Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere grove voldshendelser

- Vi synes vel det har vært litt over snittet i natt, sier operasjonsleder Tor Jøkling.

MYE BRÅK: Politiet i Oslo hadde mye å stri med natt til lørdag. Foto: NTB scanpix
MYE BRÅK: Politiet i Oslo hadde mye å stri med natt til lørdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nødetatene rykket lørdag morgen ut til en blokk på Ammerud i Oslo etter en mulig voldshendelse. I en leilighet ble det funnet en kvinne med kuttskader i en arm.

Det opplyser operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet har kontroll på to personer i forbindelse med hendelsen. Det to personene var på vei vekk fra stedet. Ifølge operasjonslederen var det flere personer i leiligheten hvor hendelsen skjedde. Hendelsesforløpet er uklart.

- Vi driver og nøster i hva det er som har skjedd, sier han.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 7.15.

Dette er imidlertid langt fra den eneste hendelsen i hovedstaden i natt.

Like før klokka 03 natt til lørdag la politiet i Oslo ut en Twitter-melding, der de skrev at de så langt hadde rykket ut på et «relativt høyt» antall meldinger om uprovosert vold.

Mange hendelser

«I noen tilfeller har et større antall gjerningspersoner gått til angrep på enkeltpersoner eller et mindre antall offer», skriver politiet på Twitter.

- Vi synes vel det har vært litt over snittet i natt, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet.

Mens han har Dagbladet på telefonen teller han over antall meldinger i politiets rapport. Fra klokka halv tolv fredag kveld og fram til litt over 03 natt til lørdag finner han mellom 15 og 20 enkelthendelser.

- Veldig mange av dem har vært veldig sentrumsnære. En annen fellesnevner er at det tilsynelatende er større grupper, på 6-10 personer, som flyr på en eller flere uten foranledning, sier Jøkling.

Noen ofre har blitt slått i bakken og sparket. Noen har fått slått ut tenner, og andre har fått kutt i ansiktet. Flere ofre har blitt brakt til legevakta, mens noen ikke har vært mer alvorlig skadd enn at de kunne ta seg hjem på egen hånd.

- En annen fellesnevner er gjerningspersonene. Vi har fått litt sånn flyktige beskrivelser, det går jo gjerne litt fort, men det er yngre menn, veldig mange av dem med utenlandsk bakgrunn. Det ser også ut som ofrene hovedsakelig er menn. Vi har ikke registrert noen tilfeller der kvinner er overfalt, sier Jøkling.

- Det er noen likhetstrekk her, mistenker dere at det er samme gjerningspersoner i flere av tilfellene?

- Ja, det skal i alle fall ikke utelukkes, men beskrivelsene er jo vage. Dette har skjedd i et forholdsvis lite område i sentrum. Noen mistenkte har vi fått stanset på vei vekk fra stedet. Noen er innbrakt, noen er bortvist, og noen har vi ikke funnet igjen. Og noen ganger har vi ikke fått gode nok beskrivelser til å finne dem igjen i folkemengden.

Blind vold

Voldshendelser om nettene i helgene, er noe politiet må forholde seg til hver eneste helg. Men denne natta har altså vært uvanlig voldelig.

- Og så er mange av tilfellene også tilsynelatende uprovosert. Ofte kan det være tilfeller der det etter hvert ser ut til at det er flere som er like gode. Men i natt virker det som det er mer tilfeldig, og uprovosert.

- Rett og slett det vi på folkemunne vil kalle blind vold?

- Ja, man kan godt kalle det blind vold. Det går for en god del av forholdene. Det er sikkert tilfeller der det kan ha vært noe i forkant, men det er flere der det åpenbart ikke har vært noen foranledning, sier Jøkling.

- Det blir slått ned noen hver eneste helg, men vi synes vel det har vært noe mer enn det pleier å være i natt.

Til NTB sier operasjonsleder:

- Det er klart vi ser alvorlig på det. Man skal kunne gå ut og ha det gøy på byen uten å frykte uprovosert vold.

Alvorlig voldsepisode

Det er ikke bare i Oslo det har vært voldshendelser i natt. På Eidsvoll ble en mann i 40-åra fraktet til Ahus, med det som fryktes er alvorlige hodeskader, etter at han hadde blitt slått og sparket av to menn i 30-åra.

- Han hadde bloduttredelser i ansiktet, og det kan være mistanke om alvorlig hodeskade, fortalte operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen.

Offeret skal først ha blitt slått ned, før de to mennene gikk løs på ham mens han lå på bakken.

- Uavhengig av utfallet så er det en grov voldshendelse, sier Sveen.

De to mennene er pågrepet og satt i arrest.

På Lillestrøm ble en dame påført en stor kul i hodet under et slagsmål. Flere personer var involvert. Politiet har sikret seg videobilder av hendelsen, men videoen gir ikke noe klart svar på hvem som var gjerningsperson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media