Flere drepte på begge sider i timene før våpenhvilen trer i kraft

Fem israelske soldater og fjorten palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Israel og Hamas har inngått en avtale om våpenhvile i 72 timer. Avtalen trer i kraft kl. 8 i dag tidlig lokal tid.

Samtidig er det i løpet av natta og tidlige morgentimer rapportert om drepte på begge sider av konflikten.

Få timer før våpenhvilen skulle tre i kraft, ble åtte palestinere drept i et israelsk bombeangrep på Gazastripen. Minst to av de drepte var barn, opplyser palestinske medisinske kilder til nyhetsbyrået AFP. De åtte ble drept i et angrep fra en israelsk stridsvogn i byen Khan Yunis. Antall drepte palestinere siden konflikten startet 8. juli er nå oppe i 1450, ifølge AFP, over 240 av dem barn.

Tidlig fredag morgen ble ytterligere seks palestinere drept i luftangrep mot Gazastripen fredag morgen, ifølge sykehuskilder, skriver NTB.

Fem israelske soldater ble drept ved grensen til Gazastripen sent torsdag. Det opplyser den israelske hæren. Dermed er antallet drepte israelske soldater kommet opp i 61 siden militæroffensiven mot Gazastripen begynte i starten av juli, skriver NTB.

Norges utenriksminister Børge Brende kaller våpenhvileavtalen mellom Israel og palestineren er et viktig gjennombrudd.

-Avtalen kan bety slutten på helt uakseptable humanitære lidelser de siste ukene, og forhåpentligvis begynnelsen på reelle forhandlinger om en tostatsløsning, sier Brende til NRK.

- Det har vært hjerteskjærende det vi har sett de siste ukene. Over 1.000 døde, de fleste sivile. Mange barn. Dette kunne ikke fortsette. Det at man nå har fått på plass en humanitær våpenhvile vil uansett bidra til at man kan få inn medisinsk hjelp og lette på situasjonen for de sivile, sier utenriksministeren videre.

Israelske og palestinske delegasjoner reiser til Kairo for å forhandle om en permanent våpenhvile, skriver FN.

-  Våpenhvilen er helt avgjørende for å gi de uskyldige sivile en pause fra volden. Under våpenhvilen, vil de sivile på Gaza få etterlengtet humanitør hjelp og muligheten til å gravlegge de døde, pleie de skadde og lagre matvarer. Arbeid med å reparere den nødvendige infrastrukturen som vann og strøm vil også pågå i denne perioden, heter det i en felles uttalelse fra Ban Ki-moon og John Kerry.

Samtidig gjør den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu det klart at det ikke er aktuelt å avslutte militæroperasjonen fullstendig før tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

- Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag ifølge NTB.