SKUTT: En demonstrant blir dratt i sikkerhet, etter at han ble skutt på grensa mot Israel. Foto: Ronen Zvulun/REUTERS
SKUTT: En demonstrant blir dratt i sikkerhet, etter at han ble skutt på grensa mot Israel. Foto: Ronen Zvulun/REUTERSVis mer

Flere drept på grensa til Israel

Åpnet ild mot demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske styrker åpnet ild mot propalestinske demonstranter i Syria som angrep grensegjerdet på Golanhøydene, ifølge journalister på stedet.

Ifølge syrisk statlig fjernsyn er tre demonstranter drept, mens ni skal være såret.

En israelsk militærtalsmann i Tel Aviv sier soldater har avfyrt varselskudd mot demonstrantene, som markerer 44-årsdagen for starten på seksdagerskrigen i 1967.

Flere hundre propalestinske demonstranter i Syria marsjerte søndag mot det tungt bevoktede piggtrådgjerdet som utgjør grensen til Israel.

En AFP-fotograf på den israelske siden av grensen opplyser at skuddene falt da demonstrantene begynte å skjære gjennom piggtrådgjerdet.

En Reuters-korrespondent på stedet opplyser å ha sett minst fire demonstranter som ble båret bort fra folkemengden, men det er ikke kjent om disse er såret.

Høy beredskap - Tre martyrer har falt, blant dem et barn. Ni andre er såret av israelske skudd nærheten av piggtrådgjerdet på det okkuperte Golan, hevder syrisk statlig fjernsyn.

TV-kanalen viste bilder av ungdommer som forsøkte å bryte seg gjennom gjerdet, mens israelske soldater åpnet ild fra en stridsvogn.

Israelske soldater ropte advarsler på arabisk gjennom høyttalerne, og ba dem om å holde seg unna gjerdet, som ble brutt under en lignende protest i mai.

Det israelske forsvaret har vært i høy beredskap i forkant av de varslede demonstrasjonene. Aktivister i Israel, på Vestbredden og på Gazastripen, samt arabiske naboland, har oppfordret demonstranter om å storme israelske kontrollpunkter og grenser på 44-årsdagen for seksdagerskrigen.

«Katastrofe» 15. mai samlet flere tusen mennesker seg langs Israels grenser med Libanon og Syria, og på Vestbredden. Under jubileet for opprettelsen av staten Israel forsøkte demonstrantene å ta seg over grensesperringene.

Palestinere har døpt dagen Nakba, eller «katastrofe», og sørger over flere titalls tusen palestinere som flyktet fra hjemmene sine eller ble forvist under kampene som ble etterfulgt av Israels uavhengighetserklæring i 1948.

13 personer ble drept da israelske styrker åpnet ild mot demonstrantene under Nakba-protestene i mai. Men flere hundre mennesker klarte likevel å ta seg over grensesperringen, før de strømmet inn i de okkuperte Golanhøydene.

Det er søndag foreløpig ikke meldt om noen hendelser langs den libanesiske grensen. På Vestbredden marsjerte omkring 100 palestinske demonstranter til en israelsk militærsperring. Folkemengden ble oppløst med tåregass.

(NTB)