Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere folk føler seg mistenkeliggjort

Thorvald Stoltenberg kritisk til Dagbladets sak om spionboka som ble stoppet.

KRITISK TIL MISTENKELIGGJØRING: Thorvald Stoltenberg kjenner ikke til boka Dagbladet har omtalt, og avviser at Arbeiderpartifolk jobbet hardt for å stoppe den, blant annet med hans hjelp. 
Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK TIL MISTENKELIGGJØRING: Thorvald Stoltenberg kjenner ikke til boka Dagbladet har omtalt, og avviser at Arbeiderpartifolk jobbet hardt for å stoppe den, blant annet med hans hjelp. Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorvald Stoltenberg er opprørt etter at Dagbladet i går avslørte at en spionbok skal ha blitt stoppet skal ha blitt stoppet i Norge. Boka skal ha navngitt norske Arbeiderpartipolitikere som agenter for Sovjetunionen.

- Jeg har ikke hørt om boka før nå. Det er mistenkeliggjøring av folk, det er så uklart det hele. Det at det er kodenavn er ikke noen mistenkelig. Men det skrives at det er mistenkelig, sier Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.

Dagbladets kilde mener Thorvald Stoltenberg ble brukt for å overbevise det sittende regimet i Arbeiderpartiet til å få boka stoppet. Dette fordi de som ble navngitt i boka fant det så ubehagelig at de satte inn sterke krefter for å la navnene forbli hemmelige.

- Det var ingen som tok kontakt med meg. Hvordan forestiller du deg at det er mulig for et parti å stanse en bok? Jeg fatter ikke hvordan man kan forestille seg at hvilket som helst parti kan stanse en bok, det er ikke mulig i det moderne Norge, sier Stoltenberg.

- Kontakt med KGB mest interessant Stoltenberg peker på at han selv hadde bred kontakt østover, og at det var helt essensielt.

- Jeg personlig prøvde jo å få snakke med KGB-agentene, vi visste hvem de var, de var mest interessante å snakke med. Når vi fikk til hele arbeidet med Barentssamarbeidet, som du jo tilsvarende finner for Østersjøen, Balkan, Barcelonaprosessen og Svartehavssamarbeidet, alt forutsatte at du hadde kontakt med Sovjet. Jeg snakket med dem svært ofte for å brukt den nådetid vi hadde til å endre et spenningsområde til et sikkerhets- og samarbeidsområde. Jeg ville ikke ha gjort jobben min om jeg ikke prøvde på det, sier Stoltenberg.

- Historikerne er enige om at mesteparten av kontakten østover var regulær, men det er også klart at en del var irregulært og straffbart?

-  Det er mistenkeliggjøringen jeg reagerer på. Folk som ikke kan stå fram på en så viktig sak som dette, burde ikke brukes av Dagbladet. Når det er såpass viktige ting både for Norge som samfunn og for det enkelte mennesket, her snakker Dagbladet om personvernet, så bruker dere fire sider på saken. Dere har mistenkeliggjort mange, sier Stoltenberg.

- Har mange følt seg truffet?

- Ja, som en mistenkeliggjøring av et helt regulært, åpent samarbeid. Det er et gufs fra fortiden. McCharty-tiden var den verste tiden jeg levde gjennom. Hadde du vært kommunist som tenåring mistet du jobben, enhver kontakt med en kommunist ble mistenkeliggjort.

- Vi vet at det er store mørketall, er det ikke viktig at dette blir kjent? Jeg synes ikke det er riktig å skrive fire sider hvor kilden ikke står fram.