Flere enn før går seg vill på fjellet

Folk stoler for mye på teknologiske hjelpemidler og er for dårlig på kart og kompass.

GÅR SEG VILL: Manglende kunnskap om kart og kompass gjør at stadig flere går seg vill i ferien, og må hentes hjem av redningsmannskap. Her fra Brennabu i Oppland. Foto: Berit Keilen / Scanpix
GÅR SEG VILL: Manglende kunnskap om kart og kompass gjør at stadig flere går seg vill i ferien, og må hentes hjem av redningsmannskap. Her fra Brennabu i Oppland. Foto: Berit Keilen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manglende kunnskap om kart og kompass gjør at stadig flere går seg vill i ferien, og må hentes hjem av redningsmannskap.

Tall fra hovedredningssentralene i Sør- og Nord-Norge viser bortimot en dobling av antall mennesker som har gått seg vill fra 2001 til 2011.

I 2001 måtte hovedredningssentralen samlet hente hjem 158 mennesker, tilsvarende tall ti år senere var 284, skriver Nationen.

- Jeg tror det henger sammen med at vi stoler blindt på nye tekniske virkemidler og glemmer at vi kan gå tomme for strøm, sier sjef i Kartverket, Anne Cathrine Frøstrup.

Sjefen i Kartverket mener det er mange grunner til at alle også bør ha med seg et papirkart.

- Det er ikke bare strømtap som er problemet med de tekniske kartløsningene. Displayet på papirkart er større enn på en GPS, på en GPS kan du se lett hvor du er, men du ser ikke så godt hvor du skal, sier hun.

Hovedredningssentralen Nord-Norge bekrefter at flere har behov for assistanse ute i naturen.

- Per 30. juni har vi hatt 91 hendelser der vi har lett etter en savnet person. I tillegg har vi assistert 119 personer. Det er en liten økning fra i fjor, sier Anne Holm Gundersen i Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Hun sier økningen de siste årene trolig skyldes at flere ferdes i naturen.

(NTB)