Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere elefanter har blitt slaktet og en rekke viltvoktere drept

2012 ser ut til å bli rekordår for elefantdrap i Afrika. Geriljagruppen til Joseph Kony er blant dem som jakter elfenben for å finanisere våpen.

BESTIALSKE DRAP:  Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sier til Dagbladet krypskytere aldri har drept så mange elefanter og at hun er bekymret for bestanden - som står i fare for å bli utryddet dersom jakten ikke blir stanset. Situasjonen er spesielt alvorlig i landene Kamerun og Kongo, midtvest i Afrika. Her inspiserer viltvoktere og soldater i Kongo drepte elefanter i Garamba nasjonalpark. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / NTB Scanpix
BESTIALSKE DRAP: Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sier til Dagbladet krypskytere aldri har drept så mange elefanter og at hun er bekymret for bestanden - som står i fare for å bli utryddet dersom jakten ikke blir stanset. Situasjonen er spesielt alvorlig i landene Kamerun og Kongo, midtvest i Afrika. Her inspiserer viltvoktere og soldater i Kongo drepte elefanter i Garamba nasjonalpark. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år drepes rundt 12 000 afrikanske elefanter av snikskyttere - som bare vil ha støttennene deres.

Det ulovlige jakten på elefanter og elefant-elfenben har aldri vært mer omfattende og brutal, ifølge generalsekretær i WWF, Nina Jensen.

Organisasjonen slo alarm i februar i år, da 300 elefant-kadavre ble funnet i Kamerun.

Svært brutalt Jensen sier til Dagbladet at situasjonen er svært alvorlig og at hun er bekymret for bestanden - som står i fare for å bli utryddet dersom jakten ikke blir stanset.

Situasjonen er spesielt alvorlig i Kamerun og Kongo, nabolandene midt-vest i Afrika.

DREPT FOR TENNENE:  Støttenner fra afrikanske elefanter konfikskert i Kamerun. Jakt på elefanter for støttenner og kjøtt er ulovlig og ses på som en av de største trusslene mor arten. Den sentralafrikanske regionen er den største kilden til ulovlig elfenbenhandel. Foto: Peter Ngea / WWF
DREPT FOR TENNENE: Støttenner fra afrikanske elefanter konfikskert i Kamerun. Jakt på elefanter for støttenner og kjøtt er ulovlig og ses på som en av de største trusslene mor arten. Den sentralafrikanske regionen er den største kilden til ulovlig elfenbenhandel. Foto: Peter Ngea / WWF Vis mer

- Det er et problem i hele Sentral-Afrika. Det går ikke bare ut over dyrene, men også viltvokterne, som er satt til å passe på dem. En rekke uskyldige mennesker blir drept når disse kriminelle bandene får herje.

Hun beskriver drapene som vanvittig brutale siden frontpartiet på elefanten blir kappet av, før elefanten så blir etterlatt for å dø.

Dreper unge også Sjefskogvokter i Garamba nasjonalpark i Kongo, Paul Onyango, har kjempet mot krypskyttere i 30 år, og har aldri sett så brutale elefantmasakre som i år, ifølge New York Times.

I april fant han tjueto døde elefanter. Stive av skrekk hadde de flokket seg sammen, til slutt drept av kuler - midt på den åpne savannen.

Støttennene var fjernet, kjøttet lå urørt - noe som er uvanlig siden krypskytterne nesten alltid skjærer seg litt kjøtt til hjemturen.

- SINNSYKT:  - Det er sinnsykt at situasjonen har oppstått. At de jaktes på dyr for å få et produkt som ikke er nyttig for noe praktisk, det er rett og slett fullstendig sløseri, sier generalsekretær i WWF i Norge, Nina Jensen. Foto: WWF-Norge
- SINNSYKT: - Det er sinnsykt at situasjonen har oppstått. At de jaktes på dyr for å få et produkt som ikke er nyttig for noe praktisk, det er rett og slett fullstendig sløseri, sier generalsekretær i WWF i Norge, Nina Jensen. Foto: WWF-Norge Vis mer

- De skjøt til og med ungene. Hvorfor det? Det var svært presise treff, sier han.

Nasjonalparken hadde en gang mer enn 20 000 elefanter. I fjor var bare 2800 igjen. Det er anslått 400 vil bli drept i løpet av året.

Vaktene, forskere og myndighetene i Kongo har mistenkt at Ugandisk militære står bak dette angrepet. Dette fordi et ugandisk militærhelikopter, uten flyveautorisasjon, ble observert over nasjonalparken dager etter masakren.

Elfenbenene til de 22 elefantene er verdt millioner av dollar.

Les også hvordan norske turister smugler eksotikse døde dyr inn i landet.

Brukes til å kjøpe våpen Tidligere i sommer vedtok de ti medlemslandene i Central Africa Forest Commission (COMIFAC) en handlingsplan for å styrke kampen mot krypskyttere og ulovlig handel.

Planen styrker landenes forpliktelser til å sørge for samarbeid mellom politi, toll og domstoler for å kunne håndtere problemet.

Det er antatt at elfenben er den siste konfliktressursen i Afrika, slik som bloddiamantene i Sierra Leone og mineralplyndringen i Kongo har vært.

Noen av Afrikas mest beryktede geriljagrupper bak drapene på elefantene. Grupper som Herrens motstandsarmé, ledet av Joseph Kony, som ble verdenskjent da aktivistgruppa Invisible Children lanserte filmen «Kony 2012» i mars i år, geriljagruppa al-Shabaab og Darfur?s janjaweed jakter elefanter for blant annet å finansiere våpenkjøp.

Men også hæren i Uganda, Kongo og Sør-Sudan har vært innblandet i krypskytingen.
 
- Kjemper i motvind Elefantkriminaliteten er drevet fram etter etterspørsel fra land som Thailand og Kina, hvor vestlige turister i stor grad kjøper gjenstandene, ifølge Nina Jensen i WWF.

- KRAFTIG ØKNING : WWF er bekymret over utviklingen. Her ligger en rekke kadavre i den Kamerunske nasjonalparken Boubou Ndjida National Park. Snikskytterne tar med seg elfenbenet og lar restene ligge igjen og råtne. Foto: Boubandjida Safari Lodge / AP Photo / NTB Scanpix
- KRAFTIG ØKNING : WWF er bekymret over utviklingen. Her ligger en rekke kadavre i den Kamerunske nasjonalparken Boubou Ndjida National Park. Snikskytterne tar med seg elfenbenet og lar restene ligge igjen og råtne. Foto: Boubandjida Safari Lodge / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Bransjen er verdt åtte til ti milliarder dollar i året, og det er anslått at så mye som 70 prosent av elfenbenene strømmer til Kina.

- Dette er den femte største kriminelle handelen globalt, og vi må bekjempe dette med å jobbe for et strengere regelverk og straff. Ubevisste forbrukere som kjøper dette må opplyses, sier hun videre.

WWF har satt i gang en global kampanje for å bekjempe denne type kriminalitet. Hun oppfordrer norske turister til i gi beskjed til lokalt politi eller WWF dersom de kommer over ulovlig salg av elefantben.

- Vi kjemper i motvind, det er vanskelig å få bukt med detteomfattende problemet. Dette er seriøse, kriminelle bander som har tilgang til masse våpen. De har høy profitt og liten risiko for å bli tatt.

- Fullstendig sløseri Kriminaliteten har eskalert kraftig de siste årene, og mens 2011 var rekordår, ser det nå ut til at 2012 blir verre, ifølge Jensen.

MAKABERT SYN : En elefant ligger død i vannet etter å ha blitt drept for tennene sine i nasjonalparken Dzanga-Ndoki i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Martin Harvey / WWF
MAKABERT SYN : En elefant ligger død i vannet etter å ha blitt drept for tennene sine i nasjonalparken Dzanga-Ndoki i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Martin Harvey / WWF Vis mer

- Flere elefanter har blitt slaktet ned og en rekke vilvoktere drept. Det blir beslaglagt et økende antall våpen og krypskytterleiere.

I Kamerun har regjeringen sluttet seg til et forslag om å sette inn ytterligere 2500 viltvoktere, ifølge Jensen som mener de andre sentralafrikanske landene burde gjøre det samme.

- Det er sinnsykt at situasjonen har oppstått. At de jaktes på dyr for å få et produkt som ikke er nyttig for noe praktisk, det er rett og slett fullstendig sløseri.

VERDENS STØRSTE LANDDYR:  Den afrikanske elefanten er verdens største landdyr og kan veie opptil 7,5 tonn. Elfenben er en spesiell type hardt, hvitt tannben fra støttenner hos elefant. Her er en elefant i Pilanesberg Nationalpark, Sør-Afrikas tredje største. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VERDENS STØRSTE LANDDYR: Den afrikanske elefanten er verdens største landdyr og kan veie opptil 7,5 tonn. Elfenben er en spesiell type hardt, hvitt tannben fra støttenner hos elefant. Her er en elefant i Pilanesberg Nationalpark, Sør-Afrikas tredje største. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media