Flere frykter krig på Balkan

ATEN: Både USAs tidligere utsending til Balkan Richard Holbrook og tyske hærledere frykter en storkrig i området. Lørdag ble det likevel rapportert om en rolig, men spent situasjon i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror situasjonen er ekstremt farlig og lett kan utløse en storkrig på Balkan. Spredningen av drømmen om et stor-Albania er farlig og kan destabilisere hele området, sier Holbrook til den greske avisen To Vima.

Holbrook var lenge rådgiver for USAs tidligere president Bill Clinton, og er en av arkitektene bak Dayton-avtalen som gjorde slutt på krigen i Bosnia i 1995.

Albanske rettigheter

Han la til at det er «de mest ekstreme gruppene i den albanske befolkningen» som er ansvarlig for volden i Makedonia, og at NATO har en vanskelig oppgave foran seg, fordi lederne ikke bør tolerere handlinger som kan destabilisere området, samtidig som de må unngå å ta side i den siste konflikten, i Makedonia.

Den tidligere Balkanutsendingen mener at den eneste løsningen på krisen i Makedonia er å normalisere forholdet til den albanske minoriteten og beskytte deres kulturelle rettigheter.

EU-lederne sa noe av det samme i en kunngjøring under toppmøtet i Stockholm lørdag hvor de aktivt vil hjelpe Makedonia til å ri stormen av krisen, samtidig som de legger vekt på at landet må se nærmere på klagene fra den albanske befolkningen i landet.

- Vi gjentar vår solidaritet med Makedonia i den pågående krisen, og oppfordrer myndighetene til å komme med skarpe svar. Effektive interne politiske reformer og konsolidering av det flerkulturelle samfunnet er samtidig uunnværlig, og alle forsøk må gjøres for å hindre en opptrapping av den militære aktiviteten, står det å lese i kunngjøringen.

Borgerkrig

Den tyske militærlederen Harald Kujat sier også at Makedonia risikerer borgerkrig.

- Dersom man ikke snart finner en politisk løsning, og strømmen av våpen inn til Makedonia ikke stoppes, vokser faren for borgerkrig i landet, sier Kujat til den tyske avisen Welt am Sonntag som trykkes denne helgen.

Tysklands forsvarsminister Rudolf Scharping uttrykker også frykt for at en opptrapping av krisen i Makedonia kan spre seg til hele Balkan, i et intervju i den tyske avisen Bild am Sonntag.

Spent og stille

De siste døgnene har det vært rolig rundt den makedonske byen Tetovo. Den makedonske hæren viser sin tilstedeværelse ved å skyte opp mot fjellsiden der den albanske geriljaen holder til, det er alt.

Det kan se ut som om den albanske UCK-geriljaen ligger lavt mens den forbereder aksjoner på annet hold, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

(NTB-AFP-TT)