Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere feil i Borgens bok

Erling Borgen sier han vil rette opp mulige feil i nye opplag.

VIL RETTE OPP: - Dersom Dagbladets har rett i at det eksisterer feil, vil dette selvsagt bli erkjent og rettet opp i nye opplag. Jeg vil samtidig slå fast at Dagbladets liste overhodet ikke rokker ved sannhetsinnholdet og hovedbudskapet i min bok, skriver Borgen i e-post til Dagbladet. Foto: METTE MØLLER
VIL RETTE OPP: - Dersom Dagbladets har rett i at det eksisterer feil, vil dette selvsagt bli erkjent og rettet opp i nye opplag. Jeg vil samtidig slå fast at Dagbladets liste overhodet ikke rokker ved sannhetsinnholdet og hovedbudskapet i min bok, skriver Borgen i e-post til Dagbladet. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var i forrige uke at Dagbladet skrev om den nye boka til Erling Borgen, «Fredsnasjonens hemmeligheter».

I boka går Borgen til angrep på norsk deltakelse i krigen i Afghanistan og mener norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser. I de to kapitlene Dagbladet fikk utdelt fant vi flere feil og unøyaktigheter.

Borgen valgte å ikke konfrontere Forsvaret med påstandene før publisering av boka. Han mener Forsvaret uansett ikke ville svare. Forsvaret svarte imidlertid på Borgens spørsmål etter at Dagbladet videresendte dem.

Nå viser en gjennomgang av resten av boka at også andre kapitler inneholder feil og unøyaktigheter.

- Dumt med feil

- Det er alltid dumt med feil i bøker, og alle forlag vet at en alltid kan bruke mer tid på språkvask. Men feilene Dagbladet har funnet rokker ikke ved poengene og hovedbudskapet i boka, sier forlagssjef i Manifest Forlag, Håkon Kollmannskog, til Dagbladet.

Hovedbudskapet i boka, er ifølge vaskeseddelen, å «fortelle den rystende sannheten om Norges rolle i terrorbekjempelsens tid».

Erling Borgen skriver til Dagbladet at han bestrider flere av feilene, men har foreløpig ikke konkretisert hvilke.

- Dersom Dagbladet har rett i at det eksisterer feil, vil dette selvsagt bli erkjent og rettet opp i nye opplag. Jeg vil samtidig slå fast at Dagbladets liste overhodet ikke rokker ved sannhetsinnholdet og hovedbudskapet i min bok, skriver Borgen i e-post til Dagbladet.

Les hele Borgens svar her.

Borgens feil
Blant de nye feilene Dagbladet har avdekket er dette noen av de mest relevante:

SPURTE IKKE: - Jeg ville ikke fått noe svar likevel, sa Erling Borgen da han ble spurt av Dagbladet om hvorfor han ikke hadde konfrontert Forsvaret med påstandene i sin nye bok. Foto: METTE MØLLER
SPURTE IKKE: - Jeg ville ikke fått noe svar likevel, sa Erling Borgen da han ble spurt av Dagbladet om hvorfor han ikke hadde konfrontert Forsvaret med påstandene i sin nye bok. Foto: METTE MØLLER Vis mer

1: Dette skriver Borgen: «Den norske våpenfabrikken NAMMO hadde levert viktige våpen til slaget i dødsdalen. Elitesoldatene fra 160. Special Operations Aviation Regiment deltok under Operasjon Anaconda.(...) Disse var utstyrt med såkalt 70 mm Multi-Purpose penetration-ammunisjon. Ammunisjonen var spesialprodusert av NAMMO til bruk for dette regimentet».

Borgen viser til en artikkel i militærtidsskriftet Armada international fra desember 2005. Der står det at ammunisjonstypen fra NAMMO er på teststadiet og vurderes for fremtidig bruk for dette regimet. Altså ble denne typen ammunisjon ikke brukt av helikopterstyrken tre år tidligere da de sloss i Afghanistan.
Dette bekrefter også NAMMO overfor Dagbladet.

- Aserbajdsjan medlem av NATO
2: Dette skriver Borgen: «Aserbajdsjan, som også er medlem av NATO, har vært en viktig alliansepartner for USA og Storbritannia i kampen mot terror».

Aserbajdsjan har aldri vært medlem av NATO.

3: Dette skriver Borgen: «Mens minerydderne var på vei til Kandahar-basen, sendte Forsvarsdepartementet ut en artikkel til norske medier. Her stod det blant annet: «De seksten, som alle nå er vel på vingene, reiser til et land langt unna for å utføre et oppdrag som kan redde menneskeliv i et land som allerede har tapt så alt for mange». Det sto ikke i artikkelen at dette handlet om amerikanske menneskeliv. Sannheten var at den første oppgaven til de norske minerydderne skulle være å fjerne miner først på Kandahar-basen og deretter på Bagram-basen.»

- SKYLDIGE: - Norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter, sa Erling Borgen til Dagbladet i anledning lanseringen av sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter» Foto: METTE MØLLER
- SKYLDIGE: - Norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter, sa Erling Borgen til Dagbladet i anledning lanseringen av sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter» Foto: METTE MØLLER Vis mer

Borgen forteller ikke leserne at i den samme artikkelen fra Forsvarsdepartementet står følgende:

«Det var etter at tre amerikanske soldater ble skadd i en mineeksplosjon på flyplassen i Kandahar i midten av desember at norske mineryddere og mannskap ble stilt til disposisjon av regjeringen.»

Noen timer tidligere publiserte Forsvaret en annen artikkel om minerydderne:

«Oppdraget til NORENGUNIT er å støtte amerikanere i rydding av miner rundt flyplassen i Kandahar. Styrken vil være under operativ kommando av US Marines.»

Ikke øverste sjef

4: Dette skriver Borgen: «General Bantz Craddoc, som i dag er øverste sjef for NATOs styrker i Europa (...)»

General Bantz J. Craddoc ble pensjonert i sommer og er således ikke nåværende sjef for NATOs styrker i Europa. Nåværende sjef er admiral James G. Stavridis.

5: Dette skriver Borgen: «På Bagram-basen ble han (den amerikanske ingeniøroffiseren og bloggeren Chris Lozano red.anm) god venn med de norske soldatene. Hvem disse var, om de var mineryddere, elitesoldater, eller en blanding, er uklart».

NATO-FEIL: «Aserbajdsjan, som også er medlem av NATO, har vært en viktig alliansepartner for USA og Storbritannia i kampen mot terror», skriver Erling Borgen. Foto: ESPEN RØST
NATO-FEIL: «Aserbajdsjan, som også er medlem av NATO, har vært en viktig alliansepartner for USA og Storbritannia i kampen mot terror», skriver Erling Borgen. Foto: ESPEN RØST Vis mer

I sin blogg beskriver ingeniøroffiseren Chris Lozano i detalj sitt nære vennskap til de norske minerydderne, navngir disse, og forteller hvordan vennskapet befestet seg da minerydder Torbjørn Sæterbø ble hardt skadd. Elitesoldatene var heller ikke på Bagram i dette tidsrommet.

6: Dette skriver Borgen: «Hva så de norske elitesoldatene? (...) Hva hørte de? Hva fikk de vite om torturen og fangebehandlingen? Hvordan reagerte de på det de så ute i fangegården?»

I Bagram var det ingen utendørs fangegård. Og da de spesifike fangene som Borgen skriver om ble torturert og drept i desember 2002 hadde de norske soldatene reist hjem. Minerydderne ble hentet hjem til Norge juni 2002, flere måneder før fangene ble tatt til fange. De norske spesialstyrkene var stasjonert i Kandahar frem til de ble trukket hjem i juli 2002. Først da de ble sendt ut igjen, i mars 2003, kom de til Bagram og ble til oktober samme år.

De fleste avsløringene om mishandling og tortur som er knyttet til Bagram-fengslet, er fra tiden etter at norske soldater hadde reist hjem.

Torturprogram
7: Dette skriver Borgen: «NCC-staben (den norske militære ledelsen i Afghanistan red.anm.) flyttet også sine kontorer fra Kandahar til Bagram».

FLERE FEIL: En gjennomgang Dagbladet har gjort av resten av boka viser at også resten av kapitlene inneholder feil. Foto: ESPEN RØST
FLERE FEIL: En gjennomgang Dagbladet har gjort av resten av boka viser at også resten av kapitlene inneholder feil. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Forsvaret opplyser til Dagbladet at NCC-staben flyttet direkte fra Kandahar til Kabul i 2002, og var således aldri innom Bagram.

8: Dette skriver Borgen: «I USA er det avslørt at to psykologer har utarbeidet et eget torturprogram under treningen av amerikanske spesialstyrker. Dette programmet heter SERE (Survival. Evation, Resistance and Escape)»

SERE er et treningsprogram amerikanske soldater gjennomgår for å bli bedre til å unngå å bli tatt til fange, stå i mot mishandling og tortur i fangenskap, og bli bedre til å rømme fra fangenskap. Dette treningsprogrammet er godt kjent og har eksistert siden Korea-krigen på 50-tallet. Norske soldater har tilsvarende trening.

Det riktige er, som den britiske avisen Guardian skriver, at to psykologer som bistår SERE-programmet også har bistått amerikanske myndigheter i å utvikle avhørteknikker for fangevoktere tilknyttet Guantanamo og Bagram.

9: «I Afghanistan var han (Barack Obama red.anm.) sjef for 68.000 amerikanske soldater og 39.000 andre NATO-styrker.

ISAF er en ren NATO-styrke som således styres fra NATO-hovedkvarteret i Mons i Belgia.

DUMT MED FEIL: - Det er alltid dumt med feil i bøker, og alle forlag vet at en alltid kan bruke mer tid på språkvask. Men feilene Dagbladet har funnet rokker ikke ved poengene og hovedbudskapet i boka, sier forlagssjef i Manifest Forlag, Håkon Kollmannskog til Dagbladet. Foto: MANIFEST FORLAG
DUMT MED FEIL: - Det er alltid dumt med feil i bøker, og alle forlag vet at en alltid kan bruke mer tid på språkvask. Men feilene Dagbladet har funnet rokker ikke ved poengene og hovedbudskapet i boka, sier forlagssjef i Manifest Forlag, Håkon Kollmannskog til Dagbladet. Foto: MANIFEST FORLAG Vis mer

10: Dette skriver Borgen: «I løpet av denne perioden gjennomførte elitestyrkene i K-Bar en rekke såkalte SSE-oppdrag (sensitive site explotiation). Dette var oppdrag der elitesoldatene dro inn i landsbyer på jakt etter fienden.»

SSE-operasjoner handler ikke om å jakte på fienden i landsbyer, men om å gjennomsøke et område man allerede har tatt kontroll over for å finne dokumenter, elektroniske data og annet materiell fienden har etterlatt seg - og nøytralisere eventuelle feller eller farlige etterlatenskaper. For eksempel var jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak såkalte SSE-operasjoner.

•Les om de andre feilene som er avdekket, samt alle sakene om Borgen-boka her!

STILLER SPØRSMÅL: Dette skriver Borgen: «Hva så de norske elitesoldatene? (...) Hva hørte de? Hva fikk de vite om torturen og fangebehandlingen? Hvordan reagerte de på det de så ute i fangegården?» Men i Bagram var det ingen fangegård. Foto: METTE MØLLER
STILLER SPØRSMÅL: Dette skriver Borgen: «Hva så de norske elitesoldatene? (...) Hva hørte de? Hva fikk de vite om torturen og fangebehandlingen? Hvordan reagerte de på det de så ute i fangegården?» Men i Bagram var det ingen fangegård. Foto: METTE MØLLER Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media