PÅ NATO-ØVELSE: Sverige samarbeider tett med NATO, men er ikke medlem. Nå presser flere NATO-land på for at svenskene skal bli med, fordi landet blir sett på som et sikkerhetshull. Her blir et svensk jagerfly av typen JAS-39 Gripen klargjort under en øvelse i Litauen i år. Foto: AFP Photo/Petras Malukas/NTB Scanpix
PÅ NATO-ØVELSE: Sverige samarbeider tett med NATO, men er ikke medlem. Nå presser flere NATO-land på for at svenskene skal bli med, fordi landet blir sett på som et sikkerhetshull. Her blir et svensk jagerfly av typen JAS-39 Gripen klargjort under en øvelse i Litauen i år. Foto: AFP Photo/Petras Malukas/NTB ScanpixVis mer

Flere europeiske land bekymret: Beskriver Sverige som et sikkerhetshull

Russerne kan nå Oslo og flere europeiske storbyer om de inntar Gotland - som i dag står uten forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere land mener Sverige bør bli medlem av NATO. Blant annet har det kommet fram at amerikanerne har presset på, i det som har blitt beskrevet som en skikkelig kalddusj for svenskene.

Blir presset Svenska Dagbladet skriver at det i Sverige lenge har vært en oppfatning av at landet beskyttes av NATOs forsvarsgarantier (den såkalte artikkel 5) til tross for at de ikke er medlem. Under Den kalde krigen hadde USA en hemmelig avtale om å bistå Sverige dersom landet ble truet eller angrepet av Sovjetunionen.

Ingenting av dette gjelder lenger, skal svenske politikere ha fått beskjed om.

Ifølge Svenska Dagbladet har flere EU-land kontaktet den svenske Forsvarskommisjonen for å presse på for et NATO-medlemskap.

Sikkerhetshull Estlands president Toomas Hendrik Ilves kaller Sverige et sikkerhetshull i et intervju med Svenska Dagbladet.

- Det ligger i mange demokratiske lands nasjonale interesse at sikkerhetshull som vi nå har tettes igjen, sier han.

Det som bekymrer aller mest er at Gotland i dag ligger helt uten forsvar.

- Fra Gotland kan russiske raketter med dagens teknologi nå Oslo, København, Berlin, Warszawa, Vilnius, Riga, Tallinn og Hesingfors. Derfra er det mulig å kontrollere hele regionen. Det er også fra Gotland mulig å dominere hele luftrommet, sier Ilves.

Det framstår i dag som svært usannsylig at russerne kommer til å innta Gotland, men Ilves mener de grunnleggende internasjonale retningslinjene har blitt satt ut av spill som følge av Russlands annektering av Krim.

- Både FN-pakten og Helsingfors-avtalen slår fast at grensene ikke bør endres med makt. Disse helt grunnleggende reglene er nå satt ut av spill, sier han.

EU-solidaritet Som EU-land omfattes Sverige av en såkalt solidaritetsklausul. Men president Ilves mener Sverige snart må innse at EU ikke er organisert på samme måte som NATO, og at ingen klarer seg spesiet bra alene.

- Allt dette pratet om solidaritet er ikke verdt mye. Det finnes kanskje et land som kan sendere dere masse olivenolje.

- NATO har daglige møter, har en militær kommando som har planer for alt, slik at man vet hvem som skal gjøre hva. Ingenting av dette har man i EU.

BEKYMRET: Flere land ser på Sverige som et sikkerhetshull og presser på for at landet skal bli med i NATO. På dette arkivbildet flyr to JAS-37 Gripen i formasjon over Visby på Gotland. Foto: Peter Liander / Gripen International
BEKYMRET: Flere land ser på Sverige som et sikkerhetshull og presser på for at landet skal bli med i NATO. På dette arkivbildet flyr to JAS-37 Gripen i formasjon over Visby på Gotland. Foto: Peter Liander / Gripen International Vis mer