Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere gråt av glede da Parisavtalen ble presentert. - Et vendepunkt, sier Erna Solberg

Norske reaksjoner på klimaavtalen.

MOTTATT MED APPLAUS: Parisavtalen ble mottatt med applaus da den ble presentert like etter klokka 19.00 i kveld. Flere av forhandlerne som har vært med på å jobbe fram avtalen, gråt av glede. Christophe Petit Tesson / EPA / Scanpix
MOTTATT MED APPLAUS: Parisavtalen ble mottatt med applaus da den ble presentert like etter klokka 19.00 i kveld. Flere av forhandlerne som har vært med på å jobbe fram avtalen, gråt av glede. Christophe Petit Tesson / EPA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Målet med Parisavtalen er å stanse den globale oppvarmingen før den får katastrofale konsekvenser.

Avtalen er den første globale klimaavtalen der det legges opp til at alle verdens land skal bidra til å få ned utslippene av klimagasser.

Landene på toppmøtet har blant annet satt som mål at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

Applaus og gråt Da avtalen ble presentert brøt det ut voldsom applaus i plenumssalen på konferansesenteret i den franske hovedstaden, og flere av forhandlerne som har vært med på å jobbe fram avtalen, gråt av glede, skriver NTB.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var tydelig rørt da kan fastslo at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

- Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, sa Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

- Historisk Avtalen ble vedtatt like etter klokka 19.00 i kveld, og flere norske politikere har nå kommet med sine meninger om den.

- Avtale i boks i Paris! Gratulerer til alle og takk for iherdig innsats, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter. Her slår hun også fast at avtalen er historisk.

- Parisavtalen er et vendepunkt, sier hun i en uttalelse.

HISTORISK: Statsminister Erna Solberg omtaler Parisavtalen som historisk og et vendepunkt. Her i Paris sammen med Bellonas Frederic Hauge.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HISTORISK: Statsminister Erna Solberg omtaler Parisavtalen som historisk og et vendepunkt. Her i Paris sammen med Bellonas Frederic Hauge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke tvil om at Norge har spilt en nøkkelrolle, fortsetter statsministeren.

LES OGSÅ: Slik ser den nye avtalen ut

- Urealistisk avtale - Gratulerer, verden. Vi har nå fått en helt urealistisk, men helt nødvendig avtale, skriver Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne på Twitter.

- En klimaavtale med kurs mot maksimalt 1,5 grader oppvarming er riktig og viktig. Men nå må Norge gjøre mye, mye mer. Og det fort. Norge må nå fase nasjonale utslippskutt inn, og oljenæringen og kvotekjøp ut, utdyper Hansson overfor NTB.

- Forplikter oss Leder av Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding at avtalen er et viktig skritt på veien mot å løse klimautfordringen.

- Denne internasjonale avtalen forplikter oss. Vi er nå både enige om målet, og om jevnlige rapporteringer for å sikre at vi er på rett vei. Nå blir det opp til oss å lede Norge til store kutt og bistå utviklingsland med sine tiltak, sier Støre.

Han mener avtalen er en milepæl i internasjonal klimapolitikk.

- For å nå målene i denne avtalen må vi gå sammen i Norge, slik verden nå har gått sammen i Paris. Vi må gjøre innsatsen for å nå klimamålene til en viktig del av arbeidet med omstilling i norsk økonomi, sier Støre.

- Norsk økonomi må legges om Norsk økonomi er fortsatt svært avhengig av olje og gass, men signalet fra Paris er at disse ressursene er i ferd med å bli historie, sier Ingrid Næss-Holm, klimarådgiver i Kirkens Nødhjelp.  

- Toget til en fornybar fremtid er satt i bevegelse. Regjeringen, oljefondet, næringslivet og folk flest må nå velge om de vil stige på eller stå igjen på perrongen når toget går, sier Ingrid Næss-Holm.

Hun mener overgangen til en fornybar verden er nå uunngåelig.

- Regjeringer, investorer og bedrifter må enten ri denne bølgen eller bli feid bort av den, sier hun og fortsetter:

- 1,5-gradersmålet er mulig å nå, men tiden for utsettelse er over. Vi må handle nå. Målet krever at alle verdens ledere øker sine forpliktelser hvert femte år, noe teksten heldigvis legger opp til.

Nasjonale utslippsmål Ifølge den nye avtalen skal utslippene av klimagasser nå toppen «så snart som mulig» og deretter synke raskt inntil det nås balanse mellom utslipp og opptak av klimagasser i siste halvdel av århundret, skriver NTB.

Samtidig loves det minst 100 milliarder dollar i året til finansiering av klimatiltak i utviklingsland etter 2020.

En viktig del av avtalen er frivillige nasjonale utslippsmål som de aller fleste land i verden har overlevert til FN. Nå er landene enige om at målene gradvis bør skjerpes - noe som må til hvis de skal kunne regne med å nå temperaturmålene i avtalen. viktig skritt på en lang vei   - Klimautfordringen er vår tids største utfordring. Avtalen som i dag ble vedtatt i Paris er et viktig skritt på veien mot å løse den, sier leder av Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.   Avtalen viderefører togradersmålet og innfører en ambisjon om å stabilisere global oppvarming på 1,5 grader. Dette øker ambisjonsnivået i internasjonal klimapolitikk. Avtalen innebærer også en styrking av internasjonal klimafinansiering, og at de innmeldte nasjonale klimamålene skal revideres hvert femte år.    - Denne internasjonale avtalen forplikter oss. Vi er nå både enige om målet, og om jevnlige rapporteringer for å sikre at vi er på rett vei. Nå blir det opp til oss å lede Norge til store kutt og bistå utviklingsland med sine tiltak, sier Støre.   Dette er en milepæl i internasjonal klimapolitikk. Frankrike som vertskap for konferansen fortjener honnør for å klare å samle en enighet rundt en så god avtale. Det er positivt at Norge har forpliktet seg til en videreføring av regnskogsatsingen.   - For å nå målene i denne avtalen må vi gå sammen i Norge, slik verden nå har gått sammen i Paris. Vi må gjøre innsatsen for å nå klimamålene til en viktig del av arbeidet med omstilling i norsk økonomi, avslutter Støre.

- REAKSJONEN ER POSITIV: - Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, sa  Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.
- REAKSJONEN ER POSITIV: - Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media