Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere fedre tar ut mindre pappaperm. Nå vil Venstre ha omkamp om pappakvota

Stadig flere fedre tar bare ut 10 av 14 uker etter at regjeringen kutta i pappakvoten.

VIL SNU: Venstre-leder Trine Skei Grande vil reversere kuttet i fedrekvoten, og ha tilbake ordningen som var under de rødgrønne. Statistikken viser nemlig at færre tar ut 14 uker pappaperm nå enn før regelendringen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VIL SNU: Venstre-leder Trine Skei Grande vil reversere kuttet i fedrekvoten, og ha tilbake ordningen som var under de rødgrønne. Statistikken viser nemlig at færre tar ut 14 uker pappaperm nå enn før regelendringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ønsker en omkamp om pappapermen, fordi vi dessverre fikk rett. Da fedrekvota ble redusert, så gikk uttak av pappaperm også ned. Høyre og Frp argumenterte hardt for at det motsatte skulle skje, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Høyre og Frp gikk til valg i 2013 på å fjerne fedrekvoten. Under de rødgrønne var den på 14 uker, men regjeringspartiene ville ha full valgfrihet. I regjeringsforhandlingene måtte de gi etter for press fra Venstre og KrF, og kompromisset ble at fedrekvoten ble redusert fra 14 til 10 uker.

Nå vil Venstre reversere kuttet, og ha tilbake ordningen som var under de rødgrønne. Statistikken viser nemlig at færre tar ut 14 uker pappaperm nå enn før regelendringen.

Flere tar ut mindre NAV-tall fra februar viser at i løpet av 2015 tok 16 prosent av fedrene 14 uker permisjon, mens 19 prosent av fedrene bare tok 10 uker.

Også gjennomsnittlig antall dager permisjon for menn er redusert. Fra 2014 til 2015 er det en reduksjon fra 49 til 47 dager

Andelen fedre som tar ut minstekvoten på 10 uker er forventet å øke ytterligere i løpet av 2016, opplyser NAV.

Ett av Høyre og Frps hovedargumenter i valgkampen i 2013 for å fjerne fedrekvoten, var at fedrene ikke trenger å bli tvunget til å ta ut sin pappaperm.

«Vi kjenner ingen fedre i vår generasjon som må tvinges til å være gode omsorgspersoner for sine barn», skrev stortingsrepresenant Nicolai Astrup (H) og daværende byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), i en kronikk i Aftenposten sommeren 2013.

- Feil retning Det argumentet ser nå ut til å ikke holde vann.

- Dere gikk med på denne endringen i Nydalen, innser dere nå at dere ikke burde ha gjort det?

- Ja. Det er dessverre flertall for dagens ordning på Stortinget, men det er like klart at det er den delen av likestillingskampen som går i feil retning. Statistikken viser at argumentet til Astrup ikke holder.

- Det er flertall for ordningen, har du tro på omkamp?

- Hvis det ikke blir omkamp, så blir det en viktig sak inn i valgkampen. Og nå har vi fakta på vår side.

Vil gi det tid Leder for Høyres likestillingsutvalg, Tina Bru, ser ikke grunn til å slå alarm til tross for NAV-tallene.

- Det er for tidlig å konkludere. Statistikken viser også at antall fedre som tar lange permisjoner fortsetter å øke, og har gjort det siden 2010. Reduksjon av pappakvoten har ikke endret på dette, sier Bru.

Høyres likestillingsutvalg har foreslått å endre partiprogrammet, og gå fra full valgfrihet til dagens ordning på 10 pappauker. Men lenger enn det vil altså ikke likestillingsutvalget gå.

- Reglene for foreldrepermisjon er endret hvert år de siste årene, nå må vi gi det litt tid. Vi ønsker heller å se på andre tiltak for å få flere fedre til å ta ut lengre permisjon, for eksempel gradering av uttak, sier Bru.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media