INN OG UT: Terje Søviknes her sammen med Bård Hoksrud på Frp's landsmøte 2014. Fra og med i morgen er førstnevnte ute av regjeringen - mens sistnevnte går inn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INN OG UT: Terje Søviknes her sammen med Bård Hoksrud på Frp's landsmøte 2014. Fra og med i morgen er førstnevnte ute av regjeringen - mens sistnevnte går inn. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Flere Frp-endringer i regjeringen: Disse går inn, disse forsvinner

Regjeringskabalen i Frp endres betydelig fredag.

Torsdag meldte Dagbladet at Ketil Solvik-Olsen går av som samferdselsminister.

- Familien vår flytter til USA for et år. Kona mi har fått tilbud om en legestilling ved et stort barnesykehus i Birmingham Alabama. Da denne fantastiske muligheten dukket opp, var det bare å gripe den, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

Ved Ketil Solvik-Olsens fratreden mister Siv Jensen en sterk Frp-partner i regjeringen. Som hennes nestleder har Solvik-Olsen spilt en viktig rolle i det femårige regjeringssamarbeidet. Men nå er det altså slutt etter statsråd fredag.

46-åringen forteller at ektefellen lenge har tilpasset seg hans politiske karriere.

- Nå var det hennes tur. Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, forteller Solvik-Olsen.

Hoksrud inn

Samtidig avslørte Dagbladet torsdag at Bård Hoksrud blir ny landbruksminister som følge av kabalen Solvik-Olsens avgang utløser.

Jon Georg Dale (Frp) tar nemlig posten som samferdselsminister etter Solvik-Olsen. Hans nåværende posisjon som landbruksminister fylles av Hoksrud.

Bård Hoksrud har vært innvalgt på Stortinget for Frp i Telemark siden 2005. I denne perioden sitter han i helse- og omsorgskomiteen. Etter regjeringsdannelsen i 2013 ble Hoksrud utnevnt til statssekretær i Samferdselsdepartementet, en rolle han hadde til juni 2015.

Dagens Næringsliv erfarer torsdag at også olje- og energiminister Terje Søviknes forlater regjeringen denne uka. Han erstattes trolig av stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg fra Hadsel i Nordland.

Dagbladet får også bekreftet fra kilder at Søviknes går ut og Freiberg inn.

Terje Søviknes var borte fra rikspolitikken i en årrekke, etter han trakk seg som nestleder i Frp i 2001. Han ble olje- og energiminister i desember 2016, og har vært utsatt for skarp kritikk fra opposisjon, blant annet for sin håndtering av det omstridte Goliat-feltet.

Disse går inn, disse forsvinner

Statsministerens kontor bekrefter rundt klokka 1130, en halvtime etter Dagbladets publisering, at det nå blir endringer i regjeringen.

Endringene i regjeringen blir dermed som følger:

  • Ketil Solvik-Olsen (Frp) forlater posten som samferdselsminister og trer ut av regjering.
  • Nåværende landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) erstatter Solvik-Olsen.
  • Dale erstattes av nåværende stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp).
  • Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister.
  • Kjell-Børge Freiberg (Frp) tar over som olje- og energiminister.