Flere drept i trafikken i år

Beslaglagt flere førerkort i år enn i fjor, viser ferske tall fra Utrykningspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrykningspolitiets nye tall fra sommertrafikken er klar. Flere ble drept i trafikken og politiet gjorde flere førerkortbeslag. Samtidig er det færre som ble tatt for å kjøre bil i ruspåvirket tilstand.

1188 førerkort ble beslaglagt i juni og juli 2013 på grunn av fart, sammenlignet med 1113 i 2012, en økning på 7 prosent. 49 personer mistet førerkortet på grunn av kjøreatferd i sommermånedene i år sammenlignet med 45 beslagleggelser i juni og juli 2012.

Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, mener det er altfor mange som tar livsfarlige sjanser i trafikken.

- De aller fleste er flinke til å ta hensyn og kjører godt, men det er stadig flere som ikke gjør det. Det er for mange som tar bevisst risiko, og smeller det, så smeller det. Altfor mange som er involvert i ulykker havner på feil sted til feil tid og møter folk som ikke tar hensyn, sier Karlsen.

- Kan stige Han er bekymret for at sommeren ennå ikke er over, og at tallene over drepte fremdeles kan stige.

I juni og juli ble 36 personer drept i trafikken, en økning på 11 personer fra i fjor. Sålangt i år har 92 personer mistet livet i trafikken, ifølge politiet.

- Det er leit at vi opplever antall ulykker med antall drepte både gjennom sommeren og hittil i år. Hvis man ser på tallene over en større tidsperiode er det en stabilitet i antall ulykker. Vi liker det dårlig at vi har flere antall drepte fordi vi ønsker en nedgang fra år til år. Vår innsats på veien er ment å minke antall ulykker og overtredelser, sier han.

Mindre ruskjøring Sammenlignet med 2012 er det mindre ruskjøring i år. Ruskjøring førte til at 95 personer mistet førerkortet i juni og juli i år, sammenlignet med 98 i juni og juli 2012. En nedgang på tre prosent.

RÅKJØRING:  En MC-fører holder 165 km/t i en 80 sone. Foto: Utrykningspolitiet
RÅKJØRING: En MC-fører holder 165 km/t i en 80 sone. Foto: Utrykningspolitiet Vis mer

82 prosent av de som blir tatt for promillekjøring er godt kjent av politiet, ifølge UP-sjefen.

- Det er mer ruskjøring på sommeren, men i år har det vært en nedgang. Sjåfører som kjører med rus tar sjanser og gjør feilberegninger. Får vi redusert antall kilometer som blir kjørt i rus og for høy fart vil det ha direkte innvirkning på antall dødsulykker, sier Karlsen.

-Ta det med ro Karlsen ber sjåfører om å ta hensyn og være tålmodig, særlig på de store utfartsdagene i forbindelse med sommerferien.

FARLIG NÆRT: En vogntogsjåfør presser seg frem og holder en avstand på 0,68 sekunder til bilen foran. Foto: Utrykningspolitiet
FARLIG NÆRT: En vogntogsjåfør presser seg frem og holder en avstand på 0,68 sekunder til bilen foran. Foto: Utrykningspolitiet Vis mer

- Det beste er å kjøre lovlig og innenfor fartsgrensene. Vær sikker på du ikke kjører i rus.  Sannsynligheten for å komme fra det med livet i behold, øker betraktelig hvis du bruker bilbelte. Hvorvidt du er en sikker sjåfør handler mye om holdninger og om man bestemmer seg for å bidra til et trygt trafikkbilde, sier Karlsen.

Lang færre ble tatt for å kjøre for fort eller uten verneutstyr, for eksempel setebelte i år, sammenlignet med året før.

Statens Vegvesen har foreløpig ikke tall over trafikkmengden i juni og juli i år, opplyser Per Kolstad

NYE UP-TALL:  Sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen. Foto: Berit Roald / Scanpix
NYE UP-TALL: Sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer