- Flere får lavere skatt

Sigbjørn Johnsen lover lavere boligskatt til flere, men høster kritikk.

ENDRER BOLIGSKATTEN:  Finansminister Sigbjørn Johnsen endrer reglene for beregning av ligningsverdi, og dermed boligskatten for 1,9 millioner huseiere.  Foto:  Eirik Helland Urke / Dagbladet
ENDRER BOLIGSKATTEN: Finansminister Sigbjørn Johnsen endrer reglene for beregning av ligningsverdi, og dermed boligskatten for 1,9 millioner huseiere. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette blir betydelige skattelettelser for de aller fleste. 97 prosent av alle får redusert eller uendret skatt. Dette gjør vi for å få en riktigere beskatning, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansministeren presenterte i dag de nye reglene for beregning av ligningsverdi. Fra nå av er det boligens størrelse, byggeår og type som skal ligge til grunn for beregning av boligens ligningsverdi.

- Ikke rettferdig
Regelendringen møter kritikk fra Peter Batta i Huseiernes landsforbund.

- Med disse reglene vil vi aldri få rettferdighet. Reglene tar ikke hensyn til standard. En kjellerleilighet vil bli beskattet på samme måte som en leilighet med utsikt over Aker brygge og Oslofjorden, innvender han.

Johnsen avviser «skattesjokk». Ifølge Finansdepartementet vil 120 000 færre måtte betale formueskatt, fordi regjeringen samtidig hever bunnfradraget til 700 000 kroner for enslige og 1,4 for ektepar. Rundt 615.000 nordmenn får lettelser i formuesbeskatningen, mens 155.000 må regne med å betale mer.

De nye reglene for beregning av ligningsverdi på bolig rammer 1,9 millioner boligeiere. Men endringene innebærer at 120.000 færre nordmenn må betale formuesskatt, ifølge regjeringen.

Slik vil boligskatten regnes ut
Tidligere har det vært slik at eldre boliger har hatt lave ligningstakster. Mange av disse vil nå få en høyere ligningstakst. Boligen vil få en markedsverdi regnet ut i fra areal, boligens alder og beliggenhet. SSB skal beregne kvadratmeterprisene. 25 prosent av denne markedsverdien, er den nye ligningstaksten.

Stortinget gikk inn for det nye ligningssystemet i fjor høst.

NØYE PÅ DET: Finansminister Sigbjørn Johnsen og "Narvestad" alias Robert Stoltenberg måler opp en leilighet i Pilestredet Park i Oslo, under presentasjonen av den nye metoden for beregningen av likningsverdi på boliger i Norge. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
NØYE PÅ DET: Finansminister Sigbjørn Johnsen og "Narvestad" alias Robert Stoltenberg måler opp en leilighet i Pilestredet Park i Oslo, under presentasjonen av den nye metoden for beregningen av likningsverdi på boliger i Norge. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer