Flere FN-soldater i ny sexskandale

Disse bildene av FN-soldater som utnytter lokale kvinner, avslører at sexskandalen i Kongo er mer omfattende enn tidligere kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-soldatene som tok bildene, leverte filmen inn til framkalling hos en fotohandler i Kivu-provinsen øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Det soldatene fra Uruguay ikke var klar over, er at fotohandleren samarbeider med en lokal organisasjon som ønsker å dokumentere overgrepene.Fotohandleren tok ekstra kopier av filmen og ga bildene til denne organisasjonen, som er en del av Kirkens Nødhjelps internasjonale nettverk

Dagbladet har fått bildene fra en som jobber i organisasjonen. Han ber oss om ikke å lokalisere fotosjappa, og ønsker selv ikke å stå fram med navn eller bilde.

-  FN-soldatene utøver stor makt i området, og jeg er redd for represalier, sier han.

Mer omfattende

Bildene avslører at sexskandalene knyttet til FN-soldatene i Kongo er mer omfattende enn det som tidligere er kjent. En intern FN-gransking har dokumentert grove seksuelle overgrep mot kvinner og mindreårige blant FN-soldatene stasjonert i Ituri-provinsen nordøst i Kongo.

Her ble jenter helt ned i 13-årsalderen sexmisbrukt.Noen av jentene ble lokket med småkaker og melk. Når de kom nært nok, dro FN-soldatene dem med inn i teltet og voldtok dem.

Bildene som Dagbladet trykker i dag, er fra et helt annet område i Kongo, fra Kivu-provinsen som grenser opp mot Rwanda. Her har det ikke vært noen gransking av FN-soldatenes sexvaner.

-  Seksuell utnyttelse av kvinner i dyp nød, samt overgrep mot mindreårige, har funnet sted også i dette området. Kvinner som er under vår beskyttelse har gitt rystende opplysninger: De forteller at FN-soldatene er på jakt etter jomfruer fordi de er redde for hivsmitte, sier den lokale aktivisten.

Bildene ble levert til framkalling i september i fjor.

Men overgrepene pågår fortsatt, til tross for at ledelsen av de fredsbevarende styrkene flere ganger har lovet å rydde opp.

Undergraver

Ifølge reglene for FNs fredsbevarende styrker er kjøp av sex, alle former for seksuell utnyttelse og sex med mindreårige strengt forbudt. FNs visegeneralsekretær Lousie Frechette sa før helga at soldater som brøt disse reglene ville bli straffet.

-  I praksis skjer ikke dette i de tilfellene vi har avslørt. Sakene er blitt dysset ned. Den sterkeste reaksjonen vi har sett er at soldatene som begått overgrep, er blitt hjemkalt, sier aktivisten.

Han mener sexskandalene er i ferd med å undergrave hele FN-operasjonen i Kongo.-  Det er en fortvilt situasjon fordi vi trenger FN for å bevare freden i området. Men sivilbefolkningen mister all tillit til dem når vi ser at de istedenfor å gi oss trygghet, utnytter desperat fattigdom til å skaffe seg kvinner og selv står bak grove overgrep.

SMUGLET UT: FN-soldater har selv tatt bildene som nå er bevis for deres brudd på FNs regler. En fotohandler i området sørget for å ta ekstra kopier da han fikk filmen til framkalling. Kopiene ga han til en lokal organisasjon.
UTNYTTER: Krigen har drevet millioner av mennesker på flukt i det østlige Kongo, og de lever i desperat fattigdom. FN-soldatene har utnyttet desperasjonen og kjøpt sex for noen få dollar, egg, kjeks eller melk.