HPV

Flere får kreft i munnen

Kreft i munn og hals øker i Norge. HPV-virus får skylda.

OPPDAGER IKKE: Kreft i munnen kan ta tid å oppdage, og ifølge britiske eksperter glemmer to av tre å sjekke munnen for kreft. Foto: Shutterstock / NTB
OPPDAGER IKKE: Kreft i munnen kan ta tid å oppdage, og ifølge britiske eksperter glemmer to av tre å sjekke munnen for kreft. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forekomsten av kreft i munn og hals har økt. Dette viser statistikk Kreftregisteret nylig har hentet ut for Dagbladet.

I 2021 ble det ifølge Kreftregisteret diagnostisert 737 nye tilfeller av kreft i munn og hals i Norge.

Ti år tidligere, i 2012, ble det registrert 547 tilfeller av kreft i munnhule, svelg og leppe.

- Absolutt en økning

- Det er absolutt en økning av kreft i munn og hals. Antall krefttilfeller øker, og andelen som er HPV-relatert øker også, sier Mari Nygård til Dagbladet.

Hun er leder ved forskningsavdelingen ved Kreftregisteret.

Siste femårsperiode fikk 43 prosent flere menn kreft i munn og svelg enn for ti år siden. For kvinner har økningen vært på 32 prosent siste tiåret.

Antall personer per 100 000 som får kreft, viser at det også har vært en økning i risikoen for å få munnkreft i Norge.

Det viser statistikk Kreftregisteret har utarbeidet.

Ikke all kreft som oppstår i munn og hals er imidlertid forårsaket av HPV, understreker forskningssjefen ved Kreftregisteret. Men mens andre risikofaktorer, som røyk og alkohol, har gått ned, har HPV økt.

En tidligere studie fra Karolinska institutet i Sverige har sett på andelen av krefttilfeller i mandlene (tonsillene) forårsaket av HPV-virus. Andelen HPV-relatert kreft økte fra 28 prosent på 1980-tallet, til 79 prosent på 2000-tallet, viser studien.

Mer oralsex

Pasientene som rammes av HPV-relatert kreft i halsen er også yngre, ifølge en norsk studie fra 2012.

HPV er en seksuelt overførbar infeksjon. Så hvorfor øker kreft i munnen?

- Det er en endring i seksuell atferd. Oralsex er antakelig blitt mer vanlig, og det er vanlig å ha flere partnere. Tidlig eksponering og mer eksponering gjør at viruset oftere fører til sykdom, forklarer Nygård overfor Dagbladet.

FORSKNINGSSJEF: Mari Nygård er avdelingsleder ved Forskningsavdelingen ved Kreftregisteret. Foto: Kreftregisteret
FORSKNINGSSJEF: Mari Nygård er avdelingsleder ved Forskningsavdelingen ved Kreftregisteret. Foto: Kreftregisteret Vis mer

Økning i munnkreft kan altså skyldes at vi har mer oralsex.

Det kan også være en annen årsak til at HPV-kreft i munnen øker, sier Nygård:

- I munnen er det mange lymfeknuter, som er en del av immunforsvaret vårt. Det kan være at når man er smittet av HPV, fanger disse «vaktpostene» i munnen viruset.

Dårlig overlevelse

For to år siden, i 2020, som er siste tilgjengelige tall, døde 153 personer av kreft i munn og svelg.

Mens overlevelsen av andre vanlige kreftformer øker, er treårs overlevelse av kreft i munnen på 58 prosent. Til sammenlikning er femårs overlevelse ved tykk og endetarmskreft over 70 prosent, og 92 prosent for brystkreft.

En fersk rapport fra Storbritannia viser at kreft i munnen har økt også der de siste tiåra.

Doblet forekomst

Rapporten viser at insidensen, forekomsten har økt med 34 prosent de siste ti åra og 103 prosent de siste 20 åra. Antall tilfeller har mer enn doblet seg i løpet av siste generasjon, skriver den britiske avisa The Independent.

- Tradisjonelle årsaker som røyking og for mye alkohol, blir raskt forbigått av nye risikofaktorer som humant papillomavirus (HPV), sier Nigel Carter, administrerende direktør for Oral Health Foundation, til avisa.

Han legger til at stigmaet rundt kreft i munnen har endret seg - det kan nå ramme hvem som helst.

- Vi har sett den ødeleggende effekten munnkreft kan ha på livet til en person. Det endrer hvordan noen snakker, det gjør det vanskeligere å spise og drikke og det endrer ofte en persons fysiske utseende, sier doktor Carter, som leder organisasjonen bak den britiske rapporten.

Siden 2009 har HPV-vaksine vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet for 12-årige jenter, og fra 2018 for 12-årige gutter. Det betyr at de første jentene som fikk HPV-vaksine, er nå 25 år, mens de første gutta er blitt 16 år.

Forskningssjef Nygård mener vi bør vaksinere flere aldersgrupper, også dem som er eldre. De vaksinene som er i bruk i vaksinasjonsprogrammet i dag, vaksinerer bare mot to typer HPV, forklarer hun. En annen tilgjengelig vaksine som kom på markedet i 2015 gir beskyttelse mot ni typer HPV-virus.

Vaksine bare mot to typer

- Det er veldig bra at vi har en kjønnsnøytral vaksinepolitikk, men man må huske på at vaksinen vi bruker ikke er optimal. Helsegevinsten er størst hvis man vaksinerer mot flere HPV-typer. Eldre kohorter av gutter må også vaksineres raskt, sier Nygård.

FHI, som er ansvarlig for barnevaksinasjonsprogrammet, sier at hvilke vaksiner som brukes i Norge avgjøres gjennom anbudskonkurranser.

- Selv om den ene vaksinen inneholder sju høyrisikotyper HPV og den andre to, er ikke kreftbeskyttelsen signifikant større, ettersom det er påvist kryssbeskyttelse hos Cervarix (den som benyttes i programmet, journ.anm.) og de resterende typene forårsaker få krefttilfeller, sier Fredrik Skår, lege ved avdeling for luft-, blo- og seksuell smitte, FHI.

Vaksinen som benyttes mot HPV i barnevaksinasjonsprogrammet i dag, beskytter ikke mot kjønnsvorter. Skår i FHI forklarer at dette vektlegges ikke like mye som kreft og død.

Etter at HPV-vaksinen ble innført, er det tilbudt vaksine til jenter født mellom 1991 og 1997 i opphentingsprogram for jenter.

- Opphentingsprogram for HPV-vaksinering av ungdom og unge menn er noe som kan vurderes, men dette krever en helseøkonomisk analyse og en større prosess for å få til, sier Skår.

Kreftregisteret får finansiering fra vaksineprodusenten MSD/Merck for å evaluere effekten av HPV-vaksinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer