Flere enn én av ti nordmenn synes det er greit med tortur ...

... hvis torturen gir «viktig militær informasjon»

SKREKK-EKSEMPELET: Dette er ett av bildene som dokumenterte fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengselet. Bildene, som først vist på 60 Minutes i april 2004, viste overgrepene begått av amerikansk fengselspersonell, tortur, angivelig for å få informasjon fra fangene. Foto: EPA / AP / NTB Scanpix
SKREKK-EKSEMPELET: Dette er ett av bildene som dokumenterte fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengselet. Bildene, som først vist på 60 Minutes i april 2004, viste overgrepene begått av amerikansk fengselspersonell, tortur, angivelig for å få informasjon fra fangene. Foto: EPA / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tolv prosent av nordmenn synes det er helt greit å bruke tortur på krigførende som er tatt til fange for å «få tak i viktig militær informasjon».

Det viser en undersøkelse Synopticom har gjennomført på vegne av Røde Kors i Norge. Det får Bernt Apeland, generalsekretær i norske Røde Kors, til å reagere kraftig.

- Det er forstemmende og dypt beklagelig at så mange mener tortur er akseptabelt og viser at vi har en stor jobb å gjøre, sier Apeland til Dagbladet, og kaller statistikken for «urovekkende».

Jobben han sikter til er å informere nordmenn om at det finnes et regelverk som skal beskytte ikke-krigførende parter i krig, den såkalte Genevekonvensjonen, og lære bort forståelsen av denne.

Internasjonal undersøkelse

Undersøkelsen Røde Kors i Norge har fått gjennomført, er basert på en stor internasjonal undersøkelse av holdninger til krig og konflikter gjennomført av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Personer fra i alt 16 land, deriblant Afghanistan, Sør-Sudan, Sveits og medlemmene av FNs sikkerhetsråd, har blitt spurt om alt fra deres forhold til såkalte Genevekonvensjonen til nettopp tortur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer