FLERE FRIVILLIGE: Norske hjelpeorganisasjner har opplvd en strøm av henvendelser som vi bidra etter 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones
FLERE FRIVILLIGE: Norske hjelpeorganisasjner har opplvd en strøm av henvendelser som vi bidra etter 22. juli. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Flere frivillige etter terrorangrepene

Norske hjelpeorganisasjoner opplever strøm av henvendelser fra folk som ønsker å bidra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare Oslo Røde Kors har hatt 600 henvendelser fra folk som vil være frivillige etter 22. juli, skriver Vårt Land. For august og hittil i september er antallet nye frivillige 420, mot 330 i samme periode i fjor.

Terrorangrepene 22. juli er årsaken, mener Mona Henriksen, som er leder for rekruttering og kommunikasjon i Oslo Røde Kors.

- Vi er takknemlige for at flere vil være frivillige hos oss. Vi har hatt stor pågang ikke bare i dagene rett etter terroren, men også denne måneden. Det viser et ekte engasjement fra folk, sier hun.

Ikke i tvil om sammenheng Også Oslo Røde Kors Hjelpekorps har merket stor pågang, det samme har Norsk Folkehjelp gjort. Mens Folkehjelpen får rundt 1.500 nye medlemmer hvert år, har medlemsveksten kommet opp i 1.000 bare på de snaue to månedene som har gått siden 22. juli.

Hos Frivillighet Norge, paraplyorganisasjonen for mer enn 250 frivillige organisasjoner, har man merket økt pågang fra folk som vil engasjere seg.

- Jeg er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom 22. juli og folks økende vilje til å engasjere seg. Folk opplevde at de måtte ta tak, være aktive og delta i det sivile samfunnet, sier Brekke.

Norge på topp Norge ligger for øvrig helt på topp på overlevelsestatistikken ved livredning etter hjertestans. Et forskningsprosjekt for Stavanger-området viser at Stavanger er best i verden. Her overlevde én av fire i perioden 2006 til 2008.

- Jeg tror også de andre store byene i Norge har like god overlevelsesrate. Men foreløpig er det bare Stavanger som har publisert tallene, sier overlege Thomas Lindtner ved Stavanger universitetssjukehus til avisa.

Ifølge Lindtner er årsaken til at så mange overlever hjertestans i Norge, god allmennkunnskap hos folk flest, dyktig ambulansepersonell og høy kvalitet på sykehusene.

Hedrer privatpersoner Samtidig varsler Norges Livredningsselskap (NLS) at de nå ønsker å hedre privatpersoner som reddet folk som flyktet fra Utøya fra å drukne.

Men arbeidet med å få kartlagt alle privatpersoner som deltok, er krevende. NLS vil derfor etablere et samarbeid med alle involverte, offentlige instanser og Hole kommune der Utøya ligger.

Utmerkelsene er forbeholdt «publikum», personer som ikke har redningsarbeid eller lignende som yrke.

77 personer døde i terrorangrepene 22. juli, 8 av dem i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet, 69 i massakren på Utøya.
(NTB)