Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere enn hundre døde i skogbrannene

Mange brant inne i bilene sine da de prøvde å flykte fra infernoet i Australia.

KJEMPET FORGJEVES: Her går nok en bygning opp i røyk mens flere tusen brannfolk prøver å få kontroll over skogbrannene. Foto: SCANPIX
KJEMPET FORGJEVES: Her går nok en bygning opp i røyk mens flere tusen brannfolk prøver å få kontroll over skogbrannene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i de brannrammede områdene i Australia eller kjenner noen der? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): I ettermiddag herjet fremdeles 26 forskjellige skog- og buskbranner sørøst i Australia. Flere enn 4000 brannmenn med støtte fra soldater fra hæren, helikoptre og utallige frivillige prøver nå å holde i sjakk de 12 brannene som ennå er helt ute av kontroll.

Tidligere i dag rapporterte myndighetene at minst 2200 kvadratkilometer var svidd av.

- Helvete med alt dets raseri har besøkt Victorias gode mennesker de siste 24 timene, sa statsminiser Kevin Rudd i morges.

Minst 96 menenesker er døde, og trolig er det reelle tallet betydelig høyere, ifølge australske ABC News. De fleste omkomne er funnet i delstaten Victoria, der innbyggerne knapt klarer å beskrive infernoet som har pågått i halvannet døgn. Minst to av de omkomne er barn.

Flere er funnet døde i biler, og ser ut til å ha blitt innhentet av brannene da de tok en alt for sein beslutning om å forsøke å komme seg i sikkerhet, melder nyhetsbyrået AFP.

Foto: MICK TSIKAS / REUTERS / SCANPIX
Foto: MICK TSIKAS / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Andre brant inne i husene sine. Flere enn 700 bygninger har blitt flammenes rov, og mange tusen har måttet flykte fra alt de eier.

Tidenes verste
Brannene er de verste i Australias historie. Tallet på omkomne er nå større enn da 75 mennesker mistet livet i tilsvarende branner i 1983.

I tillegg til de omkomne blir mange skadde behandlet for alvorlige brannskader.

- Dessverre kommer ikke alle til å overleve, sa lege John Coleridge ved Alfred Hospital i Melbourne i formiddag.

Det er også  ventet at dødstallene kommer til å stige ytterligere når politiet får mulighet til å gjennomsøke alle de utbrente områdene.

«HELVETE»: Ubeskrivelige scener har møtt redningsmannskapene da det ble trygt å dra inn i de verst rammede områdene.
«HELVETE»: Ubeskrivelige scener har møtt redningsmannskapene da det ble trygt å dra inn i de verst rammede områdene. Vis mer

- Dette kommer til å se ut som Hiroshima, det kommer til å se ut som en atombombe har slått ned, sier Chris Harvey, som flyktet fra Kinglake, en av de verst rammede byene, ifølge AFP.

- Ikke over
Også i delstaten New South wales prøver utslitte brannmannskaper å få kontroll med voldsomme busk- og skogbranner.

Brannene blusset opp igjen for alvor seint i går, da kraftige vinder drevet fram av tidenes hetebølge sørøst i landet bidro til den voldsomme spredningen i knusktørr skogbunn. i Melbourne ble det i går registrert 46,4 varmegrader.

I den lille byen Marysville har overlevende beskrevet at samtlige bygninger er utradert. Vitner forteller om trær som «eksploderer» og store mengder aske som regner fra himmelen.

- Dette er på ingen måte over, sier delstatsminiser i Victoria, John Prumby, til AFP.

MASSIV INNSATS: De rekordstore brannmannskapene på bakken, støttet av helikoptre og utallige frivillige, har ennå ikke klart å slukke de verste brannene.
MASSIV INNSATS: De rekordstore brannmannskapene på bakken, støttet av helikoptre og utallige frivillige, har ennå ikke klart å slukke de verste brannene. Vis mer

Flere av brannene er trolig påsatt, da de startet på steder der myndighetene har utelukket naturlige årsaker. Om eventuelle brannstiftere blir arrestert, kan de vente seg 25 år i fengsel.

- Vi vil bruke det vi kan av lovverk om du blir tatt, sier delstatsminister Nathan Rees i New South Wales, henvendt til en ukjent gjerningsperson.UTRADERT: Hele boligområder har blitt utslettet av brannene, som spres av kraftig vind og ekstremt tørr vegetasjon.
UTRADERT: Hele boligområder har blitt utslettet av brannene, som spres av kraftig vind og ekstremt tørr vegetasjon. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media