BRANN: Det brøt ut brann på en balkong på Etterstad i Oslo nyttårsaften. Like før var det observert personer som avfyrte fyrverkeri mot bygget. Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet
BRANN: Det brøt ut brann på en balkong på Etterstad i Oslo nyttårsaften. Like før var det observert personer som avfyrte fyrverkeri mot bygget. Foto: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

Flere episoder med fyrverkeri - politiet pågrep tenåringer for å ha skutt mot folk

- Det er rett og slett livsfarlig, sier politiet

Allerede før klokka 21 nyttårsaften hadde politiet i Oslo mottatt flere meldinger om farlig bruk av fyrverkeri i hovedstaden. Den siste meldingen kom like før klokka 21. Da hadde flere ungdommer skutt fyrverkeri mot bygninger og forbipasserende i Hagegata.

- Det er ikke bra, for å si det mildt. Vi har hatt flere episoder i kveld, men foreløpig har det gått bra med de involverte, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til Dagbladet.

To ungdommer på henholdsvis 14 og 15 år knyttes til fyrverkeriskytingen i Hagegata.

- De er mindreårige, så de bringes ikke inn. Men de får klar beskjed av patruljen på stedet, kjøres hjem og blir bortvist fra byen for i kveld, sier operasjonslederen.

Skutt mot blokk

De er imidlertid ikke de eneste som mistenkes for liknende oppførsel. Politi og brannvesen rykket like etter klokka 19.30 ut etter meldinger om brann i ei boligblokk på Etterstad i Oslo. Da de kom fram ble det klart at det var en balkong det brant på.

Brannvesenet fikk raskt kontroll på flammene, men det skal ha vært full fyr på balkongen.

- Vitner har opplyst at noen har skutt fyrverkeri mot blokken, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Steinar Hausvik er kritisk til sikkerhetsvurderingen til de som avfyrte fyrverkeriet.

- Det er rett og slett livsfarlig. Heldigvis ble det bare brann på balkongen. Om det var avfyrt med vilje eller ikke, vet vi jo ikke. Men det må tenkes lenger enn dette, sier Hausvik.

Startet tidlig

Ifølge brannvesenet har ikke brannen spredt seg inn i bygningen. Det er totalt seks brannbiler og en kommandobil på stedet, og det jobbes klokka like etter klokka 20 fremdeles med etterslukking.

Men allerede i 17.30-tida fikk politiet i Oslo de første meldingene om at flere personer ble skutt mot i Jens Bjelkes gate. Ifølge Hausvik var det også der tenåringsgutter som hadde siktet og sendt fyrverkeri mot forbipasserende.

Gjerningspersonene hadde løpt fra stedet da politiet ankom. Også flere kjøretøy skal ha blitt skutt mot.

Ifølge politiet var det 7-8 gutter som sto bak fyrverkeriskytingen. Ingen ble truffet, men det skal ha vært bevisst siktet og skutt mot fotgjengerne.

Utløste brannalarm på T-banen

Like etter klokka 18 meldte politiet at de også har rykket ut til Oppsal T-banestasjon etter meldinger om ungdommer som skyter fyrverkeri mot T-banen.

En time seinere måtte en patrulje rykke ut til T-banen på Grønland hvor ungdommer hadde skutt med fyrverkeri i undergangen på vei ned til T-baneperrongen.

- Brannalarmen ble utløst. Det medførte at det ble stans i T-banetrafikken i ni minutter, skriver politiet på Twitter. Gjerningspersonene er fremdeles på frifot.

Nesten samtidig måtte politiet også rykke ut til Kolstadgata, etter melding om ungdommer som avfyrte fyrverkeri på forbipasserende.