Flere får asyl i Norge

Det kommer færre asylsøkere til Norge enn på mange år. Likevel er det flere som får opphold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antallet asylsøkere går kraftig ned så langt i år. Men samtidig kommer det flere som Utlendingsdirektoratet (UDI) mener er reelle flyktninger.

– Årsaken er at det kommer færre åpenbart grunnløse søkere, og flere som faktisk har et reelt behov for beskyttelse, sier direktør Paula Tolonen i UDIs asylavdeling til Dagsavisen.

Skremt fra å komme

Ved utgangen av september var det kommet 4.700 asylsøkere, mot over 6.000 på samme tid i fjor. Nå viser en ny prognose at UDI regner med at det vil komme totalt 3.000 færre asylsøkere i år enn i fjor.

Fra 2003 satte man i gang informasjonskampanjer i en rekke land i Øst-Europa for å regelrett skremme grunnløse asylsøkere fra å komme. Det ble også iverksatt hurtigbehandling av slike saker: 48 timer etter ankomst til Norge ble de sendt hjem igjen.

– For noen år siden kom det mange fra land i Øst-Europa som egentlig ikke trengte beskyttelse, men som var på jakt etter jobb. Rask saksbehandling og informasjonskampanjer i flere land har gitt resultater, sier Tolonen.

Samtidig har antallet som faktisk klassifiseres som reelle flyktninger, og dermed får asyl, økt med nesten 50 prosent, til i underkant av 500 personer. Til sammen har 2.122 personer fått opphold, en klar prosentvis økning fra i fjor.

Kvinner får bli

– Økningen skyldes delvis at flere kvinner har fått opphold grunnet kjønnsbasert forfølgelse. Det er også flere som flykter fra land med reelle konflikter, som Somalia, Russland, Irak og Afghanistan, sier Tolonen.

– At flere av dem som får opphold er reelle flyktninger er veldig gledelig, og betyr at asylinstituttet fungerer bedre enn på mange år, fortsetter hun.

Men Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener UDI forenkler bildet. De mener asylpolitikken de siste årene i helhet innebærer en «markant forverring».

– Det er bra at UDI har fått ned tallet på grunnløse søkere, og det er selvsagt bra at det er flere som får den beskyttelse asyl innebærer. Men samtidig ser vi at UDI trosser FNs anbefalinger på mange punkter, sier Rune Berglund Steen i NOAS.

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer