Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet tror de har funnet Christer (37):

- Flere fikk klump i halsen

I fire år har Christer Fretheim Flems (37) forsvinning preget familien, politiet og lokalsamfunnet. Nå tror politiet de har funnet levningene av ham.

SAVNET: Politiet har gjort funn i området hvor Christer Fretheim Flem forsavnt i 2016. Foto: Privat
SAVNET: Politiet har gjort funn i området hvor Christer Fretheim Flem forsavnt i 2016. Foto: Privat Vis mer

Christer Fretheim Flem (37) forsvant sporløst under en tur til Haukåsen i Sogndal 9. mai 2016.

37-åringen hadde den alvorlige utviklingshemningen Angelmans syndrom og hadde behov for hjelp døgnet rundt. Mandagen han forsvant var han på tur med to pleiere fra Melås Helse, som driftet omsorgsleiligheten han bodde i.

De to pleierne har fortalt til Bergens Tidende at Christer stoppet opp ved en snøhaug, mens pleierne fortsatte bortover veien. Etter rundt fire minutter oppdaget de at Christer ikke kom etter dem, og startet å lete. Men 37-åringen var ikke å finne.

Henla saken i 2019

Lensmann i Sogn, Magne Straumstein, forteller til Dagbladet at det samme dag ble iverksatt en stor leteaksjon, hvor både politiet, Røde Kors og svært mange frivillige deltok.

- Det ble også brukt både drone og helikopter, og det ble søkt langs veier, stier, ved elva, i ulendt terreng og i utmark, forteller han.

PREGET: Regionlensmann i Sogndal, Magne Straumstein, har vært tett på Christer-forsvinningen i mange år, og forteller at det har preget både politiet og lokalsamfunnet. Nå håper han det kan bli satt et endelig punktum.
PREGET: Regionlensmann i Sogndal, Magne Straumstein, har vært tett på Christer-forsvinningen i mange år, og forteller at det har preget både politiet og lokalsamfunnet. Nå håper han det kan bli satt et endelig punktum. Vis mer

Det aktive søket pågikk i flere dager, før saken gikk over i etterforskningsfasen. Flere ganger har nye opplysninger ført til at saken har blitt gjenopptatt, og Kripos` «Cold Case»-gruppe har også vært involvert, men det har vært resultatløst hver eneste gang. I mai 2019 ble saken derfor henlagt.

Tror Christer er funnet

Torsdag kom imidlertid nyheten om at politiet har gjort funn av levninger i et svært ulendt område på Haukåsen. Funnet ble gjort etter at politiet tirsdag forrige uke fikk melding fra en person som hadde tatt seg inn i området i forbindelse med et arbeidsoppdrag.

Levningene skal nå undersøkes for å kunne bekrefte identiteten til personen som er funnet, og lensmannen håper svaret vil foreligge om et par ukers tid.

- Men jeg må vel være ærlig på det, at vi savner ikke noen andre i det området. Levningene er også funnet i fornuftig avstand til der Christer sist ble sett. Med bakgrunn i det lager vi en god kobling til at det er Christer, sier Straumstein.

Har preget politiet

Lensmannen forteller at saken har preget både politiet, letemannskapene og lokalbefolkningen ellers, og at de alle nå håper det er Christer som er funnet.

- Det er ikke tvil om at da vi gjorde det funnet, så var det flere som fikk en klump i halsen.

Han forteller at de ikke er et større lensmannskontor enn at de aller fleste ansatte har vært involvert i saken på en eller annen måte.

- Vi har brukt mye tid og krefter, snakket om saken og diskutert. Mange har fundert på saken på sengekanten for å forsøke å finne en løsning på dette. Så dette har preget oss.

Det har også vært tungt for politiet å se hvordan saken har preget Christers nærmeste.

- Det å ikke vite hvor Christer er, eller hva som har skjedd med Christer. Enda så rart det høres ut, så er vi veldig glade nå, og håper at det stemmer, slik at det blir satt et punktum og det blir en avslutning for familien også, sier Straumstein.

En lettelse for familien

Han forteller at politiet at har tett kontakt med Christers familie gjennom de fire åra han har vært savnet, og at det var naturlig å gjøre Christers pårørende kjent med funnet med en gang.

- Det er ikke tvil om at det var en lettelse for familien. Selv om vi ikke kan si hundre prosent sikkert at det er ham enda, så tenker alle at dette kan være Christer. Det gjør familien også. De er glad for å få saken avslutta, og at de kanskje kan få flere svar.

SPORLØST: I denne innsjøen lå svaret på en nesten 30 år gammel forsvinningsgåte. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Christer ble funnet i et svært ulendt område av Haukåsen, utenfor området hvor politiet konsentrerte sitt søk. Ifølge Straumstein er terrenget veldig skrått med en del stein, løse steinmasser, skrenter og tett vegetasjon.

- Det er et veldig uframkommelig område hvor man normalt ikke ferdes.

Vil kanskje aldri få alle svar

Straumstein sier politiet verken da eller nå har noen opplysninger som tilsier at Christer skal ha vært utsatt for noe kriminelt.

- Tror dere at han kan ha falt?

- Det er vanskelig å si hva som har skjedd. Men man kan selv tenke seg, i bratt terreng hvor det er vanskelig å komme fram, og med den bevegelseshemningen som Christer hadde, er det ikke unaturlig å tenke at han kan ha falt. Men akkurat de detaljene får vi nok aldri svar på.

Straumstein sier han er lettet over at funnet ikke ble gjort i søkeområdet politiet konsentrerte seg om.

- I etterpåklokskapens lys er det lett å tenke på hvorfor vi ikke lette der han ble funnet. Men jeg tror at med de opplysningene vi satt med den gangen, så hadde han ikke blitt funnet da heller. I alle slike saker er det viktig å se på hva vi kunne gjort annerledes, det er helt klart. At vi tar med oss lærdom av dette er naturlig.

Melås Helse, som hadde ansvaret for Christer da han forsvant, ble i 2018 ilagt en bot på 600 000 kroner for ikke å ha passet godt nok på 37-åringen. Det private selskapet fikk 9,2 millioner kroner i året for å gi 37-åringen forsvarlige helsetjenester.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra daværende eier av Melås Helse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!