Flere frivillige skal fjerne olje

Skal erstatte forsvaret. Stortingsrepresentantene ber om at forsvaret skal få fortsette.

OPPRYDDNING: Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OPPRYDDNING: Oppryddning av oljesøl ved Krogshavn etter det havarerte bulkskipet Full City utenfor Langesund. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere frivillige skal inn i arbeidet med opprenskningen av oljesølet etter Full Citys havari.


De frivillige skal etter planen erstatte de 120 mannskapene fra Forsvaret som blir trukket ut av arbeidet midnatt til onsdag.

Kommunene i Telemark ba mandag om at Sivilforsvaret blir satt inn i opprenskningen av oljesølet etter Full Citys havari, men venter ikke noe svar på henvendelsen før tirsdag.

- Vi har bedt om 100 mann fra Sivilforsvaret, men har ennå ikke fått svar på henvendelsen, sier kommunikasjonsansvarlig Vivi Sævik i Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing- IUA Telemark.

Henvendelsen kommer etter at det er klart at Forsvaret trekker ut sine 120 personer fra midnatt onsdag.


Stortingsrepresentantene fra Telemark sendte mandag et brev til regjeringen og Kystverket der de ber om at Forsvaret må få fortsette arbeidet med å rydde oljesøl.

- En utfordring

- Det blir en utfordring å erstatte mannskapene fra Forsvaret med innsats fra kommunene som er berørt. Vi må lage en ny mannskapsplan og hente inn frivillige. Vi må være kreative for å få flere grupper med i arbeidet, sier Sævik til NTB.

- Vi vil sterkt anmode om at Forsvarets ressurser stilles til disposisjon for innsatsledelsen i IUA Telemark inntil den kritiske fasen for oppryddingen av oljesøl er over, skriver stortingsrepresentantene og ordførerne i Bamble, Kragerø og Porsgrunn i brevet.

Stråholmen i fare

Den kritiske fasen vurderes å vedvare så lenge havaristen ikke er tømt for olje og så lenge det ligger flytende oljesøl en rekke steder langs kysten.

Stortingsrepresentantene viser i brevet til hvor viktig det er at øya Stråholmen blir renset snarest mulig. Naturreservatet er et viktig område for fugler på trekk sørover.

- Det er derfor helt avgjørende at de oljetilgrisede områdene på Stråholmen snarest mulig renskes og klargjøres for det forestående, store innrykket av fugler, skriver stortingsrepresentantene og ordførerne i brevet.

(NTB)