Flere europeiske kvinner går over til islam

Antiterror-myndigheter frykter de blir del av terrornettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irak 9.november 2005: En belgisk kvinne ved navn Muriel Degauque sprenger seg selv i luften og dreper fem irakiske politimenn.

- Hun var så snill, sa moren om datteren på belgisk fjernsyn kort tid etter. Muriel hadde levd et ordinært liv fram til hun giftet seg med en marokkansk mann og konverterte til islam.

Muriels selvmordsangrep fikk Belgias statsminister, Guy Verhofstadt til å slå alarm.

- Denne aksjonen viser hvordan internasjonal terrorisme forsøker å sette opp nettverk i europeiske nasjoner, for å rekruttere til terrorangrep i konfliktområder og finansiere terror, sa Verhofstadt.

Derfor holder europeiske antiterror-myndigheter nå et årvåkent øye med tusenvis av europeiske kvinner som har konvertert til islam av frykt for at de skal dele Muriels skjebne, skriver avisen The Christian Science Monitor .

Til den Paris-baserte avisen Le Monde sier lederen for den franske etteretningstjenesten dette om kvinnelige europeiske konvertitter.

- Det er et økende fenomen og det bekymrer oss, sier Pascal Maihos i et intervju som The Christian Science Monitor siterer.

Ekteskap og egen overbevisning

Artikkelen nevner ikke eksakte tall, men hevder at etter 9/11-angrepene har flere tusen europeere, de fleste av dem kvinner konvertert til islam og interessen for religionen har økt. Og i motsetning til hva folk tror, så er det bare et mindretall av kvinnene som konverterer fordi de gifter seg med en muslimsk mann.

FARLIG KONVERTERING ELLER GENERALISERING?: Antiterrormyndigheter holder nå øye med europeiske kvinner som har konvertert til islam. Farlig generalisering, mener forsker. Foto: Scanpix
FARLIG KONVERTERING ELLER GENERALISERING?: Antiterrormyndigheter holder nå øye med europeiske kvinner som har konvertert til islam. Farlig generalisering, mener forsker. Foto: Scanpix Vis mer

- Det pleide å være den vanlige begrunnelsen, men i det siste har flere konvertert ut fra overbevisning, sier Haifa Jawad ved Birmingham University i England til den kristne avisen.

Ekteskapsbånd knytter terrornettverket sammen

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt mener derimot at sammenhengen mellom ekteskapsinngåelse og verving til terrornettverk ikke skal avfeies, og at antiterrormyndighetenes frykt ikke er ubegrunnet.

- Både Abu Musab al-Zarqawi, som leder opprørerne i Irak, og Osama bin Laden har brukt inngifte for å binde al-Qaida nettverket tettere sammen, sier Lia.

- Da Zarqawi bygde opp terrorcellen i Afghanistan i perioden fra 1999 til 2001 sørget han for at ekteskapsbånd ble knyttet. Det samme gjorde Bin Laden. Og det er mange eksempler på at familie og slekt er med i terrorgrupper.

Lia tror at det å verve europeiske kvinner inn i terrornettverk vil gjøre utfordringen langt vanskeligere for antiterrormyndighetene.

- Jeg tror det vil gjøre det vanskelig å bygge opp profiler over mulige terrorister, sier Lia.


Farlig generalisering

Religionshistoriker og en av våre fremste eksperter på islam, Kari Vogt, lar seg ikke overbevise om at europeiske kvinner som gifter seg med en muslimsk mann og konverterer utgjør noen terrortrussel.

- Hvorfor skulle disse kvinnene være mer farlige? spør Vogt retorisk.

- Ingen kan utelukke at konvertitter kan gå inn i terrornettverk, samtidig kan dette smake av farlig generalisering, sier hun og etterlyser gode argumenter.

Lettere å verve, vanskeligere å oppdage?

Argumentene som fremkommer i artikkelen fra The Christian Science Monitor peker blant annet på at europeiske kvinner, slike som belgiske Muriel, vil vekke mindre oppmerksomhet i en sikkerhetskontroll, sammenliknet med menn med arabisk utseende.

I tillegg stiller den spørsmål ved om ikke en vestlig kvinne som nettopp har konvertert vil være ute etter å bevise at de er dedikert til religionen, og at de derfor lettere vil la seg manipulere til å gjennomføre terroraksjoner.

- For det første, en religiøst konvertert kvinne vil bære hijab, og vil dermed være like lett å skille ut som en mann med arabisk utseende.

Når det gjelder det andre argumentet, velger Vogt en nærmest ironiserende tilnærming når hun skal svare.

- Dette er tøv og forenkling. At en kvinne ønsker å gå opp i et familieliv som er religiøst fundert, er ikke det samme som at hun ønsker å delta i terrorvirksomhet. Da skal de være rimelig uskyldsrene og blåøyde og komme rett inn i en selvmordsskvadron, sier Vogt.

Også Vogt understreker at det har vært tilfeller hvor vestlige konvertitter, i hovedsak menn, har gjennomført terroraksjoner. Men hun tror neppe at vi står overfor en trend med kvinnelige ny-konverterte islamistiske terrorister.

<B> JOHN WALKER LINDH:</B> Bildet viser konvertitten som ble beskyldt for å stå i ledtog med al-Qaida i Afghanistan og for å ha planlagt å drepe sine landsmenn.
<B> BELGISK KAMIKAZE:</B> Belgiskfødte Muriel Degauque skapte store overskrifter i hjemlandet etter at hun drepte fem irakiske politimenn i et selvmordsangrep.