ANGREP MED SKYTEVÅPEN OG GRANATER: Politiet står vakt etter at væpnede menn angrep på flere steder i Indias finanshovedstad, Mumbai. Foto: REUTERS/Punit Paranjpe/SCANPIX
ANGREP MED SKYTEVÅPEN OG GRANATER: Politiet står vakt etter at væpnede menn angrep på flere steder i Indias finanshovedstad, Mumbai. Foto: REUTERS/Punit Paranjpe/SCANPIXVis mer

Flere drept i terrorangrep i India

Kastet granater inn i hotellresepsjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Den indiske fjernsynskanalen NDTV melder at det er tatt 40 vestlige gisler på luksushotellet Trident Hotell og at andre holdes som gissel ved Taj Mahal Hotell.

Rapportene om gisseltakingen skjer etter at sju steder i finanshovedstaden Mumbai i India er blitt utsatt for et koordinert terrorangrep som startet i 18.00-tida i kveld.

80 drepte og flere hundre skadde

Det er bekreftet at angrep har funnet sted ved Leopold Cafe, Ville Parte, Oberoi Hotell, Taj Mahal Hotell, Chhatrapati Shivaji Terminus togstasjon og to andre hoteller i Indias finanshovedstad.

Alle stedene som er blitt rammet er typiske turistattraksjoner eller steder som er populære blant vestlige turister og forretningsfolk.

Indisk NDTV melder også om et åttende angrep ved JW Mariott Hotell.

Mennene angrep med rifler, granater og bilbomber og det meldes om flere titalls drepte. Ifølge P.D Ghadge, politimann ved operasjonssentralen i Mumbai, er så mange som 80 drept og 250 skadde.

Times of India opererer med 80 drepte og 300 skadde. Det er ventet at dødstallene vil stige.

Det kommer også meldinger om at det fortsatt blir avfyrt skudd i Mumbais gater, som nå er fylt med politi og sikkerhetsstyrker.

- Terrorangrep

ANGREP RESTAURANT: Politi undersøker en restaurant som også ble rammet av angrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX
ANGREP RESTAURANT: Politi undersøker en restaurant som også ble rammet av angrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX Vis mer

Lokalt politi mener det ikke er noen som helst tvil om at det dreier seg om et terrorangrep.

- Terroristene brukte automatvåpen og på noen steder granater, sier politisjef A.N Roy til AP.

Det har vært en rekke bombeangrep i indiske byer de siste månedene. Myndighetene mener militante muslimer står bak angrepene, mens politiet har anklaget hinduiske grupperinger i andre tilfeller.

Barry Moses, som har bodd i Mumbai i to år, sier at luksushotellet Taj Mahal, som ble utsatt for det koordinerte terrorangrepet, er svært populært blant turister og ryggsekkturister.
- Det vil være veldig få indere der, sier Moses til Sky News.

En britisk representant i Europaparlamentet, Sajjad Karim, befant seg i lobbyen på Taj Palace Hotel-hotellet, et av de andre hotellene som ble angrepet.

Uvisst med nordmenn
- Vi har fått beskjed om at det har vært angrep en rekke steder i Mumbai. Blant annet på Oberoi Hotell, Taj Mahal Hotel og på en jernbanestasjon. Det er foreløpig uklart hvor mange som har miste livet. Lokale medier snakker om at mellom 60-80 mennesker har mistet livet, sier Lasse Bjørn Johannessen fungerende charge d?affairs ved Den norske ambassaden i New Deli.

Ambassaden har opprettet kontakt med de lokale myndighetene for å finne ut om noen nordmenn kan være rammet av terroren.

- Til en hver tid er det rundt 100 nordmenn i India totalt, men nå er det litt flere fordi Telenor holder på å etablere seg her. Charterturister til Goa kommer i tillegg. Vi har ingen informasjon om at det skal være nordmenn som er rammet så der har vi vært heldige, sier Johannessen.

Han forteller at både Oberoi og særlig Taj Mahal er hoteller som gjerne benyttes av velstående indere og indiske eller utenlandske foretningsfolk.

- Det er første gang terroristene har gått mot denne typen mål. Tidligere har den indiske terroren vært rettet mot vanlige indere. Nå har de åpenbart gått etter den indiske overklassen og trolig også utlendinger. Sånn sett ser det ut til at terroren har skiftet kurs og ansikt, sier han.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

ANGREP TOGSTASJON: Dette bildet vitner om de dramatiske scenene som utspilte seg på togstasjonen Chhatrapati Shivaji Terminus. Blod og bagasje ligger igjen på perrongen etter at terrorister angrep. Foto: AP Photo/SCANPIX
ANGREP TOGSTASJON: Dette bildet vitner om de dramatiske scenene som utspilte seg på togstasjonen Chhatrapati Shivaji Terminus. Blod og bagasje ligger igjen på perrongen etter at terrorister angrep. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer
POLITI I GATENE: Mumbais gater er nå fylt av politi og folk blir bedt om å holde seg innendørs. Foto: REUTERS/Punit Paranjpe/SCANPIX
POLITI I GATENE: Mumbais gater er nå fylt av politi og folk blir bedt om å holde seg innendørs. Foto: REUTERS/Punit Paranjpe/SCANPIX Vis mer
KOORDINERT ANGREP: Flammene står ut av Oberoi-hotellet i Mumbai. Luksushoteller, transportknutepunkt og turistattraksjoner ble utsatt for terrorangrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX
KOORDINERT ANGREP: Flammene står ut av Oberoi-hotellet i Mumbai. Luksushoteller, transportknutepunkt og turistattraksjoner ble utsatt for terrorangrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX Vis mer