BEKYMRET: - De fleste utviklede økonomier har brukt opp sitt skattepolitiske rom og pengepolitikken er så løs som den kan være, sier Verdensbankens sjef Robert Zoellick. Foto:. AFP Photo/Jewel Samad
BEKYMRET: - De fleste utviklede økonomier har brukt opp sitt skattepolitiske rom og pengepolitikken er så løs som den kan være, sier Verdensbankens sjef Robert Zoellick. Foto:. AFP Photo/Jewel SamadVis mer

Flere farer forut, advarer Verdensbank-sjef

Verdensøkonomien går inn i en ny og farligere tid, mener Verdensbankens sjef Robert Zoellick.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjeldsproblemene i eurosonen er den aller største faren, sier han i et intervju med avisen The Australian.

- Vi er i begynnelsen av en ny og annerledes storm, den er ikke det samme som i 2008, sier Zoellick, med henvisning til den forrige runden med global finanskrise.

- Mindre handlingsrom Han sier verdens stater har mindre manøvreringsrom nå enn sist.

- De fleste utviklede økonomier har brukt opp sitt skattepolitiske rom og pengepolitikken er så løs som den kan være, sier han.

Zoellick mener EU så langt ikke har gjort det som er nødvendig.

- Erfaringen fra 2008 er at jo senere du handler, jo mer må du gjøre, sier Zoellick.

Zoellick oppfordret samtidig David Cameron til å fortsette med sine sparetiltak, til tross for uroen i en rekke engelske byer.

Ifølge Zoellick er USAs problemer, som førte til at landets kredittverdighet ble nedgradert av Standard & Poor's, ikke like bekymringsverdige som situasjonen i eurosonen.

Børsuro Verdens børser har svingt voldsomt den siste tiden. Denne uka har blant annet rykter om en forestående nedgradering av Frankrikes kredittverdighet og at franske banker mangler likviditet, bidratt til aksjefall. At flere europeiske land forbød shortsalg, en form for spekulasjon i aksjefall, bidro til at børsene i Europa og USA endte med en oppgang fredag.

Også Italias og Portugals planer for å håndtere sine økonomiske problemer, har gitt noe mer optimisme.

(NTB)