Flere fattige med rødgrønn regjering

Etter åtte år med regjeringsmakt er det 15000 flere fattige barn i Norge.

REFSER: Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland er kritisk til mangel på tiltak for fattige barn. Krav om tiltak mot fattigdom kommer opp på landsmøtet som starter i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl
REFSER: Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland er kritisk til mangel på tiltak for fattige barn. Krav om tiltak mot fattigdom kommer opp på landsmøtet som starter i morgen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken kommer opp på Ap's landsmøte, som starter i morgen. Ifølge EUs målemetode for fattigdom var 91000 barn (8,7 prosent) i alderen 0—17 år fattige i 2005. I 2011 var tallet 106000 barn (9,5 prosent). De fattige barna har oftest foreldre som er enslige eller er innvandrere med lav inntekt.

Ap's tidligere leder Thorbjørn Jagland har en rekke ganger kritisert Ap og regjeringen for manglende tiltak mot fattigdom.
Barnetrygda Nå gjentar han kritikken.

- I disse dager er det 50 år siden jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet. Det jeg husker best fra den tida er barnetrygda, som var en garanti for at alle barn hadde noe hver måned. Og at skolens aktiviteter skulle være gratis. Jeg tror de samme tingene kan hjelpe i dag. Det er viktig for barn med fattige foreldre at de har råd til å være med på fellesaktiviteter, sier Jagland.
Skolemat og bolig - Jeg har tro på et varmt måltid hver dag på skolen. Da får fattige barn noe de trenger og de er med i et fellesskap i hvert fall en gang i døgnet, sier han.

- Boligpolitikken er like fundamental som for 50 år siden. Den gang var den utjamnende, nå finnes det praktisk talt ikke boligpolitikk, bare boligmarked, sier Jagland.

- Barnefattigdommen i Norge har økt fra 2005 og til i dag, mens annen fattigdom har vært stabil. Det er vanskelig å gi en eksakt grunn til det, men det handler om å finne en balanse mellom incentiver til å få folk til å stå i arbeid, og hjelp til de som ikke står i arbeid. Arbeidslinja har vært mest i fokus de siste åra, sier forskningskoordinator i Fafo, Roy A. Nielsen.

Han mener at en oppjustering av barnetrygden vil hjelpe de familiene som sliter mest.

- I tillegg vil økte stønader til dem som er uten arbeid, kunne hjelpe. Men det kan bli en kostbar løsning, sier Nielsen.
Krav fra Hedmark Fattigdom blant barn og unge blir tema på landsmøtet som starter i morgen. Åmot Ap vil at regjeringen i løpet av 2013 legger fram en helhetlig plan for bekjempelse av fattigdom blant barn og unge. Partilaget begrunner forslaget med at fattigdom blant barn og unge har økt under de rødgrønne, stikk i strid med intensjonen i Soria Moria-erklæringen fra 2005.

Fylkespartiet Hedmark Ap støtter forslaget og ber om et krafttak mot barnefattigdom. Ap's sentralstyre sier seg enig med intensjonen i forslaget, som oversendes redaksjonskomiteen.

Dermed ligger det an til at landsmøtet ber om nye tiltak mot barnefattigdom, snart åtte år etter at Ap sammen med SV og Sp fikk regjeringsmakt.