ULYKKE: En mann i 30-åra skal ha falt ut av en båt i Hurdalssjøen Hurdal i Akershus. Video: Christina Honningsvåg Vis mer

45 personer har druknet så langt i år:

Flere drukningsulykker på en helg

De siste dagene har det vært uvanlig mange drukningsulykker med omkomne i Norge. Brannvesenet frykter at det kan bli flere ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste dagene har det blitt slått flere varmerekorder her til lands, men det gode været bringer ikke bare med seg godt. Det betyr nemlig at vi er mye mer på sjøen, som øker risikoen for drukningsulykker.

Så langt har tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning denne helga.

Lørdag mistet 24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen livet i en drukningsulykke i Drammenselva like sør for Åmot i Buskerud.

Samme dag omkom en mann i 30-åra i en drukningsulykke i Hurdal i Akershus.

Livreddende råd:

  • Aldri bad alene
  • Følg med på de som bader, særlig barn
  • Legg bort mobilen på stranda

Også en 20 år gammel mann, som falt ut av en båt i Hemnessjøen i Auskog-Høland i Akershus natt til søndag, er antatt omkommet.

Fem døde i Sverige

I tillegg ble en kvinne funnet død i vannet, rundt 100 meter fra land, på Bygdøy sjøbad i går.

Så langt har ikke politiet sagt noe om hva som kan ha vært dødsårsaken.

- Personen ser ut til å ha ligget en tid i vannet. Vedkommende hadde ikke på seg badetøy, sa operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB i går.

Også i Sverige rapporteres det om mange drukningsulykker denne helga. Ifølge Expressen har fem personer mistet livet.

Ring 110

- De siste dagene har det vært uvanlig mange drukningsulykker med omkomne i Norge. Brannvesenet frykter at det kan bli flere ulykker, skriver Oslo brann- og redningsetat på Facebook.

- Ring nødnummer 110 ved drukning, da får brannvesenets redningsdykkere raskest beskjed. Det er veldig viktig at man husker eller markerer stedet der personen sist er sett, slik at dykkerne vet hvor de skal starte søket, skriver de videre.

Redningsselskapet sier til Dagbladet at de ikke kan gi et tall på hvor mange som har omkommet i drukningsulykker totalt den siste måneden, men forteller at det fram til 15. juli hadde vært sju drukninger.

DRAMATISK REDNINGSAKSJON FILMET: Den argentinske gutten ble dratt under isen og politiet måtte hogge hull for å få ham opp. Vis mer

Baderelaterte ulykker

Fra 15. juli og fram til i dag har det også vært sju drukningsulykker, ifølge en oversikt som Dagbladet har laget. Ikke alle de sju personene er funnet, men de er antatt druknet.

- I julimåned i fjor var det totalt 17 drukningsulykker, 13 av dem var baderelatert. Men da hadde vi også en rekordsommer, sier kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til Dagbladet.

Han opplyser at to av de sju drukningsulykkene før 15. juli i år, var baderelatert.

- Vi har så langt ikke analysert alle drukningene for juli, men dette er det tallet jeg har.

Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker året rund. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av sju drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av sju i samme periode i fjor, melder NTB.

Like mange drukninger som i fjor

Andersen opplyser videre at det fra 1. juli til midten av juli i år var like mange drukninger som det var i fjor på samme tid.

- Men i hele juli var det 17 drukningsulykker i fjor. Fram til 15. juli registrerte vi sju.

I fjor kom sju av dem før 15. juli, og 10 av dem etter, opplyser han.

Flest menn

Hittil i år har 45 personer druknet i Norge. Det er 15 færre enn i fjor, viser tall fra Redningsselskapet.

Totalt i fjor omkom 102 personer i drukningsulykker.

Andersen forteller at de fleste av disse var menn.

- Det er dessverre svært vanlig. Drukning er et mannsproblem.

To av sju drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av sju i samme periode i fjor.

Han har registert at det denne helga har vært tre drukningsulykker.

- En naturlig konsekvens av det er at vi har hatt godt vær, uten at en kan si det sikkert. Mange trekker til sjøen da vi ikke kan se for oss noe som er bedre enn det.

Han forteller også at juli er høysesong for drukningsulykker.

Råder folk til å følge med

Andersen og redningsselskapet råder nå alle som befinner seg i fritidsbåt eller er i nærheten av en strand til å følge med.

- En vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se derfor etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, og vil ikke klare å feste blikket, sier han.

Han oppfordrer også alle som er i båt til å bruke vest.

Oslo Brann- og redningsetat skriver at deres erfaring er at erfaring redningsvester redder liv - noe ekteparet Srii og Arnfinn også erfarte da de plukket opp tre menn som hadde havarert med båten sin på åpent hav utenfor Hvaler denne uka.

- Det må alltid brukes i båt og av badende som ikke kan svømme. I tillegg ser vi at alkohol/rus dessverre ofte fører til ulykker, advarer brannvesenet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer