Flere flykter fra tvangsekteskap

Femdobling av antall saker til hjelpeorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Antallet alvorlige saker om tvangsekteskap har blitt nær femdoblet i løpet av de siste fem årene. Samtidig velger stadig flere unge å være på flukt fra tvangsekteskap og leve i skjul for familien, skriver Dagsavisen.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), vet flere og flere unge at det er hjelp å få, og det er liten grunn til å tro at dette oppgjøret vil dabbe av.

Ungdomsopprør

- Vi opplever et ungdomsopprør. Det dreier seg om ungdom som gjør opprør mot tvang som trusler, og som krever rettigheter som vi ser på som grunnleggende i vårt samfunn, sier Gerd Fleischer, daglig leder i SEIF, til Dagsavisen.

Hun mener rettssakene som er belyst av media og det offentlige, har vist at det nytter å kjempe.

- Tvinger man noen til å gifte seg mot sin vilje, kan man bli dømt. Dermed er det flere som tør å bryte med foreldrenes tvang, og det blir flere som tør å anmelde overgrep, sier Fleischer.

I 2000 behandlet organisasjonen 15-20 krisesaker i året. I fjor behandlet de hele 79 saker.

Flere gutter

Over 1500 personer i Norge bor i dag på hemmelig og sperret adresse. Et økende antall av dem er unge som har måttet rømme fra familiene sine etter å ha motsatt seg foreldrenes gifteønsker.

I 2005 opplevde SEIF en økning av henvendelser fra gutter eller par i en «Romeo og Julie»-situasjon. Hele 46 prosent av alle henvendelser kom fra denne gruppen.

Arrangerte ekteskap kan ramme gutter like hardt som jenter. Gutter står fote på bar bakke etter å ha brutt ut av tvangssituasjoner, da de ikke engang har et krisesenter å søke tilflukt hos.