radio at mellom 40 og 50 demonstranter tok seg inn i byen.

- Etter det jeg har hørt, brøt de seg gjennom grensegjerdet, sier han.

Ifølge israelsk TV ble fire personer drept av israelske soldater. Også arabiske medier melder dette. Ifølge al-Arabiya var de drepte syriske statsborgere. Tre israelere ble såret i skuddvekslingen.

Israel okkuperte Golanhøyden fra Syria i 1967.

 FLYKTET:  En demonstrant på Vestbredden forsøkte å flykte fra de israelske soldatene, men ble stoppet. Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN
FLYKTET: En demonstrant på Vestbredden forsøkte å flykte fra de israelske soldatene, men ble stoppet. Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN Vis mer