FÆRRE PLASSER Å LANDE:  Widerøe trafikkerer flyplassene i Lofoten og Helgeland, der Avinor nå skal "vurdere flyplasstettheten".  Illustrasjonsfoto: Ned Alley, NTB Scanpix.
FÆRRE PLASSER Å LANDE: Widerøe trafikkerer flyplassene i Lofoten og Helgeland, der Avinor nå skal "vurdere flyplasstettheten". Illustrasjonsfoto: Ned Alley, NTB Scanpix.Vis mer

Flere flyplasser kan bli nedlagt

Avinor skal spare 1,5 milliarder kroner innen 2018.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avinor, som driver de fleste ruteflyplassene her i landet, skal kutte halvannen milliard kroner i kostnader innen 2018.

Dermed kan flere flyplasser bli nedlagt.

Konsernsjef Dag Falk-Petersen sier til Aftenposten at Avinor ser på flyplasstettheten i Lofoten og Helgeland i tillegg til andre steder i landet.

- Vi har allerede besluttet å legge ned driften av flyplassene i Narvik og Fagernes, sier Falk-Petersen.

De ansatte i Avinor ble informert om ledelsens spareplaner på et allmøte fredag - dagen etter at selskapet hadde lagt fram regnskapstallene med 1,9 milliarder kroner i overskudd før skatt.

Det statlige selskapet har 3 000 ansatte og driver 46 flyplasser over hele landet.

Oslo Lufthavn Gardermoen er et heleid datterselskap.

Krever flere avganger
Senterpartiet er raskt ute med å advare mot at innsparinger i Avinor skal føre til økt sentralisering.

- Vi støtter selvsagt en effektivisering av driften i selskapet. Men det er også viktig å minne om at den norske lufthavnstrukturen er et særdeles viktig bidrag for å sikre både næringsliv og innbyggere et godt transporttilbud, skriver Sp-leder Trygve Vedum Slagsvold i en uttalelse.

Senterpartiet mener tvert i mot at den kommende anbudsrunden på kortbanenettet bør gi flere avganger og lavere maksimalpriser. Lederen av Senterpartiet mener dette er en lav regning for staten sammenlignet med investeringer i vei og bane.

- I store deler av landet er det flyet som er kollektivtrafikken. Nedlegging av flyplasser må derfor forusette lokal enighet, for eksempel ved bygging av vei og annen infrastruktur, sier Sp-lederen.