Ikke involvert: Norske styrker kan ikke ha vært involvert i lommelyktdrapet, ifølge Forsvaret. Bildet viser norske ISAF soldater i pansrede kjøretøyer på oppdrag i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Ikke involvert: Norske styrker kan ikke ha vært involvert i lommelyktdrapet, ifølge Forsvaret. Bildet viser norske ISAF soldater i pansrede kjøretøyer på oppdrag i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Flere feil i Wikileaks-rapportene

Forsvarets egen undersøkelse slår fast at nordmenn ikke kan ha vært involvert i lommelyktdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En undersøkelse Forsvaret har foretatt, viser at opplysningen om at en person med lommelykt skal ha blitt skutt av norske styrker er feil.

- Vi har sjekket våre egne stridsjournaler. Vi har ringt til de som får rapportene. Ingen av dem har hørt om denne episoden, sier kommunikasjonsdirektør ved Forsvarets operative hovedkvarter Erling Bø til Dagbladet.

- Hadde vært katastrofalt Ifølge dokumentene som Wikileaks har offentliggjort, skal norske styrker ha skutt og drept en mann med lommelykt 29. november 2009. Hendelsen skal ha funnet sted ved landsbyen Gajoy, nesten 800 kilometer fra den norske basen i Meymaneh.

Bø understreker at det ikke befinner seg norske soldater i dette området.

- Dersom noe slikt hadde skjedd og det ikke var blitt rapportert til oss, hadde det vært veldig alvorlig. Dersom det virkelig var nordmenn i dette området, hadde det vært katastrofalt, sier Bø.

Han forteller at Forsvaret ikke har kontaktet Isaf for å finne ut hvem som kan ha vært involvert i episoden.

Stort arbeidspress Bø påpeker at stort arbeidspress lett kan føre til feil i rapporteringen.

- Slike stridsjournaler føres hele tiden i stort tempo. De som rapporterer er under stort press, sier Bø.

Forsvaret har funnet flere andre feil i rapportene som er offentliggjort av Wikileaks. 2. mai kom det rapporter om at seks norske soldater ble skadet i et angrep i Ghormach-distriktet. Angrepet fikk mye omtale om i norske medier.

Bø sier at den første rapporten som kom fra området var feil og at Forsvaret senere fikk vite at syv soldater ble skadet i angrepet.

- En tilsvarende melding som den Forsvaret fikk, er offentliggjort av Wikileaks. Den sier at seks soldater ble skadet. Først dagen etter fikk vi vite at det var syv soldater som ble skadet, sier Bø.