Flere gisler drept i Moskva

To gisler ble drept og minst to ble såret inne i Moskva-teateret der tsjetsjenske opprørere holder over 700 mennesker som gisler natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste timene har gisseltakerne drept to mennesker og såret to andre, sier talsmannen Pavel Kudryatsev ifølge NTB. - De har også avfyrt skuddsalver og utløst eksplosjoner. Føderale styrker har ikke utløst dette, understreket Kudryatsev.

Øyenvitner forteller om lyden av eksplosjoner fra teaterbygningen, etterfulgt av skyting. Dette skal ha skjedd to ganger i natt, med et par timers mellomrom.

Russiske spesialstyrker skal ha tatt seg inn i teaterbygningen, og åtte gisler greide kort tid etter å flykte, melder Interfax.

Russiske talsmenn har ennå ikke kommentert hendelsen. Ifølge BBC skal en av de tsjetsjenske opprørerne ringt til tv-stasjonen og fortalt at de sprengte av granater da de fikk øye på russiske soldater som beveget seg inn i ingenmannsland mellom teaterbygningen og politisperringen.

To gisler ble i natt båret ut fra teateret, begge såret. Den ene var en kvinne med skader i magen, og en mann med hodeskader. Begge ble straks kjørt av gårde i en ambulanse.

De tsjetsjenske opprørerne har truet med å starte henrettingen av gisler ved daggry lørdag.

Frigir ved tilbaketrekning

Gisseltakernes krav er at Russlands okkupasjon av Tsjetsjenia opphører umiddelbart. Hvis president Vladimir Putin viser velvilje ved å trekke sine soldater tilbake fra minst én av regionene i landet, vil gislene frigis.

Dette er gisseltakernes hovedkrav, som ble kunngjort i natt av den russiske journalisten Anna Politkovskaya, som er brakt inn for å mekle i den fastlåste situasjonen. Politkovskaya er en person som de tsjetsjenske terroristene respekterer, etter at hun har laget reportasjer fra det krigsherjede Tsjetsjenia.

Fredag kveld ble ytterligere fire gisler løslatt av de tsjetsjenske opprørerne. Det var tre kvinner og en mann fra Aserbajdsjan som ble sluppet fri. Blant de utenlandske gislene i teatret befinner det seg amerikanere, briter, nederlendere, australiere, kanadiere, østerrikere og tyskere.

Dagbladet.no følger utviklingen i gisseldramaet i natt.

Gisseltakere truet med å begynne henrettelser

Skadd: Medisinsk personell bar i natt ut to skadde gisler fra teaterbygningen.